واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: برنامه «فناوري محور» ماموريت دهه آينده نظام بانكداري
بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران بيش از دو دهه است كه همه ساله دو همايش در زمينه سياستهاي پولي و ارزي و بانكداري اسلامي برگزار ميكند. برگزاري اين همايشها، بيانگر اهميتي است كه مقام سياستگذار پولي براي موضوعات فوق قائل است. برگزاري اين همايشها همچنين زمينه ارزيابي سياستهاي سالهاي پيشين و ترسيم رهنگاشت براي سال پيش رو را با تعامل بين سياستگذاران، دانشگاهيان و بانكداران فراهم ميسازد.
موضوع نظامهاي پرداخت و بانكداري الكترونيك در سالهاي اخير همواره بخشي از موضوعات همايشهاي فوق را تشكيل ميداد اما تحولات دو دهه گذشته، خصوصاً تحولاتي كه در چند سال اخير در حوزه فناوري اتفاق افتاده است، برگزاري همايشي ويژه براي طرح تخصصي موضوعات مربوط به فناوري در حوزه پول و بانك را ميطلبيد. اين نظر برگرفته از ديدگاه نويني است كه فناوري و اثر آن بر كسب و كار را فراتر از يك امر پيراموني و به صورت يكي از اركان سياستگذاري، كسب وكار و نظارت ميبيند. با اتخاذ اين رويكرد و با همت پژوهشكده پولي و بانكي، بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران برگزاري اين همايش و تداوم آن را در سالهاي آينده، فرصت مغتنمي براي ارزيابي دستاوردها و عملكردها، بررسي تحولات و چالشها و طرح راهحلها و برنامههاي نظام بانكي كشور در حوزه فناوري ميداند.
نظامهاي پرداخت در بانكداري امروز، به بخشي كليدي در عمليات بانكها بدل شده است؛ چرا كه تقريباً تمامي عمليات بانكي در مسير تعامل خود با مشتريان، به يك يا چند ابزار پرداخت بر بستر يك يا چند سامانه پرداخت متكي است.
پيشرفتها و تحولات فناوري موجب دگرگوني اساسي در نظامهاي پرداخت شده و با استقرار الزامات پردازشي آن در هسته عمليات بانكي، بانكداري الكترونيك به عنوان پايه اصلي ارايه خدمات بانكي مطرح شده است.
در جمهوري اسلامي ايران در طول دو دهه گذشته، فناوري با سرعت فزايندهاي به بخشلاينفك و حياتي از نظام بانكي كشور تبديل شده است. گرچه استفاده از فناوري از چهل سال پيش در نظام بانكي كشور در دستور كار قرار داشته، اما تحولي كه از دو دهه پيش به وجود آمد، توسعه خدمات مبتني بر فناوري به مشتريان بوده است. در طول دهه 1370 فعاليتهاي گستردهاي به منظور حذف فرآيندهاي عملياتي دستي در بانكها صورت گرفت كه با انجام اين امر در ابتداي دهه 1380 و با ايجاد زيرساختهاي ملي تسويه و پرداخت، رشد جهشي در كاربري ابزارها و تجهيزات مبتني بر فناوري مشتريان رخ داد.
به ديگر سخن؛ اگر تا قبل از دهه 1380، رايانه در پشت باجه خدمترساني قرار داشت، در طول دهه گذشته انواع مسيرهاي خدمترساني الكترونيك مستقيماً در اختيار مشتري قرار داده شده است تا بدون نياز به مراجعه به نيروي انساني بانكها و متصديان آنها، بخش بزرگي از خدمات بانكي را دريافت كنند.
اين تحول گرچه نحوه نگرش مردم به بانك و خدمات آن را در كشور به كلي متحول كرده است، اما از دو جنبه چالشهاي جديدي را براي نظام بانكي و بانك مركزي به عنوان مقام ناظر پديد آورده است كه در طول دهه آينده به عنوان برنامه كاري نظام بانكي در حوزه فناوري بايد در دستور كار قرار گيرد:
گرچه در سالهاي گذشته سرمايه گذاريها و هزينهكردهاي سنگيني در نظام بانكي در مقوله فناوري انجام شده است، اما برآيند فعاليتها با موانع جدي در ساختار و شيوه عملكرد سنتي روبرو شده است ؛ به گونهاي كه در بخش بزرگي از فعاليتها و فرآيندهاي دروني بانكها، كاربرد فناوري به جاي تحول در فرايندها، صرفاً به بهبود كارايي آنها منجر شده است. انتظار از فناوري، نه فقط در مورد بهبود كارايي بلكه در اثر بخشي فعاليتها و فرايندهاي بانكها بايد نمود پيدا كند. در واقع، تغيير آنچه كه ما از بانكداري سنتي تعبير ميكنيم به آنچه كه بانكداري «فناوري محور» گفته ميشود بايد به عنوان ماموريتي براي دهه آينده نظام بانكداري كشور در نظر گرفته شود. اين تحول نه فقط ابعاد، دامنه كيفيت، سرعت و دقت خدمات بانكي را افزايش ميدهد، بلكه تغيير ساختاري در سازمان و نيروي انساني بانكها ايجاد خواهد كرد. اگر در حال حاضر، تعبير از «كارمند» بانك به عنوان متصدي عمليات دريافت و پرداخت در ذهن عموم مردم نقش بسته است، در آينـده مـفهـوم «كارمند» بانك به « مشاور مالي براي اخذ خدمات مالي و پولي» استحاله ميشود. اين افزايش كيفي سطح نيروي انساني، در نهايت، موجب خواهد شد نوآوري و تعميق خدمات مالي در كشور و پررنگتر شدن نقش نظام بانكي در توسعه اقتصادي كشور محقق شود.
اگر در چالش اول بحث بهرهگيري از فرصتهاي فناوري مدنظر باشد، موضوع چالش دوم مديريت مناسب ريسكها و تهديدهاي فناوري است. فناوري در ذات خود دو گروه تهديد عمده پديد ميآورد:
تهديد اول ناشي از ماهيت ماشيني فناوري و افزايش شگرف دسترسپذيري، سرعت و حجم عمليات است كه مخاطرات ويژهاي را به دليل اين مختصات نمايان ميكند. نفوذ به سامانههاي اطلاعاتي، از كار انداختن خدمات، دسترسي غيرمجاز و تغيير دادهها در زمانيكوتاه به صورت غيرقابل بازگشت، از نمودهاي اين تهديدات است كه در گذشته با اسنادكاغذي ابعاد و مخاطرات كوچكتري داشت. براي مواجهه با اين تهديد، پژوهش و روزآوري سامانهها و زيرساختها بايد به عنوان فعاليتي مداوم در ساختار نظام بانكي ديده شود.
تهديد دوم، ناشي از خطار و سوءكاربري مشتريان در ارتباط با فناوري است. اگر تهديد اول را مخاطرهاي سيستمي براي كل بانكها در نظر بگيريم، تهديد دوم مخاطرهاي سيستمي براي مشتريان بانكهاست كه شايد اهميتي فراتر به لحاظ قابليت ايجاد بحران اجتماعي داشته باشد. بانكها بايد همگام با توسعه فناوري و ارايه خدمات خود بر بستر آن، آموزش و راهنمايي مشتريان را براي كاربري ابزارهاي فناوري و ايجاد تعاملي نزديك براي اطلاع رساني و ارتقاي سطح آگاهي آنها در دستور كار قرار دهند. شناسايي رفتار مشتري و شناسايي روشهاي سوء استفاده و سوءكاربرد، فعاليتي است پژوهشي ـ عملياتي كه هر بانك مدعي محوريت فناوري در عمليات خود، بايد آن را در دستور كار قرار دهد.
اگر دو چالش پيشين مربوط به ارتباط بانك و مشتري و خدمات بانكي باشد، چالش سوم پيش روي مقام ناظر بر نظام بانكي است: با افزايش حجم عمليات، سرعت گردش وجوه بين بانكها و حسابها افزايش قابلتوجهي يافته است، حجم مبادلات بينبانكي فراتر از محدوديتهاي جغرافيايي،چندين برابرشده است و اكنون ميتوان ظرف چند ثانيه مقادير عظيمي وجه را در كل شبكه بانكي جابجا كرد. اين گردش سريعتر وجه، ارايه سريعتر ساير خدمات بانكي وابسته را به دنبال داشته است. چرخه سرعت گردش وجه، سرعت گردش وجوه تسهيلاتي و ارايه ساير خدمات بانكي را هم افزايش داده است. اين چرخش سريع عمليات بانك، چشم ناظر سنتي كه به روشهاي قديمي خو گرفته كور كرده و ذهنش را به دوران مياندازد. بنابراين فناوري نوين، ناظر نوين هم ميطلبد، چه در غير اينصورت كاربري فناوري در نظام حساس بانكي ميتواند تيغي در دست زنگي مست باشد.
تحول نظارت سنتي مبتني بر مراجعات حضوري و بررسي موردي اسناد واحدهاي بانكي، به نظارت متمركز مبتني بر داده و حسابرسي فناوري اطلاعات، برنامه اصلي مقام ناظر براي مواجهه با اين چالش است. همانگونه كه بايد تصوير«كارمند بانك» از متصدي به «مشاور» تغيير يابد، تصوير «بازرس بانك» بايد به«متخصص تجزيه و تحليل دادهها و حسابرسي فناوري» تغيير يابد. اين امر نه فقط با توسعه سامانههاي نظارتي «داده محور» بلكه با تغيير در نگرشها و رويكردهاي فردي و سازماني امكان پذير است.
به گزارش روابط عمومي بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران، دكترفرهاد نيلي رئيس پژوهشكده پولي و بانكي و دبير اولين همايش بين المللي بانكداري الكترونيك و نظامهاي پرداخت در مراسم افتتاحيه همايش به تحولات بانكداري الكترونيك كشور در چند سال اخير پرداخت.
مشاور رئيس كل بانك مركزي با اشاره به اين مطلب كه تحولات بانكداري الكترونيك در كشور طي چند سال اخير قابل تحسين است، افزود: 50 درصد تراكنش هاي مشتريان از نظر تعداد به بيرون از شعبه منتقل شده است و از حيث مبلغ هم بيش از 95درصد تراكنشهاي بانكي با استفاده از ابزارهاي نوين پرداخت انجام ميشود.
وي درباره سرانه كارتهاي بانكي بيان داشت: سرانه كارتهاي بانكي ظرف مدت هفت سال از كمتر از 2/0 به ازاي هر نفر به حدود 2/2رسيده است.
دبير همايش با اشاره به نرخ رشد سالانه عملكرد كارتهاي شتاب بيان كرد: در هفت سال نرخ رشد سالانه عملكرد كارتهاي بانكي دو رقمي و در سال 1386 سه رقمي بوده است.
رئيس پژوهشكده پولي و بانكي تصريح كرد: پايانههاي فروش از پنج سال پيش كه حدود 100 هزار دستگاه بوده به بيش از1/8 ميليون دستگاه رسيده كه بيانگر رشد 18 درصدي در اين حوزه است.
وي درباره تراكنشهاي الكترونيكي در سامانههاي شتاب، ساتنا و پايا در شبكه بانكي گفت: سيستم شتاب روزانه بيش از دوميليون تراكنش، پايا با حدود پنج ميليون تراكنش و ساتنا با ركورد 30 هزار دستور پرداخت در روز به رقم قابل توجهي دست يافته است.
دوشنبه|ا|8|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]