واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: رييس موسسه مطالعات و پژوهشهاي بازرگاني وزارت صنعت: بنگاههاي كوچك و متوسط با روش چينيها توانمند سازي شود
طي ده سال گذشته طيف وسيعي از صنايع چيني قيمتهاي خود را كاهش دادهاند. يكي از استراتژيهايي كه چينيها از آن براي كاهش قيمت تمام شده يا پائين نگه داشتن آن استفاده ميكنند، جنگ قيمتها نام دارد.
ايلنا: طي ده سال گذشته طيف وسيعي از صنايع و كارخانجات چيني در مقياس گستردهاي قيمتهاي خود را كاهش دادهاند. يكي از استراتژيهايي كه چينيها از آن براي كاهش قيمت تمام شده يا پائين نگه داشتن قيمتها و جلوگيري از افزايش آن استفاده ميكنند، جنگ قيمتها نام دارد.
جنگ قيمتها در واقع مبارزهاي براي كاهش قيمت تمام شده در بازارهاي صادراتي و ارائه كالاي ارزان قيمت در ساير كشورها است. اين راهبرد بصورت كاملاً كاربردي در صنايع كشور چين به عنوان يك راهكار اقتصادي مورد توجه قرار گرفته و حتي از نظر فرهنگي نيز به طور كامل در اين كشور نهادينه شده است.
اگر بنگاههاي چيني، اهداف فروش و تامين منافع خود را در شروع و يا ادامه جنگ قيمتها بدانند، از انجام آن به هيچ وجه فروگذاري نخواهند كرد. در حقيقت، در چين جنگ قيمت و كاهش قيمت تمام شده از بازارهاي داخلي شروع ميشود و بعنوان استراتژي بازاريابي موثر توسط بنگاهها و مديران در سطح بين المللي نيز توسعه مييابد.
طي دهه گذشته برندهاي مشهوري از رايانه، تلفن همراه و خودرو كه سهم كمتري در بازار چين داشتند، توانستند با اتخاذ استراتژي جنگ قيمتها سهم بازار خود را تا ۵۰ درصد افزايش دهند. به عنوان مثال Chery، اتومبيلي است كه ميرود تا در بازارهاي آمريكا جاي خود را پيدا كند و اين دستاورد را از طريق استراتژي ياد شده كسب ميكند.
بررسي همين موضوع موجب شد با «مهدي فتح اله»، رييس موسسه مطالعات و پژوهشهاي بازرگاني به گفتوگو بنشينيم.
به عنوان نخستين سوال بفرماييد چه عواملي در رقابت پذيري كالاهاي چيني در بازارهاي جهاني موثر بودهاند؟
براساس تحقيقي كه توسط پيتر ناوارو در مورد اقتصاد قيمتي چين انجام شده است، ۸ عامل اصلي اقتصادي سبب كاهش قيمتهاي تمام شده محصولات توليدي چين و رقابتپذيري آن در بازارهاي جهاني ميشود.
اين عوامل به همراه سهم هر يك در مزيت قيمتي كالاهاي توليدي شامل هزينههاي پايين دستمزد نيروي كار (۳۹ درصد)، توليد خوشهاي شبكه صنعتي (۱۶ درصد)، سرمايهگذاري مستقيم خارجي به عنوان كاتاليزور (۳ درصد)، يارانههاي صادراتي كه غالباً به صورت يارانههاي توليدي پرداخت ميشود (۱۷ درصد)، پايين نگه داشتن ارزش پول ملي (۱۱ درصد)، دزدي صنعتي و كپيبرداري (۹ درصد)، رژيم قانونگذاري اهمالكار نسبت به محيط زيست (2.5درصد) و ايمني و سلامت كاركنان (2.5 درصد) است.
به طور كلي تعداد تقريبي SMEها در اقتصاد چين ۴۳ ميليون بنگاه است كه حدود ۹۹. ۶ درصد كل تعداد بنگاههاي چين را شامل ميشود. SMEها در اقتصاد چين ۵۸. ۵ درصد از توليد ناخالص داخلي، ۵۹ درصد از كل فروش داخلي و ۴۸. ۲ درصد كل درآمدهاي مالياتي را شامل ميشوند.
دولت چين براي تحقق راهبرد جنگ قيمتها چه اقداماتي انجام داده است؟
دولت چين براي تحقق راهبرد جنگ قيمتها و نيز دستيابي به قيمتهاي تمام شده رقابتي در بنگاههاي كوچك و متوسط خود بر نوآوري بنگاهها، سياستهاي توسعه صادارت، كمك به توسعه دانش و فناوري، اتخاذ سياستهاي حمايت كننده و تسهيل كننده مالي و توسعه سياستهاي بخش بندي و شبكه سازي بازار تمركز دارد.
در اين راستا براي تمركز بر نوآوري بنگاهها، كميسيون توسعه و اصلاح ملي مسئول سياست گذاري و تقويت سياستهاي نوآورانه SME در چين تعيين شده است كه فعاليتهاي اصلي اين كميسيون تشويق SMEها به رقابت منصفانه و توسعه اقتصاد خصوصي، تحقيق درخصوص معيارهاي سياسي براي تسريع رشد SME، تسهيل ايجاد سرمايه گذاري مشترك با شركتهاي خارجي و ايجاد سيستم خدمات براي SMEها است.
همچنين دولت چين سياستهاي حمايتي و هدايتي خود را با افزايش سرمايه گذاري در بخش تحقيق و توسعه، معافيتهاي مالياتي براي نوآوريهاي فناورانه، حمايت مالي براي فعاليتهاي نوآورانه، توسعه منابع انساني براي علم و فن آوري، نشر فرهنگ علم و تاسيس پايگاههاي نوآوري علم و فن آوري اعمال ميكند.
آيا نهادي براي حمايت از توسعه صادرات بنگاههاي چيني در اين كشورفعاليت ميكند؟
بله، براي تحقق راهبرد جنگ قيمتها در اين كشور نهاد مالي ارتقاي صادرات SMEها از سال ۲۰۰۰ با بودجه سالانهاي در حدود ۱۰ ميليارد يوآن تاسيس شده كه اين نهاد براي حمايت از توسعه صادرات بنگاههاي چيني اقداماتي از قبيل حمايت از برپايي يا شركت در نمايشگاههاي بين المللي براي SMEها، حمايت انواع مختلف گواهينامههاي بين المللي مرتبط با قابليتهاي صادرات محصول، توسعه بازار صادراتي جديد، آموزش و پرورش براي مديران صادرات، تسهيل قوانين و مقررات تجارت خارجي و كاهش هزينههاي حمل و نقل و لجستيك اتخاذ كرده است.
همچنين مقامات اين كشور با حمايت از نوآوري فناورانه در SMEهاي فن آوري محور، تسهيل تجاري سازي فناوري توسعه يافته و سرعت بخشيدن به توسعه فناوري پيشرفته در جهت توسعه و توانمند سازي SMEها و تسهيل نوآوري تكنولوژيك آنها گام برداشتهاند.
دولت چين چه اقدامات ديگري در زمينه توانمندسازي SMEها انجام داده است؟
دولت چين همچنين براي توسعه و توانمندسازي SMEها اقدام به ارايه وامهاي كم بهره يا بدون بهره به برنامههاي توسعهاي بنگاهها، ارايه معافيتهاي مالياتي دو ساله به بنگاههاي داراي فناوري بالا و حمايت از طرحها و فعاليتهاي نواورانه در قالب انكوباتورها كرده است.
دولت مركزي چين وام يا ضمانت وامها را به طور مستقيم ارائه نميكند. اما به نحو غير مستقيم اعطاي وامهاي بانكي به بنگاهها را بهبود ميبخشد.
آيا بانك مركزي چين در اعطاي وام به بنگاهها تسهيلاتي انديشيده است؟
بانك مركزي چين چندين راهكار براي بانكهاي چيني جهت تسهيل وامهاي اعطايي به بنگاهها، ارايه كرده است كه اين راهكارها عبارتنداز پيش بيني قوانيني درخصوص ارتقاي خدمات مالي به SMEها، افزايش توجه به SMEها و افزايش اعطاي وام به SMEهايي كه داراي اعتبار بالقوه در بازار هستند، خواهد بود.
از جمله مزيتهاي دولت چين ميتوان به مديريت طيف وسيعي از بنگاههاي كوچك در قالب زنجيرهها و شبكههاي به هم پيوسته اشاره كرد، به خصوص كه كوچك بودن مقياس بنگاهها خود به عنوان يكي از نقايص ذاتي SMEها همواره مطرح است.
به طور كلي SME داراي صرفه ناشي از مقياس نميباشند به همين دليل با موانع و محدوديتهايي در زمينه دسترسي به آموزش، اطلاعات بازار، لجستيك و فناوري مواجه هستند.
به نظر شما براي بهبود اين نقايص چه بايد كرد؟
براي بهبود اين نقايص بايد بخشهاي صنعت توسعه يابد تا صرفه مقياس، تاثير قوي بر بازار و تواناييهاي كافي داشته باشد. از جمله سياستهاي چين در راستاي حل اين محدوديتها، حمايت از ايجاد و توسعه خوشههاي كسب و كار در سطح بنگاههاي كوچك و متوسط در اين كشور است.
به دنبال بررسي تجربيات كشور چين در خصوص توليد انبوه با هزينه پايين، مهمترين راهكارهاي مورد استفاده در اين كشور در اين خصوص تمركز بر توسعه رقابت پذيري و توانمند سازي بنگاههاي كوچك و متوسط و توسعه مشاركت خارجي و افزايش جذب سرمايه گذاريهاي خارجي است.
همچنين مقامات اين كشور با اجراي طرح بهينه سازي هزينهها در سطح بنگاهها، فرهنگ سازي مديريت هزينه و توانمندسازي مديران بنگاهها و اجراي طرح استراتژي جنگ قيمتها ميتوانند در زمينه كاهش هزينه در چين اقدام كنند.
كشور چين چه اقدامات ديگري در زمينه كاهش هزينهها ميتواند انجام دهد؟
كاهش هزينه در كشور چين نيازمند توسعه و بهبود كارايي فرايندهاي تامين، توليد و توزيع با توسعه و تقويت ارتباطات شبكهاي، توسعه و تقويت انعطاف پذيري در عمليات توليدي در سطح بنگاهها و تسهيل فرايندهاي اداري، تجاري، مالي و قانوني با هدف ساده سازي فرايندها و كاهش هزينهها است.
همچنين با تمركز بر توسعه شبكههاي كسب و كار، خوشهها و شهركها در سطح بنگاههاي كوچك و متوسط، پايين نگه داشتن ارزش پول ملي، تشويق و حمايت از توسعه خلاقيت و نوآوري در راستاي كاهش هزينهها در سطح بنگاهها و تمركز بر توسعه اقتصاد خصوصي ميتوان در راستاي كاهش هزينه در اين كشور گام برداشت.
دولت چين با تمركز بر توسعه صادرات محصولات و خدمات چيني، كمك به توسعه دانش و فناوري در سطح بنگاهها در راستاي كاهش هزينههاي زنجيره ارزش، اتخاذ سياستهاي حمايت كننده و تسهيل كننده مالي و كاهش حاشيه سود جهت زمينه سازي ورود و نفوذ در بازارها توسط بنگاهها ميتواند در پايين آوردن هزينههاي اين كشور اقدامات موثري را انجام دهد.
و سخن پاياني؟
براي توليد انبوه با هزينه پايينتر در چين ميتوان با رهبري قيمت توسط صنايع كليدي و داراي توليد انبوه، متنوع سازي راهبردهاي بازاريابي، توزيع و فروش، تمركز بر افزايش سود از طريق افزايش حجم توليد و كاهش هزينههاي زنجيره تامين و لجستيك در سطح كشور به نتايج مثبتي رسيد.
پايان پيام
دوشنبه|ا|8|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]