واضح آرشیو وب فارسی:فارس: از مخالفان داخلي سوريه در گفتوگو با خبرنگار فارس در دمشق:مدير موسسه دموكراسي سوريه: اصلاح قانون اساسي گامي روبهجلوستخبرگزاري فارس: برخي مخالفان سوري به دليل آنكه در اصلاح قانون اساسي با آنان مشورت نشده، كل اقدام اصلاح قانون اساسي را زير سوال ميبرند و برخي مخالفان ديگر آن را گامي رو به جلو ميدانند.
خبرگزاري فارس: برخي مخالفان سوري به دليل آنكه در اصلاح قانون اساسي با آنان مشورت نشده، كل اقدام اصلاح قانون اساسي را زير سوال ميبرند و برخي مخالفان ديگر آن را گامي رو به جلو ميدانند.
به گزارش خبرنگار فارس در دمشق، چهار ماه كامل از مدتي كه «كميته ملي اصلاح قانون اساسي سوريه» كار خود را براي تهيه پيشنويس جديد قانون اساسي آغاز كرد، ميگذرد. اين كار با دستور رياست جمهوري سوريه انجام شد كه دستور آن 16 اكتبر 2011 صادر شد. بشار اسد 12 فوريه 2012 هم پيشنويس آماده شده قانون اساسي جديد را دريافت و 26 فوريه را روز همهپرسي براي قانون اساسي سوريه تعيين كرد.
پيشنويس قانون اصلاح شده، تصريح ميكند كه انتخابات پارلماني حداكثر سه ماه پس از تصويب اين قانون در همهپرسي برگزار ميشود. بشار اسد گفته بود: به محض اينكه اين پشنويس تصويب شود، سوريه مهمترين مرحله را پشت سر ميگذارد كه اين مرحله، خود، زيرساخت حقوقي و قانوني كشور خواهد بود تا كشور را با همكاري همه اقشار جامعه سوريه از اين مرحله به مرحلهاي جديد منتقل كند.
با نزديك شدن موعد همهپرسي مردمي و حركت انديشهها و نظرات مختلف در محافل متعدد سياسي، فرهنگي و اجتماعي سوريه درباره اين قانون جديد، معارضان و مخالفان هم راي و نظر خاص خود را دارند كه برخي حتي همهپرسي را هم كه از مهمترين اقدامات اصلاحگرايانه اسد است قبول ندارند و برخي مخالفان هم آن را اقدامي رو به جلو ميدانند و در آن شركت خواهند كرد.
دكتر عبدالعزير الخير – عضو دفتر اجرايي هيئت تنسيق ملي
فارس: پيشنويس قانون اساسي جديد را چگونه ميبينيد؟
مشكل سوريه هيچ وقت مشكل پيشنويس و متن قانون يا قانون اساس نبوده است. مشكل در نظامي است كه به قانون اساسي احترام نميگذارد به قانون احترام نميگذارد و خود را بالاتر از قانون ميداند در نتيجه قانون جديد هم اگر بهترين متن را در دنيا داشته باشد چيزي را تغيير نميدهد چون دولت به قانون اساسي پايبند نيست.
فارس: نظرتان درباره همهپرسي چيست؟
ما اعضاي هيئت تنسيق ملي در همهپرسي شركت نميكنيم و تا زمانيكه اقدامات نظامي ادامه دارد و راهكارهاي امنيتي براي مسائل سياسي به كار گرفته ميشود و فضايي براي تعامل با اين افكار وجود نداشته باشد، به تحريم همهپرسي فرا ميخوانيم.
عبدالهادي شيخ عوض مدير موسسه دموكراسي سوريه و از معارضان و فعالان داخلي سوريه؛
فارس: پيشنويس قانون اساسي جديد را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
با توجه به آينده، ما فكر ميكنيم كه با اين پيشنويس ما گامي به جلو رفتهايم. ولي پيشنويس قانون جديد، اشكالاتي هم دارد ولي در كل گامي رو به جلوست.
فارس: مهمترين اشكلات اين قانون چيست؟
اول موضوع دوره رياست جمهوري است كه هفت سال بودن آن طولاني است و يك بار ديگر هم ميتواند تكرار شود. هيچ رئيس جمهوري در دنيا 14 سال نميماند كه اين مدتي طولاني است. موضوع ديگر موضوع تكرار اين دوره است و اين براي الان نيست بلكه براي بعد از اتمام دوره كنوني رئيس جمهور است كه اين امر نوعي نارضايتي از اين موضوع ايجاد ميكند. علاوه بر اين برخي اصطلاحات در قانون اساسي آمده كه خيلي پرطمطراق است. منظور اين است كه هيچ چيز واضح نيست و گويي قصد اين بوده كه بيش از يك معنا داشته باشد يا بشود چند گونه تفسير و تأويلش كرد.
فارس: نظرتان درباره مشاركت در همهپرسي چيست؟
من شخصا شركت ميكنم. از همه هم دعوت ميكنم كه شركت كنند. ضرورتا هر كس شركت ميكند، موافق نيست اما تحريم هم بهترين راه براي ابرازنظر نيست.
منذر خدام رئيس جنبش معا (با هم)
فارس: نظرتان درباره قانون اساسي جديد چيست؟
قانون اساسي جديد خيلي با قبلي فرقي ندارد. در حقيقت تكرار همان قانون اساسي جديد است. اين قانون، قانون اساسي نظامي دموكرات نيست. متعلق به نظامي استبدادي است كه هيچ تحولي [در گردش] قدرت رخ نداده و قدرت در دست رياست جمهوري است در نتيجه از نظر مردم مورد قبول نيست.
فارس: آيا در همهپرسي شركت ميكنيد؟
اين قانون اساسي هيچ ارتباطي به من ندارد. با من درباره آن مشورت نشد. نظر مردم را هم نخواستند. با معارضان هم مشورتي نكردند. كميتهاي از طرف حكومت تشكيل شد در نتيجه من خود را كاملا با اين همهپرسي براي اين قانون بيارتباط ميبينم.
قرار است همهپرسي قانون اساسي جديد سوريه روز يكشنبه 26 فوريه (7 اسفند 90) در سراسر سوريه برگزار شود.
انتهاي پيام/.++
شنبه|ا|6|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]