واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نسل تنها پستاندار درياي خزر در خطر انقراض
محيط زيست > حيوانات - ساري- بتول سلطاني:
فك درياي خزر يكي از پستانداران كمياب آبزي دنياست كه فقط در درياي خزر و رودخانههاي منتهي به آن زندگي ميكند.
اينگونه تنها پستاندار درياي خزر محسوب ميشود اما آلودگيهاي صنعتي، نفتي و شكار بيرويه، نسل فك دريايي درياي خزر را به انقراض كشانده است.
فك خزري (PHOCA CASPIC) كه مردم شمال آن را سگ آبي مينامند كوچكترين گونه فكبدون گوش درياي خزر است و ميتواند وضعيت اين درياچه را از نظر آلودگي و حفاظتي مشخص كند.
در همين خصوص كارشناس مسئول حفاظت محيطزيست در گفتوگو با خبرنگار همشهري گفت: فك درياي خزر در ميان هزار نوع جاندار خزر تنها پستاندار اين دريا محسوب ميشود، فكها در تابستان، بهار و پاييز بيشتردر آبهاي ايران زندگي ميكنند و براي زايمان به مناطق يخي در شمال درياي خزر مهاجرت ميكنند. وي ادامه داد: در دوره زندگي ۵۰ ساله فكهاي خزري آنها به سواحل ايران بيش از سواحل 4كشور ديگر نزديك ميشوند
سينا معماري با بيان اينكه فك جانوري با ارزش بهحساب ميآيد، افزود: فكهاي خزر حتي با مدفوع خود يك منبع غذايي در درياي خزر بهوجود ميآورند و موجب تغذيه ماهيان و بالا رفتن ظرفيت غذايي زيستگاه آنان ميشوند. وي ادامه داد: همچنين فكها نمونه خوبي براي تعيين ميزان آلودگيهاي درياي خزر محسوب ميشوند و با نمونهگيري اين جانور ميتوان روند آلودگيها را در درياي خزر مشخص كرد. معماري علت كاهش و انقراض جمعيت اينگونه را به كشتار بيرويه در سالهاي گذشته، آلودگي فزاينده درياي خزر، برداشت بيرويه منابع آبزيان مورد تغذيه فكها از جمله صيد بيرويه ماهي كيلكا و كاهش ذخاير آن بهعلت هجوم گونه غيربومي ژله ماهي شانهدار، منتقل شدن ويروس CDVتوسط سگسانان خشكي و همچنين هدايت سالانه ميلياردها مترمكعب انواع سموم كشاورزي بيان كرد. كارشناس مسئول حفاظت محيطزيست تصريح كرد: سموم و كودهاي شيميايي كه در زمينهاي كشاورزي بهويژه در شاليزارهاي شمالي بهكار ميرود پس از سرازير شدن به درياي خزر مرگ را براي فكهاي خاكستري خزر رقم ميزند تا صداي آژير قرمز مرگ درياي خزر بلند شود. وي در پايان خاطرنشان كرد: براي حفظ فك خزري برنامهاي از سوي محيطزيست درياي خزر تنظيم و به دولتهاي حاشيه درياي خزر ارائه شدهاست تا اقدامات لازم در حمايت از اين جانور بهعمل آورند
اما فكهاي خزري تنها از سوي آلودگيهاي شيميايي و فاضلابهاي منطقه زخم نميخورند. فك رقيب قديمي با ماهيگيران در صيد ماهي است. تورهاي بزرگ ماهيگيري هر ساله از پاييز تا فروردين سال بعد سواحل دريا را پوشش ميدهند و در برخي روزها ماهيگيران دوبار صيد ماهي ميكنند اما در اين زمان فكها براي صيد ماهي به بخشهاي كمعمق دريا ميآيند و در تور ماهيگيري اسير ميشوند.
البته تاكنون كارگاههاي آموزشي متعددي در رابطه با آگاهي انسانها در نجات و امداد فك خزري در استانهاي شمالي برگزار شده و كمك بزرگي كرده تا فكهاي خزري به خاطر عدمآگاهي ماهيگيران جانشان را از دست ندهند. هر چند آسيبهاي ديگري كه فكها را تهديد ميكند، بسيار مهمتر از اين است؛ از دست دادن زيستگاههاي امن به خاطر توسعههاي انساني در سواحل كشورهاي حاشيه اين دريا و اشغال شدن جزاير شمالي درياي خزر توسط انسانها و همچنين مزاحمت كشتيهاي تجاري در شمال درياي خزر براي فكهايي كه روي يخها زاد و ولد و زندگي ميكنند معضلات جدي ايجاد كرده است.
شنبه|ا|6|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]