واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: پتاسيم (Potassium) و منابع غذايي آن
پتاسيم يك ماده ي معدني مغذي است كه معمولا به مقدار زياد در رژيم غذايي همه ي افراد ديده مي شود،
به گزارش سرويس علمي، پزشكي باشگاه خبرنگاران؛ پتاسيم يك ماده ي معدني مغذي است كه معمولا به مقدار زياد در رژيم غذايي همه ي افراد ديده مي شود، به همين دليل اكثر افراد سالم مقدار زيادي از آن را از رژيم غذايي شان دريافت مي كنند.
پتاسيم يكي از مواد مغذي مورد نياز بدن است كه برخي افراد به دليل بيماري شان مجبور هستند دريافت آن را محدود نمايند و برخي ديگر نيز بايد دريافت پتاسيم را افزايش دهند.
* چرا به پتاسيم نياز است؟
شما به اين ماده ي معدني نياز داريد زيرا:
1- به عنوان يك جزء متعادل كننده ي PH بدن مطرح است.
2- براي ايجاد تعادل نرمال و طبيعي آب در بدن نياز است.
3- براي رشد طبيعي عضلات لازم است.
4- براي عملكرد سالم مغز و سيستم عصبي مطرح است.
5- به تنظيم فشار خون كمك مي كند.
* نشانه هاي كمبود پتاسيم در بدن:
ريتم غيرطبيعي قلب به خصوص در افراد دچار عارضه ي قلبي
ضعيف شدن عضلات يا گرفتگي هاي عضلاني
فلج، از جمله فلج عضلات تنفسي
يبوست
خستگي
* اندازه گيري پتاسيم با تست هاي خوني:
بيشترين ميزان پتاسيم درون سلول هاي بدن شما وجود دارد و تنها 2 درصد آن در خون يافت مي شود. بدن شما ترجيح مي دهد كه هميشه مقدار كمي از پتاسيم را كه به آن نياز دارد در جريان خون ثابت نگه دارد و مابقي ذخيره باشد.
* سطوح غيرعادي پتاسيم در خون
سطح پتاسيم خون ممكن است به دليل بيماري هاي كليوي، ديابت، استفراغ، به عنوان يكي از عوارض جانبي برخي داروها، نوسانات هورموني، مقدار پتاسيم موجود در رژيم غذايي و PH خون، دچار نوساناتي شود.
*بالا رفتن پتاسيم(Hyperkalemia)
هايپركالميا شرايطي است كه در آن مقدار پتاسيم در خون بسيار بالا است. معمولا اين اتفاق به دليل برخي مسايل پزشكي مانند بيماري هاي كليوي يا ديابت اتفاق مي افتد. پزشكان معمولا به بالا رفتن مقادير پتاسيم توجه ويژه اي دارند؛ زيرا مقادير خيلي بالاي پتاسيم مي تواند به قلب شما آسيب برساند.
*پايين آمدن پتاسيم(Hypokalemia)
هيپوكالميا شرايطي است كه در آن مقادير پتاسيم در خون بسيار پايين است. اين شرايط ممكن است هنگامي اتفاق بيفتد كه شما به اندازه ي كافي در رژيم غذايي تان، پتاسيم دريافت نكرده باشيد. اما آن چه شايع تر است اين است كه سطح پتاسيم به دليل مشكلات گوارشي مانند اسهال مزمن يا استفراغ بيش از اندازه كاهش يابد.
بعضي اختلالات هورموني مانند بيماري كوشينگ، مي توانند دليلي براي كاهش سطح پتاسيم باشند.
برخي داروها مانند ديوروتيك ها(مُدرها) و لاكساتيوها(ملين ها) نيز مي توانند موجب هيپوكالمي شوند.
* منابع غذايي پتاسيم:
اگر پتاسيم شما خيلي بالا باشد، ممكن است پزشك به شما بگويد كه يك رژيم محدود از پتاسيم بگيريد. از طرفي اگر سطوح پتاسيم خون تان خيلي پايين باشد ممكن است به شما سفارش شود كه غذاهايي بخوريد كه پتاسيم آن بيشتر باشد. در اينجا ليستي از غذاهاي غني از پتاسيم آورده شده است:
كشمش، آلو، زردآلو، خرما، توت فرنگي، موز، هندوانه، گرمك، مركبات، چغندر، سبزيجات برگ سبز، اسفناج، گوجه فرنگي، قارچ، فرآورده هاي تهيه شده از سويا، نخود فرنگي، لوبياها، گوشت بوقلمون، ماهي، گوشت گاو، ماهي سالمون و ماهي كُد./ح
چهارشنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 166]