واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: 43 درصد از كاركنان وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي دوركارند قابليت دوركاري 99 درصد از پستهاي وزارتخانه
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: كار و اشتغال
در حال حاضر حدود 43 درصد از كاركنان وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي دوركار هستند و هر سه ماه يكبار توسط كميته دوركاري مورد ارزيابي قرار ميگيرد.
محمدرضا كاوياني ـ رييس مركز نوسازي و تحول اداري وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي ـ در گفتوگو با خبرنگار كار و اشتغال خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اينكه دوركاري براساس مصوبه شوراي عالي اداري از تيرماه سال 1389 در ادارات اجرا شده است، اظهار كرد: وزارت كار و امور اجتماعي سابق نيز از آذرماه همان سال اجراي مصوبه دوركاري را آغاز كرد.
وي ادامه داد: دوركاري طي دو دوره اجرا شد كه 70 درصد از كاركنان وزارت كار و امور اجتماعي در دوره اول دوركار شدند، ولي پس از ادغام سه وزارتخانه تعاون، كار و رفاه اجتماعي شاهد توقف دور اول دوركاري در وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي بوديم.
كاوياني با بيان اينكه از مردادماه سال 90 دور دوم دوركاري شروع شد، تصريح كرد: در دور دوم از دور اول دوركاري يك مستند تهيه شد تا اطلاعاتي از قبيل نقاط ضعف و قوت طرح، نحوه اجراي آن و تعداد افراد دوركار شده براي جمعبندي تهيه شود.
رييس مركز نوسازي و تحول اداري وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي گفت: در دور دوم اجراي دوركاري سعي كرديم نقاط قوت طرح را پرورانده و نقاط ضعف را برطرف كنيم و براين اساس در مرحله اول پستهايي كه قابليت دوركاري را داشته است، در قالب كارگروههاي تخصصي دوركاري بررسي كرده و سپس پستها اصلاح روش شد.
وي افزود: قطعا نوع كار در منزل و در محل كار با هم متفاوت است، بنابراين دوركارها براساس اصلاح روش كارهاي خود به فعاليت ميپرداختند.
كاوياني با بيان اين در اين راستا تفاهمنامهاي بين كارمند، مدير و كميته دوركاري منعقد شد، بيان كرد: براساس اين تفاهمنامه كار براي كارمند تعريف شده و زمان كار براي فرد دوركار مشخص ميشود. سپس فرد دوركار گزارش كار خود را از طريق سيستم براي مدير ارسال و مدير نيز كار او را ارزيابي ميكرد.
وي گفت: با توجه به استقبالي كه از حوزه دوركاري شده است، سعي كرديم تعداد دوركاران وزارتخانه را بر روي همان 43 درصد نگه داريم.
كاوياني درباره دوركاري در ساير نهادها و سازمانهاي كشور نيز خاطر نشان كرد: دوركاري متناسب با مديريت هر دستگاه است و قبل از هر چيز بايد در زمينه آن فرهنگسازي و سپس اصلاح زيرساختهاي دوركاري فراهم شود.
وي بيان كرد: مرحله سوم اعتقاد به مديران به ويژه در بين مديران است.
كاوياني در پايان با تاكيد براينكه دوركاران از نظر ما شاغل به حساب ميآيند و تنها حضور فيزيكي ندارند، بيان كرد: اين افراد از هر نوع مزايا، پاداش و اضافهكار برخوردار ميشوند و در حال حاضر يك نرمافزار نيز با قابليت ارجاء و كنترل در دست تهيه است.
انتهاي پيام
سه|ا|شنبه|ا|2|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]