واضح آرشیو وب فارسی:ايپنا: استقلال از «اتفاق»، رويا ساخت
استقلال يكي از مهمترين بازيهاي فصلش را از سر گذراند و خوشبختانه اين «اتفاق» با موفقيت هم رخ داد.
اگر چه ايران بنا به قرعه نتوانست مثل كره جنوبي هر 4 سهميه اش را در ليگ قهرمانان حفظ كند اما خب حضور 3 تيم هم تا حدود زيادي ما را راضي مي كند خاصه كه 2 تيم پرمهره و قدرتمند ليگ كه صدرنشينان فعلي هم هستند در اين رقابتها حضور دارند.
شانس بالا
استقلال و سپاهان مايه اميدواري بسياري هستند. سپاهان از اين جهت كه در كنار بازيكنان كارآمد مربي كاربلدي هم دارد و استقلال به اين دليل كه گذشته از پرمهره بودن در گروه آسان تري نسبت به ساير مدعيان قرار دارد كه اين مساله دست كم شانس صعود از گروه را براي آبي هاي پايتخت بالا مي برد.
نقش تماشاگران
پيروزي استقلال مقابل حريف عربستاني را بايد يك «اتفاق» خوب براي فوتبال ايران دانست به چند دليل. گذشته از بالا بردن سهميه ايران در ليگ قهرمانان به 3 تيم، موارد ديگري هم هست كه توجه بدان ها مهم مي نمايد. يكي از اين نمودها تاثير مستقيم تماشاگران بر روند مسابقه است. مساله اي كه مدتها بود در فوتبال ايران ديده نمي شد.
استقلال مظلومي طبق معمول پس از پيش افتادن از حريف، احتياط بيش از حد را در دستور كار خود قرار داد كه در نتيجه تيم نه چندان توانمند الاتفاق توانست توسط "اف 16" قلابي اش گل تساوي را به ثمر برساند و كار را سخت نمايد. اين گل شروع تاثيرگذاري تماشاگراني محسوب مي شود كه استقلال را تا دروازه صعود پيش بردند و به گروه اول مسابقات ليگ قهرمانان آسيا رساندند. تهييج مداوم بازيكنان استقلال براي حمله كردن و گل زدن در كنار تخريب روحيه عربها نقشي بود كه تماشاگران به بهترين شكل از عهده ايفاي آن بر آمدند.
اقدامي غير حرفه اي يا حركتي ارزشمند؟
اگر قرار باشد به فوتبال حرفه اي نگاه كنيم، مانيفست باشگاه پرسپوليس چندان قابل درك نمي نمايد. اين كه سرخها هوادارانشان را دعوت كنند به حضور در ورزشگاه براي تشويق استقلالي كه آنها يك عمر عليه اش شعار داده اند يك جور تخيل فانتزي است، با واقعيت موجود جور در نمي آيد و در حقيقت باعث دوگانگي هاي بسياري مي شود. مثلا در همين بازي ديديم كه درگيري هايي بين هواداران 2 تيم پيش آمد يا اندك پرسپوليسي هاي حاضر در ورزشگاه زير بار نمي رفتند كه استقلال را تشويق كنند بلكه گرايششان به نوعي تشويق ملي بود كه طبيعي هم هست. آدم سالم كه نمي آيد يك بازي عليه رقيبش شعار بدهد و براي باختنش در دربي جوك بسازد و اس ام اس كند به اين و آن، بعد در بازي ديگر تشويقش كند و نامش را فرياد بزند. كسي كه تعادل رواني داشته باشد در واقع نمي تواند از اين كارها بكند.
اقدام رويانيان در دعوت از هواداران باشگاه متبوعش براي تشويق استقلال يك حركت دهه شصتي و نخ نماست كه با روح حرفه اي فوتبال سازگاري ندارد اما از نظر عاطفي و اخلاقي ارزش هايي دارد كه قابل كتمان نيست. حركت زيبا و پسنديده اي است كه نشان دهنده ميل آقاي مدير عامل به مودت و دوستي و خصوصا فروتني بعد از پيروزي در دربي است اما حرفه اي نيست. با روح رقابتي فوتبال جور در نمي آيد. يعني يك مدير حرفه اي، كاربلد و ورزيده از اين دست اقدامات صرفا عاطفي نمي كند چون در عمل موجب نوعي دوگانگي و بعضا تحقير شدن هوادارش در فضاي ورزشگاه مي شود. مثل اين مي ماند كه بارسايي ها را مجبور كني به تشويق رئال مادريد يا اينتري ها را به حمايت از يونتوس. خنده دار است.
بايد فضاي موجود بين هواداران 2 تيم را هم در نظر گرفت. مثلا در مورد تراكتور سازي و ماشين سازي در چنين موقعيتي اصلا لازم نيست كسي پا پيش بگذارد و بيانيه حمايتي بدهد. خود مردم آذربايجان اين ديدگاه مشترك را دارند و نه تنها ورزشگاه را پر مي كنند كه اگر طرفدار تراكتورسازي هم باشند با تمام وجود نام ماشين سازي را فرياد مي زنند و بر عكس اما حساب استقلال و پرسپوليس جداست. رقابت بين هواداران اين دو تيم به قدري ريشه اي است كه گاهي پدر با پسر دچار مشكل مي شود. مرد جا افتاده اي به خاطر برد تيمش در دربي سكته مي كند و مي ميرد. پدر ميداودي توجه ندارد پسرش يك بازي سخت را پشت سر گذاشته و به قول خودش تا صبح براي او كري مي خواند. مديران استقلال و پرسپوليس بايد به اين ريشه هاي تاريخي و فرهنگي توجه كنند حتي اگر مثل رويانيان غير فوتبالي باشند. كار روانشناسي مي خواهد. فقط شكل قشنگ قضيه كه نيست، كلي جريانات سيال رواني پشت اين قضيه پنهان است. خيلي ها زندگي شان متاثر از رقابت سرخابي است.
همه مجازند جز هوادار و بازيكن
از سوي ديگر حضور علي پروين يك حركت درست تلقي مي شود. يعني مي خواهم بگويم اين دست اقدامات در سطح مسئولان، دست اندركاران و پيشكسوتان باشگاه پسنديده تر است اما در سطح هواداران و بازيكنان مشكل ساز خواهد بود. همين حنيف عمران زاده كه مدعي شده براي تشويق پرسپوليس به ورزشگاه خواهد رفت قطعا با مشكل مواجه خواهد شد و نزد هواداران استقلال مورد نقد و تخطئه قرار خواهد گرفت.
يك نكته فني
در پايان بايد به يك نكته فني هم اشاره كرد و آن عدم آمادگي مدافعان استقلال است كه علاوه بر ضعف بدني به مسايل رواني نيز باز مي گردد. پيشتر هم عنوان شد كه استقلالي ها بايد بتوانند به يك بالانس رواني مناسب در خط دفاع اين تيم برسند. الاتفاق تيم زهرداري نبود اما توانست موقعيتهاي خوبي به دست بياورد. هافبكهاي دفاعي استقلال نيز بر خلاف چند بازي اخير، خوب ظاهر نشدند و تقريبا هفتاد درصد توپها از آن ها گذشت. به هر حال در كنار شيريني پيروزي و صعود اين وظيفه كادر فني و مديريتي استقلال است كه ضعفها را هم ببيند و از اين مسابقه به عنوان تدارك مناسبي براي بازيهاي گروهي استفاده كند، خصوصا براي بازي 16 اسفندماه در خانه الريان قطر كه جدي ترين حريف استقلال در گروه اول هم محسوب مي شود.
* جمشيد محبي
يکشنبه|ا|30|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايپنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]