واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: حسرت 36 ساله
ورزش > المپيك - كريم اعظمي:
رقابتهاي المپيك2012 لندن درحالي مرداد ماه سال آينده آغاز خواهد شد كه تيم فوتبال المپيك ايران مثل دهههاي اخير در اين بازيها حضور نخواهد داشت.
حالا فوتبال ايران 36سال است كه در حسرت حضور در بازيهاي المپيك بهسر ميبرد و فوتبالدوستان ايراني اتفاقات تلخي كه منجر به حذف تيم اميد در رقابتهاي مقدماتي شد را از ياد نخواهند برد. فوتبال ايران فقط 3 بار سابقه حضور در بازيهاي المپيك را دارد كه اين آمار راضيكننده بهنظر نميرسد. حالا فوتبال ايران بايد 4سال ديگر انتظار بكشد تا شايد حضور در بازيهاي المپيك2016 را تجربه كند. در 36سال گذشته به دليل مشكلات زيادي كه وجود داشت در راه رسيدن به اين تورنمنت مهم ناكام بوديم و مشخص نيست كه چه آيندهاي در انتظار اين تيم خواهد بود.
فوتبال ايران براي نخستينبار در سال1964 حضور در بازيهاي المپيك را تجربه كرد. اين مسابقات در توكيوي ژاپن برگزار شد و نكته مهم اين بود كه آن زمان برخلاف الان، شرايط سني ملاك نبود و تيم ملي بزرگسالان ايران در اين مسابقات شركت كرد.
تيم ملي در شرايطي راهي اين بازيها شد كه 6 بازيكن تيم فوتبال شاهين در آن زمان بهدليل اختلافهايي كه مسئولان اين باشگاه با باشگاه دارايي و فدراسيون داشتند حاضر به همراهي تيم ملي در بازيهاي المپيك نشدند. بازيكناني مثل حميد شيرزادگان، همايون بهزادي، بيوك وطنخواه، حميد برمكي و حميد جاسميان ازجمله شاهينيهاي معروف بودند كه تيم ملي را تنها گذاشتند و البته محمد رنجبر هم كه كاپيتان تيم ملي بود به توكيو نرفت. البته چند بازيكن جوان از تيمهاي تبريزي و همچنين بازيكناني مثل داريوش مصطفوي همراه با تيم ملي راهي توكيو شدند.
صعود با اقتدار
تيــم ملي ايران در رقــابتهـاي مقدمـاتي المپيك1964 ابتدا در دو بازي رفت و برگشت به مصاف پاكستان رفت. تيم ما در بازي رفت كه در تهران برگزار شد با نتيجه 4 بر يك حريف خود را شكست داد ولي در اسلامآباد مقابل اين تيم با يك گل مغلوب شد؛ اگر چه در مجموع دو بازي رفت و برگشت حريف خود را شكست داد. در مرحله بعدي تيم ملي عراق حريف ايران بود. بازي رفت در ايران با نتيجه 4 بر صفر به سود ايران به پايان رسيد كه حميد شيرزادگان در آن بازي هتتريك كرد. هفتهنامه كيهان ورزشي، فرداي اين مسابقه در صفحه اول با تيتر بزرگي نوشت: «زنده باد دفاع، زندهباد حمله، مرسي شيرزادگان». بازي برگشت هم در بغداد با تساوي بدون گل به پايان رسيد تا ايران به مرحله بعد صعود كند.
تيم ملي براي صعود به المپيك بايد به مصاف تيم قدرتمند هند ميرفت كه در آن زمان يكي از تيمهاي خوب آسيا بود. ايران باز هم در بازي رفت ميزبان بود و در آن بازي هند را با نتيجه 3 بر صفر شكست داد و اقتدار مليپوشان كشورمان در بازي برگشت هم ادامه داشت و هند را در دهلي با نتيجه 3 بر يك شكست دادند. پيروزيهاي پرگل ايران با درخشش همايون بهزادي بهدست آمد ولي عزيز اصلي، دروازهبان آن زمان تيم ملي، در بازي برگشت كه در دهلي برگزار شد يك روز پرفروغ را پشت سر گذاشت.
هند در آن زمان يكي از بهترين فوتباليستهاي آسيا را در اختيار داشت «چوني واسماگي»، كه ستاره هند در خط حمله بود. البته اين بازيكن در دو بازي رفت و برگشت توسط مدافع گمنامي به نام نادر لطيفي مهار شد و اين مدافع با بازي سفت و خشن خود مانع از درخشش اين بازيكن هندي شد. پيروزي در 2بازي رفت و برگشت باعث شد كه ايران با اقتدار به المپيك توكيو صعود كند.
دو باخت و يك تساوي
تيم ملي ايران در حالي راهي المپيك 1964 شد كه مرحوم حسين فكري، هدايت تيم ملي را برعهده داشت. تيم ما در گروه آلمان شرقي، مكزيك و روماني قرارگرفت و نكته مهم اين بود كه در آن سالها اكثر تيمهاي اروپايي و آمريكايي با قدرت كامل در المپيك شركت نميكردند. تيم ملي در مقابل مكزيك به تساوي يك بر يك رسيد كه تك گل ايران از روي نقطه پنالتي توسط كرم نيرلو بهثمر رسيد. تيم ما مقابل آلمان شرقي با نتيجه سنگين 4 بر صفر شكست خورد و مقابل روماني هم با يك گل باخت تا از المپيك كنار برود. آن زمان منصور اميرآصفي كاپيتان تيم ملي ايران بود.
پيروزي مقابل برزيل در المپيك 1972
تيم ملي ايران 8 سال بعد دوباره به رقابتهاي المپيك 1972 كه در شهر مونيخ برگزار ميشد راه پيدا كرد. آن زمان هدايت تيم ملي برعهده محمود بياتي بود؛ فردي كه سالها پيش ايران را ترك كرد. تيم ملي در اين دوره از مسابقات، پيروزي در المپيك را براي نخستينبار تجربه كرد و نكته جالب اين بود كه اين پيروزي مقابل تيم المپيك برزيل بهدست آمد. البته ما تيم اصلي برزيل را شكست نداديم و تقريبا حريف ايران با تيمي متشكل از آماتورها به اين مسابقات آمده بود. تيم برزيل حاضر درالمپيك آن سال آن زمان فقط يك بازيكن مشهور داشت و آن هم كسي نبود جز جونيور، دفاع چپ اين تيم كه بازي در جامجهاني را هم تجربه كرده بود . تيم ما در شرايطي به پيروزي رسيد كه مجيد حلوايي تك گل ايران را بهثمر رساند.
ايران در يكي ديگر از بازيهايش در اين دوره از مسابقات با نتيجه 5 بر صفر مقابل دانمارك شكست خورد. تيم ملي در نهايت نتوانست موفقيت قابل توجهي بهدست آورد و در بازي با مجارستان هم با نتيجه 4 بر صفر شكست خورد.
صادقي: پايكوبي نكرديم
محمد صادقي يكي از بازيكناني بود كه با پيراهن تيم ملي مقابل برزيل قرار گرفت. او ميگويد: «وقتي برزيل را برديم اصلا جشن و پايكوبي نداشتيم. ايران تيم خيلي خوبي داشت و فرق ما با برزيل خيلي زياد نبود. مشكل اينجا بود كه آن زمان زياد تبليغات نداشتيم و مثل الان رسانهها زياد نبودند كه همه اخبار را در همان لحظه منتشر كنند. خيليها اصلا متوجه نميشدند تيم ملي چه نتيجهاي گرفته است».صادقي در مورد تركيب ايران و برزيل در آن سال ميگويد: « برزيل تيم دومش را آورده بود و ايران هم با تيم المپيكش رفته بود. آن زمان تيم المپيك كشورها، تيم حرفهاي آنها بهحساب نميآمد. روند تيمها به اين شكل بود كه بازيكنان درجه 2 را به تيم المپيك ميدادند. اگر آنها خودشان را نشان ميدادند، به تيم ملي دعوت ميشدند».
حذف از المپيك مونترال با شكست مقابل شوروي
تيم ملي فوتبال ايران در المپيك1976 هم كه در كانادا و در شهر مونترال برگزار شد شركت كرد. درواقع اين آخرين باري بود كه فوتبال ايران حضور در المپيك را تجربه كرد و حالا 36سال است كه در حسرت حضور در المپيك بهسر ميبريم.
ايران با مربيگري حشمت مهاجراني وارد اين بازيها شد. بازي اول ما مقابل كوبا برگزار شد و اين تيم را با يك گل شكست داديم كه زننده اين گل غلامحسين مظلومي بود.
تيم ملي ايران در بازي بعدي يك جدال حساس و نفسگير با لهستان داشت كه ما در نهايت با نتيجه 3 بر 2 شكست خورديم. اين در حالي بود كه در نيمه اول با نتيجه 2بريك از حريف پيش بوديم. لهستان در جامجهاني1974 به مقام سوم رسيده بود و تقريبا با همان تيم پا به المپيك گذاشته بود. در آن زمان لهستان بازيكنان بزرگي مثل يان توماژوفسكي را در اختيار داشت كه يك دروازهبان جسور و قابل اعتماد بود. ژارماخ و لاتو هم مهاجمان لهستان بودند كه در جامجهاني درخشيدند. كاپيتان تيم ملي لهستان هم دينا بود كه بعدها در يك تصادف در ورشو كشته شد. حسن روشن و علي پروين گلهاي ايران را در اين بازي زدند.
لهستان بهعنوان تيم اول صعود كرد و ما هم بهعنوان تيم دوم راهي مرحله يكهشتم نهايي شديم. ما در اين مرحله در ورزشگاه شربروك به مصاف شوروي رفتيم و با نتيجه 2 بر يك به اين تيم باختيم تا از المپيك مونترال حذف شويم.
تيم ملي فوتبال ايران در سال1980 هم در سنگاپور مجوز حضور در المپيك را گرفت. اين دوره از بازيها قرار بود در مسكو برگزار شود ولي آن زمان شوروي سابق افغانستان را اشغال كرده بود و دولت وقت ايران بهدليل اختلافاتي كه با شوروي سابق داشت، به نشانه اعتراض حضور در المپيك مسكو را تحريم كرد.
سه|ا|شنبه|ا|25|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]