واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: فوايد واكسيناسيون
يكي از مهمترين پيشرفتهاي علم پزشكي در طول تاريخ، كشف واكسنهاي گوناگون براي پيشگيري بسياري از بيماريهاي مرگ زا است. حتي تا دهه هاي پيش نيز تعداد زيادي از كودكان و بالغان بيمار، در اثر بيماريهايي كه هم اينك به نظر مي آيد كشنده و فلج كننده نيستند جان مي باختند، تا اينكه دانشمندان به مرور زمان واكسنهاي مختلفي را كشف و سبب پيشگيري از بروز بيماريهاي مختلف عفوني شدند. واكسيناسيون در واقع مهمترين اقدام در كاهش حساسيت ميزبان ، نسبت به يك بيماري عفوني است كه همانا نوعي ايمن سازي فعال بوده و داراي فوايد شاياني است.
به گزارش سلامت نيوز، اگر درصد بالايي از جامعه مورد تلقيح واكسن قرار گيرند، ميزان بروز بيماري در سطح جامعه كاهش خواهد يافت كه اين امر را مصونيت عمومي مي نامند. ساز و كار عمل واكسن چنين است كه با تزريق آن ، سيستم ايمني بدن شروع به توليد آنتي بادي عليه ويروسهاي ضعيف شده مي كند كه اين آنتي باديها در صورت حمل? احتمالي ويروسهاي قوي بيماري در آينده، آنها را از بين خواهند برد. ويروسهاي ضعيف شد? موجود در واكسن اثرات كامل بيماري را در بدن ايجاد نمي كنند.
واكسنها از چه موادي تهيه مي شوند؟
واكسنها را از ميكروبها ( باكتري يا ويروس )، سم ميكروبها و يا از اجساد آنها مي سازند و طوري تغيير مي دهند كه در بدن ايجاد بيماري نمي كنند و شبيه به اين است كه فرد، اين بيماري را گرفته و بدنش مقاوم شده و به بيماري مربوطه مبتلا نمي شود. مثلاً واكسنهاي سرخك و فلج اطفال ( پوليو ) را از ويروسهاي زند? ضعيف شده به دست مي آورند اما واكسن هاي ديفتري و كزاز را از سم باكتري و سياه سرفه را از لاش? باكتري تهيه مي كنند و واكسن سل را از باسيل ضعيف شده استخراج مي كنند.
واكسنها در چه سنيني تلقيح مي شوند؟
معمولاً از بدو تولد تا آخر عمر مي توان از واكسن استفاده كرد. براي آگاهي بيشتر مردم و اولياي كودكان ، بهتر است از جدول واكسيناسيون وزارت بهداشت، آگاهي داشته باشيم تا در امر واكسن ، وقفه اي ايجاد نشود.
1. در بدو تولد : ب. ث.ژ، فلج اطفال ، هپاتيت ب.
2.در 2 ماهگي : سه گانه ، فلج اطفال ، هپاتيت ب.
3. در 4 ماهگي : سه گانه ، فلج اطفال.
4. در 6 ماهگي : سه گانه ، فلج اطفال ، هپاتيت ب.
5.در 12 ماهگي : ام آم آر ( يعني واكسنهاي سرخك ، سرخجه، اوريون).
6. در 18 ماهگي : سه گانه ، فلج اطفال.
7. در 6 ـ 4 سالگي : سه گانه ، فلج اطفال.
8. در 16 ـ 14 سالگي : دو گانه ويژ? بزرگسالان تكرار آن در هر 10 سال يك مرتبه .
منظور از سه گانه : ديفتري ، كزاز، سياه سرفه ( DPT) است.
نكات مهم در واكسيناسيون
ـ در زنان باردار فقط واكسن كزاز يا توأم ( كزاز و ديفتري ) تلقيح شود.
ـ عوارض شديد در واكسيناسيون نادر است.
ـ بروز تب و تشنج ، اسهال ، سرماخوردگي ، نارس بودن نوزاد ، دليلي براي تلقيح نكردن واكسن به كودك نيست.
عوارض واكسيناسيون
هر جسم يا ماد? خارجي كه وارد بدن شود داراي اثرات جانبي خواهد بود و واكسنها نيز از اين قاعده مستثني نيستند و عوارض آنها عبارتند از : تب ، التهاب و قرمزي در محل تزريق، تشنج و در موارد بسيار نادر به صورت آنسفاليت و كوما و مرگ بروز مي كند.
ـ از آن جايي كه در بيماريهايي چون سياه سرفه و آبله مرغان ، مصونيت مادرزادي براي نوزاد ايجاد نمي شود پس نوزاد بايد از افراد مشكوك به اين دو بيماري اجتناب و دوري كند.
در چه مواردي نبايد واكسن زد ؟
1.هنگام حاملگي نبايد واكسن هاي زنده مثل سرخك، پوليو، ب ث ژ تلقيح شود.
2.افراد مبتلا به سرطان و يا بيماراني كه مدت طولاني از كورتن استفاده مي كنند.
3.در تب شديد بالاي 40 درجه سانتي گراد.
4.در موارد اورژانس و CCU و ICU و يا افرادي كه در سه ماه اخير از فرآورده هاي خوني استفاده كرده اند .
5. افرادي كه سابق? تشنج و آنسفاليت ( ورم مغز ) و يا بيماري عصبي پيش رونده دارند ، حتماً بايد طبق دستور پزشك تلقيح صورت گيرد.
شنبه|ا|22|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 547]