واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: پاشنه آشيل ايران
در صورتي كه به قطب منطقه اي ايران در دمشق فيصله داده شود، دسترسي ايران به نيرو هاي نيابتي مانند حزب الله در لبنان و حماس در نوار غزه قطع مي شود و با ايجاد برخي دگرگوني ها احتمال دست برداشتن تهران از سياست هاي هسته اي وجود خواهد داشت. اين گزينه اي ايمن تر و مطلوب تر از اقدام نظامي خواهد بود.
ديپپلماسي ايراني: اين روز ها تمركز آمريكا و اسرائيل به طور مشخص بر اين نكته معطوف است كه به منظور متوقف ساختن برنامه هاي هسته اي ايران، اقدام نظامي انجام شود با خير؛ اين در حالي است كه روند تحولات سوريه پيامد هاي استراتژيكي براي ايران به همراه دارد. جاي پاي محكم ايران در سوريه موجب شده كه جمهوري اسلامي بتواند در منطقه نفوذ داشته باشد و بنا بر آنچه نويسنده گزارش نيويورك تايمز مدعي شده، اين نفوذ بايد خاتمه يابد.
در صورتي كه به قطب منطقه اي ايران در دمشق فيصله داده شود، دسترسي ايران به نيرو هاي نيابتي مانند حزب الله در لبنان و حماس در نوار غزه قطع مي شود و با ايجاد برخي دگرگوني ها احتمال دست برداشتن تهران از سياست هاي هسته اي وجود خواهد داشت. اين گزينه اي ايمن تر و مطلوب تر از اقدام نظامي خواهد بود.
در حالي كه دولت بشار اسد در حال تزلزل است، سوريه به پاشنه آشيل ايران تبديل شده است. ايران طيف وسيعي از منابع را به سوريه ارسال كي كند. اردوگاه هاي سپاه پاسداران در سوريه برپاشده اند و تسليحات و رايزن هاي ايراني به سوريه مي روند و نيرو هاي حزب الله نيز حامي دولت اسد هستند و به سركوب مخالفان كمك مي كنند. جمهوري اسلامي مي خواهد فارغ از هر آنچه كه سرنوشت اسد است، نفوذ خود را در سوريه حفظ كند و اين همان هدفي است كه اسرائيل و غرب بايد با هر هزينه اي از محقق شدن آن جلوگيري كنند.
به نظر مي رسد كه فرصت هايي كه با رو به زوال نهادن رژيم اسد ايجاد شده، موجب طفره روي رهبران اسرائيل شده است. هفته گذشته، رئيس سازمان جاسوسي نظامي اسرائيل به 200 هزار موشك و راكتي اشاره كرد كه در نوار غزه، لبنان و سوريه مي توانند خاك اسرائيل را هدف قرار دهند. همچنين اين ريسك وجود دارد كه تسليحات پيشرفته سوري نيز در اختيار گروه هاي تروريستي قرار گيرد.
در اين مرحله؛ نقطه قابل بازگشتي وجود ندارد؛ اسد بايد كناره گيري كند. براي اسرائيل موضوع سقوط اسد نيست ، بلكه مساله اسن است كه آيا ايران نفوذ خود را در سوريه حفظ خواهد كرد. نفوذي كه تهديد براي موجوديت اسرائيل به شمار مي رود. به بيان ديگر خارج كردن ايران از سوريه براي امنيت ملي سوريه حياتي است و در صورتي كه اسد برود، بايد براي هژموني ايران در اين كشور نيز فكري كرد.
البته اسرائيل تنها عامل شتاب بخش به روند سقوط اسد نيست، زيرا هر راهكار عملي در سوريه به مشاركت ايالات متحده، روسيه و كشور هاي عرب نياز دارد. آمريكا بايد به روسيه مشوق هايي ارائه كند تا براي خودداري از حمايت از اسد ترغيب شود. چرا كه گمان مي رود در صورت پا پس كشيدن روسيه از حمايت از دمشق، سرنگوني اسد سريع تر خواهد بود. از سوي ديگر همراهي اتحاديه عرب نيز موجب خواهد شد تا در دوران پس از اسد ثبات بيشتري در سوريه حكمفرما باشد.
اين در حالي است كه بحران در سوريه تا حدودي توجه ها را از ايران كاسته است. اما آنگونه كه نويسنده گزارش نيويورك تايمز ادعا مي كند، پايان دادن به حضور ايران در سوريه در مقايسه با اقدام نظامي و تحريم براي اقتصاد جهاني و امنيت بين الملل ريسك هاي كمتري به همراه دارد.
روسيه و چين كه هر دو به قطعنامه ساطمان ملل عليه ايران راي منفي دادند از اسد خواسته اند تا كناره گيري كند و اين در حالي است كه حذف اسد به نفع آنها خواهد بود.
اين در حالي است كه منافع روسيه در سوريه مانند منافع ايران در سوريه نيست و مسكو مي تواند با خاتمه دادن به حمايت خود از اسد اين بر اين نكته مهر تاييد بزند. به عبارت ديگر روسيه خواستار تداوم دسترسي خود به بنارد سوريه در مديترانه است و مي خواهد همچنان تامين كننده شماره يك تسليحات در سوريه باشد. در صورتي كه ايالات متحده اين تمايل روسيه را درك كرده و مانند موضوع ليبي، روس ها را در حاشيه قرار ندهد، هماهنگي منافع آمريكا و روسيه در سوريه مي تواند به كاهش نفوذ ايران در اين كشور كمك كند.
در صوتي كه اين تحولات روي دهد، آنگاه توازن كلي نيرو ها در منطقه دستخوش تغييري اساسي خواهد شد. همچنين دسترسي ايران به حزب الله و حماس به طور ملموسي كاهش مي يابد.
آنهايي كه اين سناريو را روياپردازانه توصيف مي كنند بايد به جايگزين هاي موجود نيز توجه داشته باشند. اسد و متحدانش به طور ناخواسته موقعيتي براي مواجهه با ايران را پديد آورده اند. در صورتي كه كه جامعه بين المللي اين فرصت را درنيابد و نفوذ ايران در سوريه ادامه يابد، تحريم هاي بيشتر و حتي گزينه نظامي روي ميز خواهد بود كه ضمن افزايش بهاي نفت، اقتصاد جهاني را نيز تحت تاثير قرار مي دهد.
بايد گفت كه آمريكا و سوريه بايد در اين مورد همكاري كنند تا از گزينه سومي كه روسيه پديد آورده استفاده كنند.
پنجشنبه|ا|20|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 228]