واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: فراسوطلب 144 ميليون دلاري هند از واردكنندگان ايراني برنج
گروه بازرگاني- تجار هندي مدعي شدند بابت صادرات ۲۰۰ هزار تن برنج ۱۴۴ ميليون دلار از ايران طلب دارند كه به دليل تحريمها نتوانستهاند آن را دريافت كنند.به گزارش فارس به نقل از « رويترز»، صادركنندگان هندي ميگويند با افزايش فشارها و سختتر شدن انجام مبادلات تجاري بين دو كشور هند و ايران به دنبال تحريمهاي غرب، خريداران ايراني بابت خريد حدود 200 هزار تن برنج از هند به صادركنندگان اين كشور بدهكارند.
بر اساس اين گزارش كه منابع رسمي آن را تاييد نكردهاند، تجار ايراني در ادامه استفاده از مسيرهاي رسمي و پرداخت پول برنج خريداري شده از هند با مشكل مواجه شدهاند. به گفته تجار هندي، مجموع مبلغ اين بدهي به حدود 144 ميليون دلار ميرسد و بابت قراردادهاي خريد برنج از هند در ماههاي اكتبر و نوامبر بوده است. بيشتر صادركنندگان برنج هند تا حداكثر 90 روز براي پرداخت پول برنج به خريداران فرصت ميدهند.بر اساس آمار وزارت كشاورزي آمريكا، هند حدود 45 درصد نياز سالانه 9/2 ميليون تني برنج ايران را تامين ميكند كه بخش عمده آن شامل نوعي برنج معطر به نام باسماتي است. كارشناسان نسبت به سلامت ارقام دانه بلند اين برنج ترديد دارند و بحثهايي در مورد سمي بودن اين برنجها مطرح شده است. برخي كشورهاي اروپايي مثل آلمان واردات برنج باسماتي هند را به دلايل بهداشتي ممنوع كردهاند. در ايران هم سال گذشته، مناقشه سختي ميان نهادهاي مختلف واردكننده و نظارت بر واردات بر سر آلودگي برنج هندي در گرفت كه پرونده آن همچنان مفتوح است. ويجي ستيا، رييس اتحاديه صادركنندگان برنج هند ميگويد: اين موضوعي جدي است و احتمال عدم پرداختهاي بيشتري از جانب ايران وجود دارد.
وي افزود: ما از دولت خواستهايم كه در اين مورد وارد عمل شود.اعمال تحريمهاي آمريكا از ابتداي سال جاري ميلادي، عليه ايران، موسسات مالي را از معامله با بانك مركزي ايران بازداشته است.به گزارش «رويترز» اتحاديه اروپا نيز ماه گذشته در مورد توقف صادرات نفت ايران به توافق رسيده و قرار است اين تحريمها از 6 ماه بعد به مورد اجرا گذاشته شود. از زمان تصويب اين تحريمها قيمت نفت برنت درياي شمال كه پايه محاسبه قيمت نفت اعضاي اوپك است، بيش از ۱۱ دلار افزايش يافته است.از سوي ديگر به گزارش روابط عمومي شركت بازرگاني دولتي، ايران با توليد سالانه دو ميليون و 400 هزار تن برنج هجدهمين توليدكننده اين محصول و پس از فيليپين، نيجريه، عربستان سعودي، اتحاديه اروپا و عراق ششمين واردكننده اين محصول در جهان محسوب ميشود. بنا به اين گزارش سالانه در 19 استان كشور سه ميليون و 400 هزار تن شلتوك برنج توليد ميشود كه از اين ميزان دو ميليون و 400 هزار تن برنج سفيد استحصال و به بازار مصرف عرضه ميشود.
استان مازندران نخستين توليدكننده برنج كشور است و استانهاي گيلان، گلستان، فارس و خوزستان در رتبههاي بعد از آن قرار دارند؛ اما حدود 80 درصد توليد برنج در استانهاي مازندران و گيلان صورت ميگيرد كه با توجه به افزايش قيمت زمين در نواحي شمالي كشور، كشاورزان به فروش شاليزارهاي خود روي آوردهاند؛ اما وزارت جهاد كشاورزي اجازه تغيير كاربري شاليزارها را نميدهد و سياست خودكفايي برنج در سال 92 را هدف قرار داده است. با وجود سياست خودكفايي در توليد برنج، در 9 ماهه امسال 866 هزار تن برنج به ارزش 742 ميليون دلار وارد كشور شده است كه واردات اين محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته هفت درصد افزايش يافته است. اين درحالي است كه مسوولان امر از افزايش 22 درصدي توليد برنج در سالجاري خبر دادهاند. به اعتقاد كارشناسان، اين ميزان واردات متناقض با سياست خودكفايي برنج است و مسوولان بايد مانع اين حجم از واردات شوند؛ چراكه باتوجه به حجم واردات قبلي امسال و حتي سال آينده نياز به واردات برنج وجود ندارد. يادآور ميشود كه چين با توليد بيش از 127 ميليون تن بزرگترين توليدكننده برنج در دنيا است كه پس از آن كشورهاي هندوستان، اندونزي، بنگلادش، ويتنام، تايلند، برمه، فيليپين، برزيل و ژاپن عمدهترين توليدكنندگان برنج در سطح جهان محسوب ميشوند.
پنجشنبه|ا|20|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]