واضح آرشیو وب فارسی:مهر: يك كارشناس اعتيادخاطرنشان كرد؛مهمترين آسيبهاي سوءمصرف مواد مخدر
مهمترين آسيبهاي سوءمصرف مواد مخدر
يك پژوهشگر حوزه اعتياد گفت: روسپيگري، زورگيري،دين گريزي و تشكيل خانه فساد مهمترين آسيب هاي مصرف مواد مخدر است.
به گزارش خبرگزاري مهر،كورش محمدي روز چهارشنبه در نشست علمي - پژوهشي كه با عنوان «بررسي رابطه بين اعتياد به مواد مخدر با خشونت و كاهش احساس امنيت شهروندان» با بيان اينكه اعتياد به مواد مخدر همچون مانعي در نيل به توسعه يافتگي جوامع است، گفت: اكثر طلاقهاي ثبت شده به دليل اعتياد است و شصت درصد از فضاي زندانهاي كشور را معتادان اشغال كردهاند.
اين پژوهشگر حوزه اعتياد افزود: براساس شواهد موجود در سالهاي اخير در كنار رشد سوء مصرف مواد مخدر، مفاسد اخلاقي همچون تجاوز به عنف، مزاحمتهاي ناموسي، روسپيگري آشكار و نهان در حواشي شهرها، زنان و دختران فراري، زورگيري، دينگريزي و اسلامستيزي، تشكيل خانههاي فحشا و ... بروز كرده و جزء تخلفات مجرمان محسوب شده است.
محمدي با بيان اينكه پژوهشي در سال 1390 با هدف بررسي رابطه بين اعتياد به مواد مخدر با خشونت و كاهش احساس امنيت شهروندان توسط تيم پژوهشي انجمن آسيبشناسي اجتماعي ايرانيان در 8 استان كشور انجام شد، گفت: نمونه مورد مطالعه شامل 400 خانواده داراي حداقل يك نفر معتاد كه با روش نمونهگيري از طريق مراكز درمان اعتياد و كمپهاي اجتماع محور و 1600 نفر از شهروندان كه با روش تصادفي ساده از بين شهروندان عادي در 8 مركز استان انتخاب شدند، بود.
وي افزود: نتايج اين مطالعه نشان داد كه بين اعتياد به مواد مخدر و بروز خشونتهاي خانوادگي، خشونتهاي اجتماعي منجر به قتل و جرح، آسيبهاي رواني و جسماني عليه زنان و كودكان، بروز ناهنجاريهاي اخلاقي و جرايم اجتماعي و كاهش احساس امنيت شهروندان رابطه معناداري وجود دارد.
وي ادامه داد: نتايج اين مطالعه در 8 مركز استان نشان داد كه 84 درصد خانوادههاي مورد مطالعه از زمان ابتلا به اعتياد فرد معتاد، تا زمان انجام اين مطالعه حداقل يكبار در معرض خشونتهاي كلامي، عاطفي، جنسي و اقتصادي مرتبط با سوء مصرف مواد قرار داشته و 43 درصد آنها، حداقل يكبار در اين مدت با خشونتهاي فيزيكي جدي، تهديدكننده و حقوقي و 10 درصد مابقي با خشونتهاي منجر به آسيبهاي جسماني و جرح بدني مواجه بوده و علاوه بر اين 1/1 درصد خانوادههاي مورد مطالعه، خشونتهاي منجر به قتلهاي خانوادگي را تجربه كردهاند.
اين پژوهشگر حوزه اعتياد اظهار داشت: اين نتايج همچنين نشان داد كه عامل مستقيم 68 درصد از موارد طلاق در گروه نمونه، وابستگي يكي از زوجين به مواد مخدر است و در اين رابطه نقش مردان با 88 درصد، بيشتر از زنان گزارش شده است.
محمدي با بيان اينكه در اين پژوهش به بررسي اثرات سوء مصرف مواد مخدر بر خشونت و امنيت اجتماعي طبق ويژگيهاي افراد و نوع ماده مخدر مصرفي آنان پرداخته شد، افزود: شواهد بدست آمده حاكي از آن است كه ميزان تحصيلات و سطح درآمد افراد معتاد رابطه معناداري با بروز خشونت و هنجارپذيري آنان دارد و بر اين اساس معتادان بيسواد يا داراي تحصيلات پائين نسبت به معتادان با تحصيلات بالا از خشونت اجتماعي بيشتري برخوردارند.
وي ادامه داد: همچنين معتادان به مواد مخدر صنعتي شيشه بيشترين موارد بروز خشونت و آسيب رساندن به ديگران و خود را در فضاي خانه و محيط بيرون از خانه نسبت به ساير معتادان به مواد مخدر سنتي دارا هستند.
اين پژوهشگر حوزه اعتياد يادآور شد: از مجموع بررسيهاي بعمل آمده در خانوادههاي مورد مطالعه چنين استنباط ميشود كه رفتارهاي خشونتآميز در معتادان به مواد مخدر صنعتي در فاصله زماني بين 6 ماه تا يكسال پس از شروع وابستگي افراد آغاز ميشود در حاليكه در معتادان به مواد مخدر سنتي اين فاصله زماني بين 1 تا 3 سال پس از وابستگي اعلام شده است.
محمدي بيان داشت: نكته اساسي در نتايج حاصله اين است كه ميزان بروز خشونت و رفتارهاي آسيبرسان در معتادان به مواد مخدر صنعتي با افزايش سن اعتياد افراد به اوج خود ميرسد در حاليكه در معتادان به مواد مخدر سنتي با افت مواجه ميشود.
وي گفت: نتايج اين مطالعه نشان داد كه در خانوادههايي كه داراي حداقل يك فرد معتاد هستند، بيشترين قربانيان رفتارهاي خشونتآميز ناشي از سوء مصرف مواد مخدر، زنان با فراواني 58 درصد و كودكان با فراواني 36 درصد هستند و در محيط خانواده؛ معتادان با سن بالاي 45 سال از رفتارهاي خشونت آميز كمتري نسبت به معتادان جوان تر با سن زير 45 سال برخوردارند و بيشترين بروز رفتارهاي خشونت آميز، در جوانان گروه سني 25 -16 سال رخ ميدهد.
محمدي افزود: در اين مطالعه پيرامون احساس امنيت اجتماعي شهروندان و رابطه آن با اعتياد به مواد مخدر تحقيقاتي به عمل آمد و از نتايج بدست آمده اينگونه استنباط ميشود كه 59 درصد شهروندان وقوع جرايم مرتبط با مواد مخدر و اعتياد را عامل ناامني جامعه ميدانند و 68 درصد آنان اعتياد به مواد مخدر را يك بستر مناسب براي وقوع جرايم اجتماعي و ترويج بيهنجاري در جامعه قلمداد ميكنند.
وي ادامه داد: همچنين 53 درصد از شهروندان مورد مطالعه خشونت هاي خانوادگي و آسيب هاي اجتماعي ناشي از سوء مصرف مواد مخدر همچون طلاق، دختران فراري، سرقت و زورگيري و... را به عنوان عوامل مهم در كاهش احساس امنيت خود معرفي كردند.
اين پژوهشگر حوزه اعتياد در ادامه، به راهكارهاي موثر در مبارزه هدفمند با سوءمصرف مواد اشاره كرد و گفت: تدوين برنامه جامع پيشگيري از بروز رفتارهاي خشونتآميز ناشي از سوء مصرف مواد مخدر توسط دستگاههاي متولي نظم و امنيت اجتماعي با هدف ارائه هشدارها و آموزش هاي اجتماعي و مهارتهاي كنترل خشم به خانوادهها، تدوين پروتكل درماني اعتياد به مواد مخدر با رويكرد كنترل آسيبهاي ناشي از سوء مصرف مواد مخدر براي استفاده در مراكز بازتواني و فعال در حوزه درمان اعتياد، افزايش اقدامات بازدارنده پليسي و كنترلهاي محسوس در سطح جامعه با هدف كاهش بروز جرايم ناشي از مواد مخدر در انظار عموم و آموزش همگاني در خصوص افزايش مهارتهاي فردي در كنترل خشم خود و ديگران و نيز خشونتهاي خانوادگي ناشي از سوء مصرف مواد مخدر از طريق رسانههاي همگاني و بهويژه صدا و سيما از طريق برنامهسازي هدفمند از جمله اين راهكارها هستند.
محمدي همچنين ايجاد فضاهاي تفريحي و فرهنگي متناسب با جمعيت جوان جامعه در شهرها و روستاهاي كشور با هدف تامين نيازهاي رواني و فرهنگي جوانان، افزايش واحدهاي مشاوره در اماكن عمومي، محلات، مدارس و دانشگاهها با هدف توانمندسازي اقشار مختلف جامعه در مقابله با بحرانهاي ناشي از عواقب اعتياد، شناسائي خانوادههاي در معرض خطر آسيبهاي ناشي از اعتياد و انجام اقدامات مداخلهاي سريع براي كنترل آسيبهاي احتمالي، تدوين برنامه هاي آموزش خانواده با تاكيد بر تقويت نقش زنان در سلامت رواني خانواده و كنترل جدي توليد و توزيع مواد مخدر صنعتي در كشور را از ديگر راهكار در اين زمينه برشمرد.
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|19|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]