واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: لاريجاني: حكم دادگاه لاهه توهين به همه مسلمانان است
سرمايه: دو روز پس از صدور حكم بازداشت رئيس جمهوري سودان از سوي دادگاه بين المللي لاهه، علي لاريجاني عازم اين كشور شد.ديروز علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي، در راس يك هيات پارلماني و به همراه ابراهيم الظاهر رئيس مجلس ملي سودان كه براي شركت در كنفرانس حمايت از فلسطين در تهران به سر مي برد با هدف حمايت از عمر البشير عازم خارطوم پايتخت سودان شد. پس از آنكه دادستان دادگاه بين المللي جنايي خواستار صدور حكم بين المللي جلب رئيس جمهور سودان در ارتباط با جرائم جنگي در دارفور شد، دادگاه بين المللي لاهه چهارشنبه گذشته حكم بازداشت عمر البشير را صادر كرد.
دارفور ناحيه اي است در غرب كشور سودان و دربرگيرنده سه استان دارفورغربي، دارفور شمالي و دارفور جنوبي است كه در سال هاي اخير به محل نزاع نيروهاي دولتي با مخالفان تبديل شده است.
از اوايل سال 2003، سربازان دولت سودان و نمايندگان شبه نظامي بومي آنها، معروف به «جانجاويد»، در ناحيه غربي دارفور با گروه هاي مخالف جنگيده اند. استراتژي دولت و جانجاويد، انجام حملات سازمان يافته عليه غيرنظاميان متعلق به گروه هاي قومي مشابه تحت عنوان شورشي قبايل فور، زاگاوا و ماساليت بوده است.
اگرچه نيروهاي شورشي نيز مسوول حملاتي عليه شهروندان بوده اند، اما اين دولت سودان و جانجاويد بوده اند كه شديداً مرتكب اعمال خشونت بار شده اند.
در طول اين سال ها صدها هزار نفر از غيرنظاميان بر اثر خشونت، بيماري و گرسنگي جان سپرده اند و هزاران زن مورد تجاوز جنسي قرار گرفته اند. در آوريل 2008 رئيس اداره امور انساني سازمان ملل متحد اعلام كرد در اثر نزاع دارفور در غرب سودان تاكنون حداقل حدود 300هزار نفر جان خود را از دست داده اند.
حدود 5/2 ميليون غيرنظامي از خانه هاي خود رانده شده اند، دهكده هاي آنها به آتش كشيده شده و اموال آنها غارت شده است. هزاران دهكده به طور سازمان يافته نابود شده اند. بيش از 200 هزار سوداني به كشور چاد در همسايگي خود فرار كرده اند، اما اغلب آنها در دارفور گرفتار شده اند. هر ماه هزاران نفر از آنها در اثر نبود غذا، آب، مراقبت هاي بهداشتي مناسب و پناهگاه تحت شرايط دشوار زندگي در بيابان جان خود را از دست مي دهند.
به دليل وجود برخي شواهد مبني بر اينكه «موارد نسل كشي يا جنايات مربوطه عليه بشريت در حال رخ دادن يا در شرف وقوع هستند»، در سال 2004 موزه يادبود هولوكاست در ايالات متحده وضعيت فوق العاده نسل كشي را در دارفور اعلام كرد. همان سال، دولت ايالات متحده نيز به اين نتيجه رسيد كه در دارفور نسل كشي رخ داده است. در ژانويه 2005، كميسيون تحقيق ايالات متحده نتيجه گرفت كه «در دارفور جناياتي عليه بشريت و جنايات جنگي به وقوع پيوسته است كه به اندازه نسل كشي، سنگين و فجيع است.»
با مستند شدن شواهد بين المللي درباره جرائم جنگي در دارفور دوشنبه گذشته لوئيس مورنو اوكامپو، دادستان دادگاه بين المللي جنايي در لاهه، با تسليم دادخواستي به قضات دادگاه اظهار داشت كه حسن عمر البشير، رئيس جمهوري سودان، داراي مسووليت جزايي در قبال حوادثي است كه در ناحيه دارفور، غرب سودان، روي داده است.
مورنو اوكامپو پس از ارائه دادخواست گفت:« شواهدي در مورد نسل كشي، جنايت عليه بشريت و جرائم جنگي در دارفور تسليم دادگاه كرده است.»
ماه گذشته مورنو اوكامپو گفت «تمامي دستگاه دولتي» سودان در عمليات سازمان يافته عليه غيرنظاميان در دارفور دخالت داشته و افزود شواهد مربوط به ارتباط مقامات ارشد سوداني با اين جرائم را گردآوري كرده است. اين نخستين باري است كه دادستان دادگاه بين المللي جنايي عليه رئيس يك كشور در دوره تصدي اين سمت اعلام جرم مي كند.
سال گذشته قضات دادگاه بين المللي جنايي حكم بازداشت احمد هارون از وزيران دولت سودان و احمد خشيب رهبر يك گروه شبه نظامي فعال در دارفور را به اتهام ارتكاب جرائم جنگي صادر كردند. دولت سودان از بازداشت و تحويل اين دو نفر خودداري ورزيده و گفته است محاكم اين كشور خود مي توانند به جرائم جنگي رسيدگي كنند.
دادگاه لاهه پس از بررسي جرائم وزراي دولت اين بار مستقيماً رئيس جمهوري اين كشور را با هفت فقره اتهام در مورد بحران دارفور كه پنج فقره آن مربوط به «نسل كشي» و دو فقره ديگر آن مربوط به «جنايات جنگي» است پشت ميز محاكمه قرار داد كه سرانجام سه قاضي دادگاه لاهه با اعلام اينكه در مورد اتهامات مربوط به «نسل كشي» قرائن كافي براي متهم كردن عمرالبشير وجود ندارد، حكم بازداشت وي را صادر كردند.
صدور حكم بازداشت عمرالبشير
رئيس جمهور سودان از سوي ديوان كيفري بين المللي لاهه، به سرعت با واكنش تهران روبه رو شد و اين حكم را «غيرعادلانه و متاثر از اغراض سياسي قدرت هاي سلطه گر» خواند.
سودان از متحدان اصلي جمهوري اسلامي در قاره آفريقاست و ايران پيش از اين هم در تيرماه 87 زماني كه دادگاه جنايات جنگي لاهه، عمر البشير را متهم به نسل كشي و پاكسازي قومي در دارفور كرده بود، به اين مساله اعتراض كرد.
در آن زمان منوچهر متكي وزير امور خارجه با ابراز ناخرسندي از عملكرد دادگاه بين المللي لاهه، با متهم كردن اين دادگاه به «عملكرد گزينشي»، تصريح كرده بود كه تهران از «دولت قانوني سودان، به رهبري عمر البشير» حمايت مي كند.
دادگاه بين المللي لاهه، وابسته به سازمان ملل، براساس پيمان رم در سال 2002 ايجاد شد تا به اتهامات مرتبط با نسل كشي، جنايت عليه بشريت، جرائم جنگي مانند قتل، كشتار، حبس، شكنجه، تجاوز جنسي و نظاير آن رسيدگي كند و مقر آن در لاهه، هلند واقع است.
تاكنون يكصد و شش كشور رسماً به پيمان رم پيوسته اند و چهل كشور ديگر نيز اين معاهده را امضا كرده اما هنوز به تصويب نهادهاي قانونگذاري خود نرسانده اند.
دادگاه بين المللي تنها حق رسيدگي به اتهام جرائم جنگي عليه شهروندان كشورهاي امضا كننده پيمان رم را دارد مگر اينكه شوراي امنيت سازمان ملل، بنا بر مورد، ماموريت رسيدگي به اينگونه جرائم در كشور غيرعضو را نيز به دادگاه محول كرده باشد.
علاوه براين، دادگاه بين المللي صرفاً در مواردي وارد عمل مي شود كه دادگاه هاي داخلي كشورهاي عضو تمايل يا توانايي رسيدگي به جرائم جنگي را نداشته باشند.
اين بار نيز پس از صدور حكم بازداشت رئيس جمهوري سودان سخنگوي وزارت خارجه ايران با محكوم كردن حكم ديوان كيفري بين المللي گفت:«صدور چنين احكامي نقض فاحش هنجارهاي بين المللي و تبعيض آشكار در اعمال عدالت است.»
حسن قشقاوي حكم دادگاه بين المللي لاهه را «نقض حاكميت و مصونيت دولتمردان كشورها و مغاير كنوانسيون 1961 وين در مورد مصونيت قضايي دولت ها» توصيف كرده است.
پس از اين واكنش نيز علي لاريجاني رئيس مجلس ايران در يك سفر يك روزه به خارطوم با عمر البشير، رئيس جمهوري و ساير مقامات سودان ديدار و گفت وگو كرد.
لاريجاني پيش از ترك تهران به مقصد خارطوم، تصميم دادگاه كيفري بين المللي را اقدامي بي سابقه خواند و گفت: «صدور چنين حكمي در اين مقطع خاص زماني حامل پيام سياسي است و به همين دليل هم قطعنامه پاياني كنفرانس تهران به اين مساله نيز پرداخت و قرار شد هياتي به نمايندگي از كشورهاي شركت كننده در اين كنفرانس براي ابراز اين نظر، به خارطوم سفر كند.»
لاريجاني غرب را متهم كرد كه با بهره برداري از نهادهاي بين المللي به «صف كشي ناحق» عليه سودان دست زده اند تا اراده خود را به اين كشور تحميل كنند.
لاريجاني در سخنراني خود در كنفرانس حمايت از فلسطين در روز پنجشنبه نيز صدور حكم بازداشت عمرالبشير را به غرب نسبت داد و گفت: «كنفرانس تهران ماجراجويي اخير آمريكا و برخي كشورهاي بزرگ در مورد كشور برادر، سودان، را محكوم و آن را دسيسه اي براي منفعل ساختن اين كشور مي داند و از كشور دوست و برادر، سودان، حمايت همه جانبه مي كند.» لاريجاني پس از ورود به خارطوم گفت:«حكم دادگاه لاهه مبني بر بازداشت رئيس جمهوري سودان توهين آشكار به دولت و ملت اين كشور و همه مسلمانان جهان است.»
رئيس مجلس ايران هدف از سفر خود به سودان را حمايت قاطع از عمرالبشير ، دولت و مردم اين كشور و مخالفت با حكم دادگاه لاهه اعلام كرد.
شنبه|ا|17|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 145]