واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: اعراب به دنبال سراب
علي تتماج :
خاورميانه در هفته هاي اخير بويژه پس از جنگ 22 روزه غزه با تحركات گسترده ديپلماتيك همراه بوده است بگونهاي كه از يك سو كشورهاي منطقه اي و از سوي ديگر كشورهاي فرامنطقه اي به بازيگري گسترده در اين عرصه روي آورده اند .
نكته قابل توجه در اين عرصه تحركات كشوهاي عربي است كه به نام به اصطلاح صلح خاورميانه انجام مي شود. بررسي تحولات منطقه نشان ميدهد كه به دليل مواضع آمريكا بويژه تعيين جرج ميچل به عنوان نماينده ويژه خاورميانه فاز جديدي از تحركات منطقهاي براي احياي روند صلح خاورميانه آغاز شده كه محور آن را كشورهاي عربي تشكيل مي دهند.
نكته اساسي در اين زمينه ديدگاه جديد آمريكا به صلح خاورميانه است كه برگرفته از خواست صهيونيست ها است. رژيم صهيونيستي به دليل بحران هاي سياسي و شكستي كه از مقاومت متحمل شده توانايي بازيگري در روند به اصطلاح صلح خاورميانه را ندارد و بيشتر سعي دارد تا با يك انزواي اجباري به احياي قدرت از دست رفته و نيز توسعه طلبي در كرانه باختري و بيت المقدس ادامه دارد. اين رويكرد در حالي شكل گرفته كه در مقابل آمريكا براي اجراي اهداف منطقهاي خود بويژه احياي جايگاهش در جهان اسلام به آنچه روند جديد صلح خاورميانه مي نامد نياز دارد در اين شرايط آمريكا با اعزام نماينده ويژه به منطقه سعي كرده از يك سو خود را در عرصه منطقه فعال نشان دهد و از سوي ديگر با تعريف جديدي از صلح خاورميانه كه برگرفته از اتحاد اعراب در برابر ايران و احياي پان عربيسم است ، اين كشورها را از تحولات فلسطين دور سازد تا صهيونيست ها نيز به اهداف خود دست يابند.
به عبارتي ديگر ميتوان گفت كه روند صلحي كهآمريكا از آن ياد ميكند صرفا شامل احياي روابط كشورهاي عربي است به گونهاي كه واشنگتن چنان وانمود ميكند كه تمام بحران هاي منطقه برگرفته از اختلاف هاي كشورهاي عربي است و جنايت هاي صهيونيستها تاثيري در بحران هاي منطقه ندارد.بر اين اساس مي توان گفت كه روند صلح خاورميانه جديدي كه اوباما آن را پي گيري مي كند صرفا به بازي گرفتن كشورهاي عربي است در حالي كه با مسائلي چون تبليغات درباره احتمال گفتگو با ايران و نيز قدرت يابي مقاومت سعي دارد تا اعراب را بيش از پيش در اين جرگه وارد سازد.
در چنين شرايطي اعراب در چرخهاي از دور باطل تحركات ديپلماتيك قرار ميگيرند در حالي كه اساساً آمريكا در طرح صلح به اصطلاح خاورميانه خود جايگاهي براي صلح قائل نيست بلكه سعي مي كند تا با مشغول داشتن منطقه به ظاهر روند صلح ،حاشيه امنيتي براي صهيونيستها ايجاد كنند تا بدون اعتراض و نيز توجه منطقهاي و جهاني به سياست هاي خود به ويژه توسعه طلبي در كرانه باختري و بيت المقدس ادامه دارد در حالي كه در ظاهر در انزواي منطقهاي قرار گرفته و آمريكا نيز براي خوشايند اعراب جهت بازيگري در چرخه خواسته واشنگتن از حمايت يك جانبه از اين رژيم خودداري مي كند در حالي در نهايت فعاليت آن براي تحقق اهداف صهيونيست ها است.
اعراب جور صهيونيستها را كشيدند
جنگ 22 روزه غزه در حالي با شكست رژيم صهيونيستي و پيروزي مقاومت به پايان رسيد كه نقش كشورهاي غربي سازشكار از جمله عربستان، اردن و مصر در حمايت از جنايتهاي رژيم صهيونيستي بيش از گذشته آشكار شد. اين كشورها در حالي پيش از جنگ غزه در نشستهاي پنهان و آشكار با صهيونيستها به كشتار غزه چراغ سبز نشان دادند چنانكه يك روز پيش از جنگ22 روزه غزه (6/11/87) ليوني وزير خارجه رژيم صهيونيستي به همراه ابوالغيظ همتاي مصرياش در قاهره بر نابودي حماس تاكيد كرده و فرداي آن روز جنگ آغاز شد.
در فاز بعدي خدمت اعراب به صهيونيستها قطعنامه 1860 با حمايت اين كشورها در شوراي امنيت به تصويب رسيد در حالي كه مفاد آن تامين كننده منافع صهيونيستها بود. در فاز بعدي خوش خدمتي اعراب به صهيونيستها، كشورهاي مصر، عربستان از حضور در نشست قطر پيرامون غزه شركت نكردند و آن را نشستي يك جانبه از سوي قطر عنوان كردند جالب توجه آنكه در نشست كويت نيز سران عرب به جاي حمايت از غزه خواستار سازشكاري مقاومت و همگرايي آن با مصالحه گري تشكيلات خودگردان شدند.
نكته قابل توجه آنكه اعراب در طول جنگ غزه به جاي حمايت از ملت فلسطين با تكيه بر اختلاف گروههاي فلسطيني با تشكيلات خودگردان از اين مهم خودداري و حتي بر ادامه حملات صهيونيستها تاكيد كردند. در اين ميان هرچند كه سران سازشكار عرب تلاش كردند تا از ابزار چماق براي سركوب فلسطينيها استفاده كنند اما در نهايت به دليل مقاومت فلسطينيها شكست خوردند.
با تمام اين تفاسير و به رغم اعتراضهاي گسترده ملتهاي عربي و افكار عمومي جهان سران عرب همچنان به خيانت خود به فلسطين ادامه دادند كه نمود آن را در نشست شرم الشيخ ميتوان مشاهده كرد.
كشورهاي عربي از جمله شوراي همكاري خليج فارس در حالي در نشست شرم الشيخ بيش از 5/1 ميليارد دلار براي بازسازي غزه اختصاص دادند كه با اين اقدام خود جور صهيونيستها را كشيده و عملا به حمايت دوباره از آن پرداختند. در حالي بر اساس گزارش نهادهاي بين المللي ميزان خسارتهاي وارده بر غزه 3 ميليارد دلار برآورد شده است كه رژيم صهيونيستي به عنوان متجاوز مصوب جنايت در غزه مسئول تمام اين ويرانهها بوده وبايد غرامت اين جنايت را بپردازد.
هرچند كه عملكرد نشست شرم الشيخ براي بازسازي غزه كه 5/4ميليادر دلار وعده داده شده امري مثبت از سوي كشور بوده اما عدم تاكيد آنها بر معرفي رژيم صهيونيستي به عنوان عامل كشتار و لزوم پرداخت خسارت از سوي اين رژيم به غزه عملاً اين نشست را به مركزي براي حمايت اعراب و غرب از رژيم صهيونيستي مبدل كرد. به عبارتي ديگر صهيونيستها با اين اقدام خود صهيونيستها را از پرداخت 3 ميليارد دلار غرامت جنگي معاف كرده تا بار ديگر حمايت خود را از جنايتهاي اين رژيم اعلام كنند.اين خوش خدمتي زماني تكميل ميشود كه كشورهاي عربي اعطاي كمكها به تشكيلات خودگردان را مطرح و حتي مشاركت در بازسازي را ورود حماس به روند سازش عنوان كردهاند تا نشان دهند كه حمايتشان از صهيونيستها در تمام ابعاد است و محدوديتي براي آن وجود ندارد.
جمعه|ا|16|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]