واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: زنگ خطر افت تحصيلي در دانشگاه ها
وضعيت افت تحصيلي در دانشگاه ها از جمله مسائلي است كه نظام آموزش عالي را با چالش مواجه كرده است. در واقع افزايش آمار مشروطي ها، مدرك گرايي، علاقه نداشتن به رشته تحصيلي را مي توان در اين زمينه مورد ارزيابي قرار داد.
برخي دانشجويان مي گويند: در گذشته وظيفه دانشجو تنها تحصيل، افزايش اطلاعات و انجام تحقيق و پژوهش بود اما امروز دانشجوياني هستند كه براي تأمين هزينه دانشگاهي، و ... پس از يك روز كاري پر مشغله در كلاس درس حاضر مي شوند كه اين امر باعث كاهش كيفيت يادگيري مي شود.
دانشجويان چه مي گويند؟
افت تحصيلي مسئله اي است كه نمي توان به راحتي از كنار آن گذشت به خصوص زماني كه علم و فناوري در حال پيشرفت است.
توحيدي، دانشجوي رشته علوم تربيتي با بيان اين مطلب مي گويد: اگر چه پزشكي يكي از رشته هاي مورد علاقه ام در زمان انتخاب رشته بود اما به دليل پذيرفته شدن در رشته علوم تربيتي به ناچار اين رشته را براي ادامه تحصيل انتخاب كردم كه فكر مي كنم همين امر باعث كاهش علاقه ام به تحصيل شده است.
وي مي افزايد: متأسفانه ظرفيت در رشته هاي برتر و مورد علاقه دانشجويان بسيار محدود است و در نتيجه دانشجويان براي جلوگيري از اتلاف وقت در پشت كنكور يكي از رشته ها را به طور ناخواسته مي پذيرند و مشغول به تحصيل مي شوند.
وي اضافه مي كند: الزام داشتن مدرك آموزشگاه هاي عالي براي اشتغال يكي ديگر از مسائلي است كه افراد براي داشتن شغل مناسب مراجعه مي كنند.
شاكري يكي ديگر از دانشجويان مي گويد: متأسفانه شهريه هاي بالاي دانشجويي يكي از عواملي است كه افراد براي تأمين آن از فرصت مطالعه خود بكاهند و به اشتغال مي پردازند.
وي اظهار مي كند: در حال حاضر اغلب دانشجويان به دليل اشتغال و فرصت اندك مطالعه تنها كسب نمره قبولي براي آنان كفايت مي كند و هيچ تحقيق و پژوهشي توسط دانشجويان صورت نمي گيرد.
وي مي افزايد: با توجه به اين كه تحقيق و پژوهش تأثير به سزايي در افزايش اطلاعات دانشجويان دارد اما اغلب آنان به دليل فرصت كم تحقيق و پژوهش هاي مورد نياز را بدون هيچ زحمتي خريداري مي كنند.
«شعباني» يكي ديگر از دانشجويان نيز غير بومي بودن و استقرار در خوابگاه را از دلايل افت تحصيلي ذكر مي كند و مي گويد: با توجه به اين كه ازدحام جمعيت در خوابگاه هاي دانشجويي بسيار زياد است ناهماهنگي هايي بين دانشجويان به وجود مي آيد كه بازده مطالعه را به شدت كاهش مي دهد.
كاهش رقابت تحصيلي
با توجه به توسعه كمي دانشگاه ها و كم توجهي به كيفيت و استانداردهاي آموزشي افت تحصيلي به صورت يك مشكل اساسي مطرح شده است و به تدريج تشديد مي شود.
يك عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد بجنورد توسعه كمي دانشگاه ها و افزايش دانشجويان غير بومي را از جمله دلايل افت تحصيلي ذكر مي كند و مي گويد: بحران هاي روحي و عاطفي جوانان، دوري از خانواده، تجرد، مشكلات زندگي دانشجويي و ... از جمله عواملي است كه مزيد بر مشكلات دانشجويي و باعث افت تحصيلي مي شود.
«دكتر جلايي» معتقد است: تحصيل در دانشگاه نياز به تمركز زياد و فضاي ذهني آرام دارد كه غير بومي بودن و ازدحام جمعيت در خوابگاه از تمركز ذهني دانشجويان مي كاهد.
وي با اشاره به مقارن شدن بحران هاي عاطفي جوانان با دوران دانشجويي اظهار مي دارد: افت تحصيلي به مشكلات نسل فعلي مربوط است زيرا در حال حاضر بيشتر دانشجويان شاغل هستند و فرصت رقابت تحصيلي را ندارند و در نتيجه با بي ميلي و تنها براي كسب نمره قبولي در كلاس ها حضور مي يابند.
به گفته وي در هم پيچيدگي عوامل ياد شده باعث كاهش روحيه تحصيل در دانشجويان شده و در نتيجه افت تحصيلي رخ داده است.
يك كارشناس ارشد روان شناسي مشاوره و عضو هيئت علمي دانشگاه نيز انتخاب رشته نادرست، نا آشنايي با سيستم دانشگاهي، در ترم اول و شيوه هاي صحيح مطالعه، مسائل شخصيتي و خانوادگي و ... را از جمله عوامل افت تحصيلي در دانشگاه ها ذكر مي كند و مي گويد: در حال حاضر انتخاب رشته تحصيلي و هدف گزيني شغلي باعث ايجاد نگرش منفي مي شود و انگيزه تحصيلي را كاهش مي دهد.
«بخشي پور» انتخاب رشته صحيح را مهم ترين عامل پيشرفت تحصيلي ذكر و اظهار مي كند: متأسفانه به دليل مشكلات در بازار كار، اغلب خانواده ها و دانشجويان با ذهنيت داشتن مدرك كارشناسي و استخدام در سازمان هاي دولتي انتخاب رشته مي كنند كه هيچ گونه سنخيتي با علاقه آنان ندارد.
به گفته وي توجه به زمينه اشتغال آينده در هر منطقه يكي از مسائلي است كه بايد فرهنگ سازي شود تا از اين طريق هر ساله بخشي از منابع و استعدادهاي بالقوه انساني و اقتصادي جامعه در دانشگاه ها ضايع نشود، زيرا در غير اين صورت افت تحصيلي تشديد مي شود و پيامدهاي ناگواري در زندگي فردي و اجتماعي بر جاي خواهد گذاشت.
عضو هسته مشاوره دانشگاه آزاد اسلامي واحد بجنورد نيز مي گويد: داوطلبان آموزش عالي از رشته هاي دانشگاهي شناخت كافي ندارند و در نتيجه با انتخاب نادرست رشته تحصيلي تنها به دريافت مدرك در هر رشته اي كفايت مي كنند.
«ميرخواجوي» با اشاره به بحران هاي روحي جوانان، دوري از خانواده را يكي از عوامل مؤثر افت تحصيلي مي داند و مي افزايد: با توجه به اين كه جوانان در اين سن نياز به راهنمايي و نظارت خانواده دارند اما براي تحصيل دور از خانواده مي مانند و كنترلي از طريق خانواده صورت نمي گيرد.
وي حضور فشرده دانشجويان در خوابگاه هاي دانشجويي را يكي ديگر از عوامل ذكر مي كند و اظهار مي دارد: متأسفانه واقع شدن در چنين موقعيت هايي فرصت مناسب مطالعه را از دانشجويان سلب مي كند.
وي اضافه مي كند: براي پيشرفت تحصيلي نياز به ارزشيابي مستمر است اما در حال حاضر به دليل كوتاه بودن طول دوره ترم استادان قادر به ارزشيابي دانشجويان نمي شوند.
وي جذب نشدن دانش آموختگان به بازار كار را يكي از دلايل استقبال نشدن از تحصيل مناسب ذكر و تصريح مي كند: در حال حاضر در جامعه تب ورود به دانشگاه وجود دارد اما انتخاب رشته مورد علاقه، شهر و ... مهم نيست و اين امر يكي ديگر از مشكلات اساسي مؤثر در افت تحصيلي در دانشگاه هاست.
وي معتقد است: بررسي افزايش افت تحصيلي در ميان دانشجويان بايد طي يك فرايند كارشناسي صورت گيرد زيرا بيشتر دانشجويان مباحثي را هم كه در جلسات قبل تدريس شده است مطالعه نمي كنند و منتظر روز امتحان مي مانند.
وي بيان مي كند: در حال حاضر كاهش علاقه به تحصيل در دانشگاه ها قابل لمس است كه بازار كار نامناسب، ازدحام جمعيت دانشجويي و برخي عوامل اجتماعي و فرهنگي نيز بر اين كاهش علاقه دامن مي زند.
بي علاقگي به تحصيل و جذابيت هاي كاذب
رئيس دانشگاه جامع پيام نور خراسان شمالي با بيان اين كه تا حدودي بي علاقگي به تحصيل در جوانان مشاهده مي شود مي گويد: با توجه به اين كه حجم كتاب هاي درسي در دانشگاه پيام نور زياد است، دانشجويان فشار زيادي را متحمل مي شوند و انتظار دارند به طور كامل دوره تدريس برگزار شود در حالي كه كلاس هاي دانشگاه پيام نور نيمه حضوري و تنها براي رفع اشكال است.
جعفري مي افزايد: متأسفانه جذابيت هاي مسائل حاشيه اي فرهنگي و اقتصادي كه موجب سرگرمي دانشجويان مي شود از ميزان انگيزه و علاقه جوانان به تحصيل مي كاهد.
وي تصريح مي كند: با اين وجود هنوز هم بدون بررسي آماري نمي توان افت تحصيلي را در دانشگاه ها مطرح كرد زيرا در حال حاضر جمعيت دانشجو نسبت به گذشته افزايش يافته است و براي بررسي اين موضوع بايد نسبت به كل دانشجويان نيز موضوع در نظر گرفته شود.
وي خاطر نشان مي كند: با فرض بر اين كه افت تحصيلي وجود داشته باشد بايد دانشجو بياموزد كه انسان تنها محصول تلاش خود را برداشت مي كند و بنابراين بايد با ايجاد زمينه هاي مناسب دانشجويان را براي تحصيل آماده كرد.
وي اظهار مي كند: در حال حاضر حجم كتاب هاي دانشگاه پيام نور سنگين است و بايد براي ايجاد علاقه به تحصيل از حجم آن كاسته شود زيرا فناوري آموزشي در اين امر مؤثر است.
«طالب زاده» رئيس دانشگاه دولتي بجنورد نيز با بيان اين كه پيشرفت يا افت تحصيلي دانشجويان در هر ترم يكنواخت است مي گويد: با توجه به اين كه اعلام افت تحصيلي نياز به مقايسه سنواتي دارد اما در شرايط كنوني افت تحصيلي در اين دانشگاه محسوس نيست.
وي تأكيد مي كند: اعلام افت تحصيلي در روزهاي اخير زنگ خطري است كه بايد براي ايجاد آينده شغلي، مهيا كردن امكانات و شرايط مناسب برنامه ريزي شود.
وي معتقد است: اگر كتابخانه هاي مناسب و فضاي آموزشي پژوهش مناسب براي دانشجويان ايجاد شود به طور حتم در پيشرفت تحصيلي مؤثر است.
وي ابراز مي دارد: در حال حاضر نبود امكانات مناسب، خوابگاه، تراكم دانشجويي در خوابگاه، نبود فضاي مطالعه و ... نقش به سزايي در افت تحصيلي دارد.
وي بيان مي كند: همه ساله بدون توجه به تناسب تعداد دانشجو، امكانات موجود و ... بر ظرفيت دانشگاه ها افزوده مي شود كه آماده نبودن شرايط مناسب موجب بروز مشكلاتي از قبيل افت تحصيلي مي شود.
ترديد يا واقعيت؟
به گفته رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي تاكنون گزارش خاصي در مورد افت تحصيلي دانشجويان به مجلس ارائه نشده و تنها خبرهايي از بي علاقه بودن دانشجويان به رشته تحصيلي توسط رسانه ها اعلام شده است.
عباس پور تهراني فرد اظهار مي كند: موضوع افت تحصيلي دانشجويان قابل ترديد است و بايد آمارها مورد بررسي قرار گيرد.
وي علت افت تحصيلي در دانشگاه هاي دولتي و غير دولتي را از يكديگر تفكيك مي كند و مي گويد: در دانشگاه هاي غير دولتي دانشجويان به واسطه اين كه بايد شهريه پرداخت كنند به طور هم زمان با تحصيل به كار نيز مشغول مي شوند.
وي ادامه مي دهد: براي اين كه دانشجويان پسر سعي مي كنند وابستگي خود را به خانواده كمتر كنند به همين دليل به كار در حين تحصيل روي مي آورند كه اين موجب افت تحصيلي مي شود.
وي اظهار مي كند: ظرفيت دانشگاه هاي دولتي طي 15 سال گذشته تغيير چنداني نكرده است در واقع تعداد بيشتر داوطلبان به سمت دانشگاه هاي آزاد و جامع علمي كاربردي سوق داده مي شوند.
وي مي افزايد: برخي از دانشگاه هاي غير دولتي از امكانات لازم براي تحصيل و تحقيق دانشجويان برخوردار نيست و در نتيجه دانشجويان از درس فاصله مي گيرند و اين موضوع موجب افت تحصيلي آن ها مي شود.
وي تصريح مي كند: هنوز روي قضيه افت تحصيل تحقيقي صورت نگرفته و نياز است نتايج تحقيق هاي انجام شده به مجلس شوراي اسلامي ارائه شود تا يك تيم تحقيقاتي روي اين موضوع كار كند تا براي دلايل مؤثر بر اين امر چاره اي انديشيده شود.
چهارشنبه|ا|9|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2476]