واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: راز حافظه برتر: كمخوري
كد خبر:2925
زمان انتشار:جمعه 11 بهمن 1387 - 16:16:37
Print نسخه چاپي
جامعه > سلامت - پژوهشگران دريافتهاند كه رژيمهاي غذايي كمكالري در تقويت حافظه افراد سالمند تاثيرگذار است.
هميشه گفتهاند كه مصرف كالري كمتر در رژيم غذايي، به سلامت و همچنين داشتن اندامي مناسب كمك ميكند؛ اما تحقيقات جديد ميگويد كه حافظه پدربزرگها و مادربزرگها را هم ميتواند تقويت كند.
تحقيقي كه به مدت سه ماه بر روي عدهاي از افراد مسن انجام گرفته، نشان داده است كه كاهش كالري مصرفي روزانه، باعث تقويت حافظه و كاهش غلظت انسولين در خون ميشود.
تحقيقات قبلي كه حول همين موضوع و اثرات مصرف كم كالري انجام شده بود، نتايج مختلف و مبهمي داشت. كاهش ابتلا به بيماريهاي عصبي، توقف از دست رفتن حافظه، افزايش طول عمر و همچنين كاهش خطر بيماريهاي قلبي از جمله نتايج بدستآمده بود؛ اما هيچكدام از آنها نتوانست اثر بهبود دهندهاي را بر روي حافظه انسان ثابت كند.
اما حالا اگنس فلوئل، متخصص مغز و اعصاب از دانشگاه مونستر آلمان، به همراه همكارانش اين ابهام را رفع كردهاند. آنها گروهي 50 نفره از افراد سالمند را مورد مطالعه قرار دارند. اين 50 نفر به سه گروه تقسيم شدند: گروه اول رژيم غذايي خاص خودشان را طي مدت مطالعه حفظ كردند، گروه دوم ميزان مصرف كالريشان را كاهش دادند و گروه سوم، اسيدهاي چرب اشباعنشده بيشتري را در مدت مطالعه مصرف كردند (اين اسيدها در غذاهايي مثل ماهي و زيتون يافت ميشوند). شركتكنندگان در اين تحقيق به طور ميانگين، سني بالاي 60 سال داشتند و در ميان آنها هم افراد چاق حضور داشتند و هم افرادي با وزن طبيعي.
پس از گذشت سه ماه، كساني كه در گروه كالري كمتر بودند، 20درصد بيشتر از دو گروه ديگر توانستند فهرستي از كلمات را به خاطر بسپارند. يعني 12.5 كلمه نسبت به 10.5 كلمه. فلوئل ميگويد كه اين اختلاف دوكلمه اي ممكن است زياد به نظر نرسد، اما ما داريم در مورد افراد بالاي 50 سال صحبت ميكنيم كه دوكلمه هم برايشان دوكلمه است. اين مطالعه در مجله «پيشرفتهاي آكادمي ملي علوم» امريكا نيز منتشر شده است.
مارك متسون، مدير آزمايشگاه موسسه ملي مغز و اعصاب مريلند، ميگويد: «اين پيشرفت مهمياست. چيزي را كه در آزمايش روي حيوانات پيشبيني كرده بوديم، حالا روي انسان بررسي ميكنيم و جواب ميگيريم.»
فلوئل ميگويد كه در اين مطالعه هم حافظه افراد چاق بهبود يافته بود و هم آنهايي كه وزن طبيعي داشتند؛ اما تعداد شركتكنندگان آنقدر كم بود كه نميتوان دقيقا مشخص كرد اين رژيم روي كدام گروه اثر بهتري داشته است. او و همكارانش قصد دارند كه اين مطالعه را بار ديگر بر روي گروه بيشتري انجام دهند و بخصوص، گروه بعدي شامل افرادي باشد كه دچار فراموشي هستند.
اما چرا كاهش مصرف كالري به حافظه كمك ميكند؟ يك دليلش ممكن است اين باشد كه در اين شرايط، بدن ميتواند قند خود را بهتر از قبل بسوزاند. اثر ديگري كه در اين شركتكنندگان ديده شد، كاهش ميزان غلظت هورمون انسولين آنها بود كه به تنظيم قند خون كمك ميكند. بدين صورت بدن اين افراد به هورمون انسولين حساس ميشوند و كارايي مغز نيز بهبود مييابد.
علاوه بر اينها، فلوئل و همكارانش شاهد كاهش غلظت نوعي پروتئين به نام سي-راكتيو بودند كه با بهبود حافظه افراد مسن مرتبط است.
اما آيا واقعا اين داوطلبان، رژيم غذايي خود را حفظ كردهاند و 30درصد از كالري مصرفيشان را كاهش دادهاند؟ بعضيها به اين مساله شك دارند، چون تنها جوابي كه فلوئل و همكارانش دارند، پرسشنامههايي است كه خود اين افراد پر كردهاند و در آن اظهار كردهاند كه رژيم غذايي را رعايت كردند.
آندري بارك، از دانشكده پزشكي ايلينوي جنوبي، كه جزو گروه شكاك است، عقيده دارد كه شركتكنندگان در اين مطالعه بايد بيشتر از اينها وزن كم ميكردند، چون اين رژيم واقعا رژيم سختي بوده و به هرحال آدم است و گرسنهاش ميشود. شايد هم تا 30درصد پيش نرفته باشند.
البته به نظر آندري، اگر بعضيها كمي قانونشكني هم كرده باشند، اتفاق بدي نيفتاده؛ چون به هر حال رژيمهاي سبك سالمترند.
نيچر؛ 26 ژانويه - ترجمه: آزاده پارساپور
كد خبر:2925
تاريخ درج خبر:جمعه 11 بهمن 1387 - 16:16:37
Print نسخه چاپي
جمعه|ا|11|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]