واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نگاهي به كتاب «به سختي پولاد به نرمي لبخند»
خبرگزاري فارس: كتاب «به سختي پولاد به نرمي لبخند» بر اساس مستندات زندگي شهيد اسدالله لاجوردي، از مبارزان و شهداي انقلاب اسلامي به قلم ساسان ناطق است كه شانزدهمين اثر در مجموعه 20 جلدي «قهرمانان انقلاب» محسوب ميشود.
درباره شهداي انقلاب اسلامي تابه حال كتابهاي زيادي نوشته شده كه در بسياري از آنها از قالب ادبي «زندگينامه داستاني» استفاده شده است. اين قالب ادبي در سالهاي اخير توانسته توجههاي بسياري را به سوي جلب كند و شايد بتوان گفت اوج استقبال از اين شيوه نگارشي در سال هاي بعد از دوران دفاع مقدس بوده كه طي آن، آثاري متعددي به قلم نويسندگان پيشكسوت و جوان خلق شده و در بخش مخاطب هم توانست نظر خوانندگان را جلب كند. همين استقبال خوانندگان از شيوه نگارشي زندگينامه داستاني است كه در سالهاي اخير باعث رونق اين قالب ادبي در حوزه هاي ديگر، از جمله انقلاب اسلامي شده است. يكي از اتفاقات فرخنده در اين زمينه، انتشار مجموعه كتابهاي«قهرمانان انقلاب» است كه به براي گروه سني نوجوانان نگارش يافته است. از اين مجموعه، تا به حال بيست عنوان كتاب منتشر شده كه در تاليف آنها از قلم نويسندگان متعدد بهره گرفته شده و اكنون اين سري از كتابها به عنوان يكي از مجموعههاي قابل توجه در بخش داستان انقلاب مطرح است.
يكي از آثار اين مجموعه، كتاب«به سختي پولاد به نرمي لبخند» نوشته ساسان ناطق است كه به زندگي شهيد اسدالله لاجوردي از دوران كودكي تا لحظه شهادت آن مبارز در روز اول شهريور 77 توسط منافقان ميپردازد.
اين شهيد انقلابي كه رئيس پيشين زندان اوين و دادستان انقلاب در دهه شصت بود، پس از بازنشستگي در محل كسب خود در بازار تهران توسط دو نفر از اعضاي سازمان مجاهدين خلق ترور شد. در اين كتاب بيشتر به زندگي وي از دوران نوجواني تا شهادت پرداخته ميشود و مستندهاي نگارش اين كتاب ماهنامه ياران شاهد، اسناد ساواك، نرمافزارهاي بنياد شهيد، خاطرات عزت شاهي، ديگر اسناد و مدارك مكتوب درباره وي و همچنين تحقيقات و گفت وگوهاي نويسنده بوده است. دراين كتاب، زندگي سياسي و خانوادگي شهيد لاجوردي، مبارزات و خاطرات زندان او در قالب 8 فصل براي گروه سني نوجوان روايت شده است.
كتاب حاضر به عنوان شانزدهمين اثر از مجموعه قهرمانان انقلاب است كه توسط دفتر ادبيات كودك و نوجوان حوزه هنري تهيه و ار سوي انتشارات سوره مهر در تهران چاپ و منتشر شده است.
داستان در نگاه كلي و اوليه روايتي است خطي و ساده كه سير حركت خود را به صورت زماني معين كرده است. اين ويژگي سادهترين شكل نوشتن داستانوار زندگينامه است كه البته با در نظر گرفتن حدود سني مخاطبان اثر ميتواند انتخاب درستي باشد. البته كتاب آنچنان به سال هاي كودكي و نوجواني و خانواده شهيد لاجوردي نپرداخته و فتح باب خود را از سالهاي ورود او به مبارزه قرار داده و به مسائلي از جمله فعاليتهاي سياسي، زنداني شدن، پيروزي انقلاب، جنگ و مسئوليتهاي مختلف پس از آن و در نهايت ترور و شهادت او توسط منافقين پرداخته است.
در جاهايي از داستان هم كه نويسنده سعي كرده به دوران نوجواني اسدالله بپردازد، باز هم به مقطعي از سن اين مبارز پرداخته كه از مرحله سني نوجواني فاصله گرفته است.
براي نمونه در بخشي از كتاب ميخوانيم:
«حاج مهدي توپ را شوت كرد. غلام وفاخواه، توپ را باسر در كنج دروازه اسرائيل قرار داد. يكباره استاديوم منفجر شد. همه از جاي خود بلند شده بودند و بازيكنان را تشويق مي كردند. از چهار نقطه استاديوم ، تكه كاغذهايي بالاي سرم مردم چرخ زنان پايين آمد. همه فكر مي كردند كاغذها به خاطر خوشحالي تماشاگران است ؛ ولي وقتي آن ها را برداشتند، ديدند رويش شعارهايي بر ضد اسرائيل نوشته شده است.
بازي داشت به پايان مي رسيد. اسدالله و دوستانش ، فكر همه چيز را كرده بودند. قبل از پايان بازي ، چند تراكت و پلاكارد را برده و در ضلع جنوبي استاديوم كنار كليساي ارتدوكس گذاشته بودند.» (ص 39)
بعضي از اين وقايع با توجه به ماهيت شان و توجه به اين نكته كه ممكن است براي مخاطب جذابيت بيشتري داشته باشد، با نگاه تفصيليتري آورده شده كه از آن جمله ميتوان مسائل زندان و نيز مسئوليتهاي شهيد لاجوردي پس از پيروزي انقلاب را نام برد. نكتهاي كه در اين بخش با اهميت به نظر ميآيد همان طور كه بالا اشاره شد زمان آغاز و فتح باب داستان است. با توجه به حدود سني مخاطبان اثر و توجه به اين نكته كه خواندن خصوصيات و ويژگيهاي دوران كودكي و نوجواني اين قهرمانان از جذابترين بخشها براي اين رده سني است، استفاده از اين ويژگي و بسط آن مي توانست بر جذابيت هاي داستان و مهم تر از آن بر اثر گذاري آن بيفزايد كه متاسفانه از اين موضوع غفلت شده و حتي اشاره كوچكي هم به آن نشده است.
با اين حال، با توجه به اين كه نويسنده دسترسي چنداني به دوران كودكيو ننوجواني شهيد لاجوردي نداشته است، اما توانسته است با بهره گيري از نثر ساده و بي آلايش، كتاب حاضر را براي مخاطبان نوجوان خواندني كند.
از پيچيدگي هاي روايي در داستان خبري نيست و همه تلاش نويسنده بر آن بوده است كه وقايع زندگي شهيد لاجوردي را با خط روايي منسجم براي خوانندگان نوجوان بيان كند. سير حوادث در داستان از منطق خاصي پيروي مي كند كه براي خوانندگان نوجوان آشناست.
در بخش شخصيتپردازي هم نويسنده تقريبا موفق است. شهيد لاجوردي به عنوان شخصيت اصلي و شايد تنها شخصيت داستان در همه جاي آن حضور دارد و روايت حول محور او و فعاليت هايش پيش ميرود. نويسنده در باز آفريني شخصيت شهيد لاجوردي نسبتا موفق بوده و با توجهي كه به واكنش هاي او به حوادث و همچنين نوع رفتارش در زندگي عادي، از مسائل مهم تا كوچكترين مسائل داشته است، توانسته شخصيت او را به صورت همه جانبه اي در طول داستان به نمايش بگذارد.
بهره گيري از زبان صيقل خورده داستاني براي روايت يك زندگي مستند، از ويژگي هاي كتاب به سختي پولا به نرمي لبخند است كه اين اثر را در رديف كتاب هاي خواندني درباره رويدادهاي انقلاب اسلامي قرار داده است.
كتاب«به سختي پولاد به نرمي لبخند» در 104 صفحه با قطع پالتويي و شمارگان 2500 نسخه منتشر شده است.
---------------------------------------
نويسنده: علي الله سليمي
---------------------------------------
انتهاي پيام/و
يکشنبه|ا|16|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]