واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: خصوصي سازي، جذب سرمايه و تامين مالي، چالش هاي صنعت پتروشيمي
سرمايه :خصوصي سازي واقعي با هدف افزايش كارايي و راندمان توليد، كاهش هزينه ها و بهبود مديريت، آرزوي متوليان هر صنعتي است. در صنعت پتروشيمي، خصوصي سازي تنها به واگذاري سهام و مالكيت و مديريت خصوصي محدود نمي شود بلكه جذب سرمايه گذاري خارجي با هدف انتقال فناوري ساخت و طراحي و تحقيق و توسعه، مهم تر از انتقال مديريت و مالكيت است. زيرا استفاده از تجربه و انتقال دانش فني شركت هاي معتبر و بالا رفتن توان مهندسي نيروي انساني در ايران، مي تواند در آينده بيش از هرگونه كاهش هزينه و افزايش كارايي حاصل از خصوصي سازي، سود و منافع نصيب صنعت پتروشيمي ايران كند.
براين اساس، كارشناسان با توجه به تحولات بازار جهاني نفت و گاز معتقدند با كاهش ذخاير نفت و گاز و رشد هزينه هاي توليد نفت و همچنين نوسان در بازار نفت، توجه سرمايه گذاران به مزيت هاي جديد و فرصت هاي تازه در بازار انرژي جلب شده و پتروشيمي ايران با مزيت دومين ذخاير گاز جهان و فرصت هاي بزرگ سرمايه گذاري در استان هاي جنوبي حاشيه خليج فارس مي تواند در جذب سرمايه گذاران و شركت هاي معتبر خارجي نقش بسيار موثري ايفا كند. بررسي ها نشان مي دهد در برنامه هاي پنجم، ششم و هفتم توسعه اقتصادي حداقل به 38 ميليارد دلار سرمايه گذاري در صنايع پتروشيمي نياز داريم تا اهداف سند چشم انداز تحقق يابد و به رتبه اول صنايع پتروشيمي منطقه خاورميانه و غرب آسيا و توليد 34 درصد كل محصولات پتروشيمي منطقه دست يابد. برخي كارشناسان نيز پيش بيني كرده اند اگر دعواهاي شبكه بانكي و تحريم ها تشديد شود و جذب سرمايه هاي خارجي با مشكل روبه رو شود، مشكل تامين مالي طرح هاي پتروشيمي به بزرگ ترين مانع توسعه و تحقق اهداف برنامه هاي توسعه در بخش پتروشيمي تبديل مي شود. تاثير پذيري صنعت پتروشيمي از فشارها و اعمال نظر هاي سياسي، عدم تطبيق واقعيت هاي فني و اقتصادي با شيوه آمايش برخي طرح ها و برخي مشكلات ديگر صنعت پتروشيمي را تحديد مي كند.عدم آمادگي واحدهاي پتروشيمي در قبول قواعد تجارت جهاني و تنظيم ساختارهاي عملياتي و سودآوري خود در شرايطي كه نرخ خوراك خود را با نرخي نزديك به قيمت هاي بين المللي تهيه مي كنند بايد به جمع موانع توسعه اين صنعت افزود.واحدهاي پتروشيمي كه عمدتاً دولتي هستند سال ها خوراك خود را با قيمت تقريباً رايگان و غيرواقعي دريافت كرده اند و اگر قرار باشد طبق ابلاغيه اصل 44 واحدهاي دولتي به بخش خصوصي واگذار شود بايد به اين موضوع توجه شود. در غير اين صورت هزينه هاي توليد به شدت افزايش خواهد يافت و سودآوري را كم و اصل توليد را زيرسوال مي برد.همچنين حضور بخش عمومي مانند صندوق هاي تامين اجتماعي، بازنشستگي و موسسات مالي سرمايه گذاري در جمع خريداران سهام پتروشيمي و صاحبان سهام واحدهاي پتروشيمي، زنگ خطر فقدان حضور بخش خصوصي واقعي را در آينده صنعت پتروشيمي به صدا درآورده است.
چالش هاي اصلي صنعت پتروشيمي شامل چالش هاي مالي و سرمايه اي، چالش فني و روند ابداع و به كاربردن فناوري هاي روز در جريان اين صنعت، كندي روند واگذاري ها و فقدان بخش خصوصي واقعي در فهرست مالكان حاضر در صنعت و چالش مرتبط با هماهنگي در توسعه صنايع پايين دستي و بالا دستي پتروشيمي و... است كه بي توجهي به آنها سرعت رشد و توسعه و سودآوري اين صنعت را كاهش مي دهد ونمي توانيم از مزيت بزرگ اين صنعت در ايران بهره مند شويم.
چشم انداز سرمايه گذاري شركت هاي خارجي در ايران
سرمايه گذاري در صنايع پتروشيمي جهان به خصوص در عربستان و كشورهاي حاشيه خليج فارس روبه افزايش است و كارشناسان معتقدند با كاهش جذابيت سرمايه گذاري در صنايع نفت كشورهاي غربي، آمريكا و اروپا، توجه سرمايه گذاران به سرمايه گذاري در پتروشيمي ايران بيشتر خواهد شد. هم اكنون سرمايه گذاري در پتروشيمي عربستان، متانول هند، متانول عمان، اوره و آمونياك اندونزي، متانول ونزوئلا روبه افزايش است و مزيت هاي نسبي پتروشيمي ايران به خوبي خود را در گستره پتروشيمي جهان از آسياي شرقي تا آمريكاي جنوبي نشان مي دهد و خود نمايي مي كند. همين امر باعث شده كه سرمايه گذاران خارجي و شركت هاي معتبر به ايران به عنوان يك مزيت غيرقابل انكار توجه كنند و در سال هاي قبل نيز در چند طرح پتروشيمي ايران سرمايه گذاري هايي از سوي شركت هاي خارجي صورت گرفته است.اگرچه ممكن است نوسانات و بحران هاي مالي، سياسي و اقتصادي، افت و خيز هايي را در طرح هاي توسعه صنايع پتروشيمي ايران ايجاد كند اما بي شك مزيت بزرگ نفت و به خصوص دومين ذخاير گاز جهان در ايران، كشورمان را به قطب عمده پتروشيمي جهان تبديل خواهد كرد و بر اين اساس، سياستگذاري و برنامه ريزي تصميم گيران ما بايد به گونه اي باشد كه بتوانيم از فرصت هاي تاريخي بهره ببريم و همچون گذشته اين فرصت طلايي را به فرصت هاي از دست رفته تبديل نكنيم.
شنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 428]