واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تدابير 5 گانه براي رهايي از بحران خشكسالي
اين درحالي است كه سال آبي 87-86 كه در شهريورماه جاري به پايان رسيد، از خشك ترين سالهاي كشور در دوره آماربرداري 50 ساله و ميزان بارشهاي متوسط كشور حدود 250 ميليمتر در سال بود، در همين حال در سال آبي گذشته اين ميزان به 138 ميليمتر كاهش يافت و در عمل نيمي از منابع آبي كشور حاصل نشد.
خبرگزاري مهر- گروه اقتصادي: آمارها نشان مي دهد كه سايه خشكسالي سال آتي نيز بر سر ايران خواهد بود. بر اين اساس، وزارت نيرو 5 راهكار را براي تقليل اثرات ناشي از خشكسالي در نظر گرفته است.
به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه به نظر مي رسيد سال آبي جديد كه از مهرماه آغاز شده است، سالي نرمال باشد اما عدم بارشهاي جوي در برخي از نقاط حساس كشور وضعيت ديگري را رقم زده است. از سوي ديگر، باوجو اينكه دو سال قبل يعني سال آبي 86-85 كه يكي از سالهاي نرمال آبي كشور به شمار مي آيد و مخازن اكثر سدهاي كشور پرآب بودند يكسال خشكسالي (87-86) كشور را در تامين آب شرب و حتي برق با مشكلات بسياري مواجه كرد كه به نظر مي رسد اين مشكلات در سال آبي جديد نيز با شدت بيشتري ادامه داشته باشد.
اين وضعيت تا جايي نگراني كننده است كه چند روز قبل به صورت رسمي وزير نيرو اعلام كرد كه احتمال جيره بندي آب در برخي كلانشهرها وجود خواهد داشت.
اين درحالي است كه سال آبي 87-86 كه در شهريورماه جاري به پايان رسيد، از خشك ترين سالهاي كشور در دوره آماربرداري 50 ساله و ميزان بارشهاي متوسط كشور حدود 250 ميليمتر در سال بود، در همين حال در سال آبي گذشته اين ميزان به 138 ميليمتر كاهش يافت و در عمل نيمي از منابع آبي كشور حاصل نشد.
تابستان 88 فصل سخت براي كشور
با اين عملكرد و پيش بيني، به نظر مي رسد كه تابستان 88 فصل سختي براي كشور باشد، در اين راستا بسياري از رودخانه ها و تالابها به دليل خشكسالي غيرمترقبه دچار آسيب جديدي شده اند، حجم آب شيرين تجديدپذير كشور كه 130 ميليارد مترمكعب در سال است و 96 ميليارد آن به مصرف مي رسد به 60 ميليارد مترمكعب كاهش يافت.
تاكيد وزارت نيرو در سال 88
محمدرضا عطارزاده معاون وزير نيرو در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در اين راستا تاكيد وزارت نيرو در سال 88 بر اتمام طرحهاي تامين آب و آبرساني به شهرها و روستاهاي با پيشرفت فيزيكي بيش از 70 درصد و همچنين تقويت سفره هاي آب زيرزميني و كنترل بر جلوگيري از اضافه برداشت و حفر چاههاي غيرمجاز است كه اين مهم به وسيله راه اندازي گروههاي نظارت توسط شركتهاي بخش خصوصي در حال اقدام است.
وي تصريح كرد: با احداث سدهاي ايستگاههاي پمپاژ و بندهاي انحرافي حدود 34 ميليارد مترمكعب آبهاي روان كشور كه به درياها و يا خارج از مرزها واريز مي شدند، مهار و مورد استفاده قرار گرفته است. در اين راستا، احداث 180 سد بزرگ در كشور در دودهه اخير و همزمان اجراي 93 سد بزرگ ديگر در دست اجرا است.
عطارزاده گفت: پيش بيني مي شود كه با اتمام اين تعداد سد، حدود 24 ميليارد مترمكعب آب ديگر استحصال و براي مصارف مختلف كشور اختصاص يابد. براساس برنامه وزارت نيرو 178 سد در مراحل مطالعات هستند كه در صورت تامين اعتبار لازم، در افق چشم انداز كليه منابع آبي قابل مهار كشور استحصال خواهد شد.
بر اساس اعلام پرويز فتاح وزير نيرو، اين وزارتخانه توانست با اتخاذ تدابير مناسب و مديريت صحيح مخازن سدها و ساير منابع آبي كشور از جيره بندي آب در دوران خشك تابستان سال 87 جلوگيري كند، اما اينكه جيره بندي آب در تابستان 88 نيز كه به دنبال اين سال خشك كم سابقه خواهد آمد نيز مي توان از جيره بندي آب جلوگيري كرد سئوالي است كه مي توان آن را تنها با مديريت بهينه و ارزيابي ميزان مشاركت مردم در صرفه جويي آب به خوبي پاسخ داد.
به هرحال، عبور از شرايط بحران خشكسالي با مديريت مخازن سدها و تلفيق آبهاي زيرزميني در شرايطي كه مي توانست كشور را با بحران مواجه كند از دستاوردهاي سال خشكسالي جاري است، در حالي كه در سال 87 سهم وزارت نيرو از مجموع اعتبارات خشكسالي توزيع شده 4 هزار و 500 ميليارد ريال يعني حدود 9درصد كل اعتبارات خشكسالي بوده است كه به نظر مي رسد پاسخگوي مسئوليت تامين و عرضه آب كشاورزي، شرب و صنعت نيست.
بنابراين، اگر قرار بر اين باشد كه خشكسالي در سال آتي نيز ادامه داشته باشد قطعا بايد منابع و اعتبارات لازم براي مبارزه با خشكسالي و اجراي طرحهاي اضطراري آب را به وزارت نيرو تخصيص داد.
3 سناريوي ستاد خشكسالي
در اين راستا پرويز فتاح در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر از سه سناريوي ستاد خشكسالي براي تامين اعتبارات لازم براي دوران خشكسالي سال 88 خبرداد و گفت: سال گذشته مجلس براي كاهش اثرات خشكسالي در كشور 4 هزار و 500 ميليارد تومان منبع مالي اختصاص داد كه بر اين اساس، 2 هزارميليارد تومان به وزارت بازرگاني براي تامين محصولات كشاورزي صدمه ديده از خشكسالي و 2 هزار و 500 ميليارد تومان به صورت مشترك براي دو وزارتخانه نيرو و جهاد كشاورزي تخصيص داده شد، بر اين اساس 400 ميليارد تومان به بخش آب براي اقدامات اضطراري اختصاص يافت كه بسيار اندك بود.
وي افزود: البته بخش زيادي از اين رقم ماه گذشته به وزارت نيرو اختصاص يافت ولي اين وزارتخانه معطل نماند و كارهاي مربوط به خشكسالي را با منابع داخلي پيش برد، اين درحالي است كه براي سال آبي آتي هنوز برآورد تعيين خسارت نشده،چراكه زمان بارندگي پيش رو را نمي دانيم و اگر در فصل بهار بارندگي صورت گيرد قطعا خسارت كمتر خواهد شد.
وي اظهار داشت: بر اين اساس سه گزينه در اولين جلسه ستاد خشكسالي در هفته گذشته پيشنهاد شد كه به ترتيب اگر شرايط خشكسالي شديد حاكم شود، اگر خشكسالي متوسط باشد و اگر سال نرمال را پيش رو داشته باشيم قطعا ميزان خسارات براساس اين سه سناريو تغيير خواهد كرد.
فتاح ادامه داد: اين سه سناريو به دولت ارسال شده است كه اگر دولت بتواند در بحث بودجه سال 88 كل كشور اين منابع را در نظر گيرد، اگر اين موضوع در بودجه سال آتي لحاظ نشود قطعا بايد لايحه اي جداگانه را به مجلس برده و منابع را به تصويب رسانيم ولي اولويت ما اين است كه اين موضوع در لايحه بودجه سال 88 كل كشور لحاظ شود تا با فراز و نشيب پرداخت همانند سال گذشته مواجه نشود.
به گزارش مهر، در سال آبي 88-87 كه از اول مهرماه شروع شده وضعيت بارندگي نرمال نيست اگرچه بخشي از پهنه كشور از شرايط خشكسالي هيدرولوژيكي خارج شده است و در حوضه هاي درياي خزر، درياچه اروميه، مركزي و هامون بارشها حدود 20 درصد از متوسط بيشتر است؛ اما تشنگي زمين باعث كاهش جريانهاي سطحي شده است كه بايد براي عبور از آن راهكارهاي جدي انديشيد.
شنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 292]