واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *پس از تشكيل كنفرانس نابوكو بدون ايران* يك كارشناس انرژي: توان تامين مالي پروژهاي مانند نابوكو وجود ندارد مطلب روشن و قابلتوجهي درنشست بوداپست نهايي نشد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي
به نظر ميرسد كه با فقر و مشكلات اقتصادي موجود در اروپا و همچنين مشكلات جلب و جذب سرمايهگذاري در صنايع نفتوگاز كشورهايي مانند جمهوري آذربايجان، تركمنستان و قزاقستان، درحال حاضر توان تامين مالي پروژهاي مانند نابوكو وجود ندارد.
محمود خاقاني - كارشناس اقتصاد انرژي - در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اين مطلب اظهار كرد: نشست بوداپست با حضور اعضاي خط لوله نابوكو، يك نشست سياسي و درواقع ژستي بوده كه شركتكنندگان در آن در برابر روسيه گرفتند تا در مذاكرات آتي با روسيه، از آن بهرهبرداري كنند.
قيمت گاز و هزينه ترانزيت، يكي ازمشكلات عمده طرح ساخت خط لوله نابوكو
وي يكي از مشكلات عمده طرح ساخت خط لوله نابوكو در مذاكرات بوداپست را قيمت گاز و هزينه ترانزيت آن دانست كه مدتها مذاكره و توافق در باره آنها طول خواهد كشيد و گفت: بسياري از صاحبنظران درباره موفقيت گردهمايي شريكان كنسرسيوم نابوكو در بوداپست ابراز ترديد ميكنند، زيرا مشكل عمده طرح ساخت خط لوله نابوكو، عدم توافق و تفاهم براي اتخاذ تصميم مشترك بين كشورهاي عضو اتحاديه اروپاست.
تلاش فراوان آنكارا براي ساخت خط لوله نابوكو و تبديل به محور انرژي
او با اشاره بهاينكه بسياري كارشناسان براين عقيدهاند كه طرح مذكور در خطر شكست قرار دارد، خاطرنشان كرد: همچنين بهدليل منافعي كه ساخت خط لوله نابوكو در چارچوب ديپلماسي انرژي براي تركيه در مذاكرات براي عضويت در اتحاديه اروپا و به منظور محور(HUB) قرارگرفتن براي امنيت تامين عرضه گاز طبيعي از طريق خط لوله به اروپا دارد، آنكارا تلاش فراواني براي ادامه مذاكرات و توافق هاي لازم - حتي در برخي از موارد نيز كارشكنيهايي - بهعمل ميآورد. تركيه بهمنظور تامين گاز خط لوله نابوكو در چارچوب ديپلماسي انرژي خود، مذاكراتي را با روسيه بهطور مرتب انجام ميدهد.
مطلب روشن و قابل توجهي درنشست بوداپست نهايي نشد
وي درباره دستاوردهاي گردهمايي بوداپست با تاكيد بر اينكه بهكلي مطلب روشن و قابل توجهي در اين نشست نهايي نشد، توضيح داد: رييسجمهور آذربايجان با جديت زيادي از ساخت خط لوله نابوكو حمايت كرد كه طبيعي است، زيرا قرار است كه گاز توليدي فاز دوم ميدان شاه دنيز جمهوري آدربايجان، حجم مورد نياز اوليه گاز عبوري از اين خط لوله را تامين كند.
او افزود: نماينده تركمنستان در اين گردهمايي مطالبي كلي مبني بر حمايت دولت تركمنستان از تمامي راههاي صادراتي براي گاز اين كشور بيان كرد. ازسوي ديگر نماينده قزاقستان نيزمطلب قابل توجهي بيان نكرد؛ مطالب اروپاييها و تركيه نيز همان صحبتهاي چند سال گذشته است كه در چارچوب ديپلماسي انرژي خود تكرار ميكنند.
تلاش آشكار و پنهان روسيه براي ساخته نشدن نابوكو
اين كارشناس انرژي با بيان اينكه فدراسيون روسيه درچارچوب ديپلماسي انرژي خود طي سالهاي اخير در مقام مقابله با ديپلماسي انرژي اروپا، آمريكا و تركيه، براي اينكه نابوكو ساخته نشود، بهطور آشكاروپنهان تلاشهاي زيادي كرده است، گفت: براي نمونه شركت گازپروم روسيه توانست در سال 2007 مجارستان را قانع كند كه خط لوله موسوم به خط لوله آبي Blue Stream را توسعه دهد و از طريق آن گاز صادراتي روسيه را به مجارستان تحويل دهد.
به گفته او روسيه همچنين با تركمنستان و قزاقستان براي ساخت خط لوله گاز از كناره شرقي درياي خزر به روسيه به توافق رسيده و با پرداخت قيمت بسيار قابل توجه به اين كشورها براي خريد گاز آنها هرگونه رقابتي با روسيه را در اين منطقه مشكل كرده است. از سوي ديگر فعال شدن روسيه در مجمع كشورهاي صادر كننده گاز را هم برخي از صاحب نظران در اين رابطه بي تاثير نميدانند. درهرحال در پي ماجراي درگيريها در گرجستان نميتوان عدم امنيت صادرات گاز از مسير گرجستان را ناديده گرفت.
درحال حاضر بانكي براي سرمايهگذاري در اين پروژه اعلام آمادگي نكرده است
وي درباره سرمايهگذاري در اين خط تشريح كرد: درحال حاضر بانكي براي سرمايه گذاري در اين پروژه اعلام آمادگي نكرده است. در سال 2007 ميلادي بانك سرمايه گذاري اروپا (European Investment Bank) اعلام آمادگي كرده بود كه بخش عمده سرمايهگذاري براي خط لوله نابوكو را عهدهدار شود؛ ولي هنوز معلوم نيست كه بانك مذكور با توجه به بحران مالي و اعتباري درجهان همچنان بر تصميم خود باقي است يا خير؟
وجود گاز كافي، شرط اقتصادي شدن ساخت نابوكو
خاقاني با اشاره به بحران اقتصادي فعلي در جهان و بهويژه درغرب، نشست اخير سهجانبه روسيه، ايران و قطر درتهران و پيگيري نشستهاي آتي آن از سوي قطر و روسيه تصريح كرد: شرايط كنوني بيانگراين واقعيت است كه جلب و جذب سرمايهگذاري در بخش توليد و تبديل به گاز طبيعي مايع (LNG) در مقام مقايسه با صادرات از طريق خط لوله قابل توجه شده است. خط لوله نابوكو وقتي اقتصادي است و ساخته خواهد شد كه گاز كافي براي عبور از آن تضمين شود كه در حال حاضر چنين دورنمايي بعيد است.
براساس اين گزارش، همچنين مذاكرات بيندولتي كمسيون اروپائي در بروكسل جهت برنامهريزيهاي لازم براي شروع كار ساخت خط لوله نابوكو، امور مالياتي و سايرآييننامهها و مقررات ضروري كه دولتها بايد در باره آنها توافق كنند، تشكيل شد تا اينكه پروژه از نظر بانكي و حقوقي براي سرمايهگذاري مناسب تشخيص داده شود.
در اين راستا طيب اردوغان (Tayyip Erdogan) - نخستوزير تركيه - در گفتوگوئي با رسانههاي خبري در بروكسل اخطار كرد كه چنانچه موضوعهاي مرتبط با بخش انرژي در مذاكرات اتحاديه اروپا همچنان مسدود بماند، تركيه ممكن است كه از كنسرسيو م نابوكو خارج شود.
در مجموعه سياست مشترك انرژي اروپا در ماه فوريه سال 2002 طرح ساخت خط لوله انتقال گاز نابوكو به منظور تنوع بخشي از منابع تامين گاز و راههاي واردات گاز به اروپا به ابتكار شركت خطوط لوله دولتي تركيه "بوتاش " Turkish Petroleum Pipeline Corporation – BOTAS در دستور كار اتحاديه اروپا قرارگرفت.
گفتني است، قرار است كه خط لوله نابوكو از مرز گرجستان با تركيه شروع و سپس در طول 3300 كيلومتر( 1998 كيلومتر از طول اين خط لوله از خاك تركيه عبور ميكند) از بلغارستان، روماني و مجارستان عبور كرده و به بوم گارتن (Baumgarten) در اتريش رسيده و از آنجا به كشورهاي اروپاي مركزي و غربي وصل شود.
اين خط لوله براي انتقال حد اكثر 31 ميليارد متر مكعب گاز در سال طراحي شده و هزينه احداث آن حدود 8 ميليارد يورو يعني در حدود 10 ميليارد دلار تخمين زده شده است.
برنامهريزي طرح ساخت خط لوله نابوكو بهنحوي تعريف شده كه در سال 2011 اولين مرحله آن درمسير بين آنكارا تا بوم گارتن (حدود 2000 كيلومتر) را تحت پوشش قرار دهد. پس از اين مرحله خطوط لوله و تأسيسات موجود بين مرز گرجستان با تركيه و يا مرز ايران با تركيه ميتواند براي يك مدت زمان حدود دوسال مورد استفاده قرار گيرند تا خط لوله جديد ساخته شده را به خطوط لوله گازرساني در تركيه وصل كند. بهاين ترتيب خط لوله خواهد توانست يك ظرفيت اوليه حدود 8 مليارد متر مكعب در سال را عملياتي كند تا كار تكميل ساخت خط مذكور از سال 2014 آغاز شود و در سال 2015 خاتمه يابد تا بتواند براي انتقال ظرفيت 31 ميليارد متر مكعب گاز طبيعي در سال عملياتي شود و حدود 10 تا 15 درصد گاز مورد نياز اروپا را تامين كند.
انتهاي پيام
شنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]