واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ضرورت اطلاعرساني شفاف به سهامداران
روزگاري مهم ترين دغدغه مسئولان كشور، ورود شركت مخابرات به بورس و خصوصيسازي اين شركت بود كه بعد از چندين بار وعده و پس از دو سال آمادهسازي، سرانجام در19 مرداد محقق شد و اين شركت در تابستان 87 وارد تالار شيشهاي گرديد و توانست سهامداران زيادي را به خود جذب كند به طوري كه تا ماهها اين شركت در بازار سرمايهيكه تازي ميكرد و به تنهايي حجم و ارزش معاملات بورس را افزايش ميداد و پر بينندهترين نماد بورس بود.
ولي همانطور كه سهامداران اين شركت تاريخ 19 مرداد را فراموش نميكنند تاريخ 28 آبان را نيز هرگز از خاطر نخواهند برد.در اين روز مجمع ساليانه شركت بعد از چند ماه تاخير برگزار شد و در آن سود 13 توماني شركت مخابرات به تصويب رسيد ولي پرداخت سود13 توماني به سهامداران به تصويب استفساريه دولت مشروط شد و اين موضوع باعث شد كه مهمترين چالش فعلي اين شركت بازگشايي نماد آن بعد از برگزاري مجمع ساليانه باشد كه بعد از گذشت 2 ماه تاكنون عملي نشده و سهامداران زيادي را چشم انتظار ورود مجدد شركت مخابرات به تالار قرار داده است.
به گزارش ايسنا، گرچه بازگشايي نماد شركت در گرو ابلاغ استفساريه و ارائه گزارش حسابرسي ششماهه است، كه به گفته مديرعامل شركت مخابرات مبني بر آماده بودن گزارشات تاكنون به سازمان بورس ارسال نشده است!
از سوي ديگر استفساريه دولت هم به صورت شفاهي به تصويب رسيده و طبق آن مقرر شده است كه 13 تومان به صورت خالص به سهامداران پرداخت شود و دولت سهم خود را از آن برداشت نكند ولي ابلاغ اين استفساريه به صورت كتبي و رسمي در طبقات بروكراسي گير كرده است!
چرا بايد يك شركت بزرگ بورسي كه 16 درصد حجم بورس را در اختيار دارد، به دليل عدم ارائه به موقع اطلاعات چندين ماه متوقف باشد و اين سوال پيش ميآيد كه چرا شركت مخابرات هم در زمان ورود به بورس و كشف قيمت، هم در زمان برگزاري مجمع ساليانه، هم در زمان ارائه گزارش ششماهه و اكنون بازگشايي نماد آن با چالش و تاخير مواجه شده است و آيا ايراد از آمادهسازي شركت براي ورود به بورس است يا اشكال را بايد در كاركرد بورس و مسئولان جستجو كرد و آيا با واگذاري شركتهاي بزرگي چون بانكها و پتروشيميها اين چالش براي اين شركتها همواره وجود دارد يا نه؟
ولي در اين ميان سهامداران جزء كه درپي تبليغات گسترده اقدام به خريداري سهام شركت مخابرات كردند بيشتر از همه با چالش و نگراني مواجه هستند و از آينده اين شركت و وضعيت خود بيخبرند.
يكي از سهامداران كه با عرضه سهام مخابرات براي اولين بار وارد بورس شد و 10 هزار سهم شركت را در اولين روز خريداري كرد از سرمايهگذاري خود در بورس پشيمان است و با اعتراض ميگويد: در ابتدا تبليغات گستردهاي در خصوص شركت مخابرات ووضعيت سودآوري بالاي آن انجام شد و اين امر باعث گرديد تا براي اولين بار در اين بازار سرمايهگذاري كنم.
وي ادامه داد: در ابتدا قيمت اين سهم پيشرفت خوبي داشت ولي پس از مدتي در مسير افت قرار گرفت و مدام در حال سقوط بود و در نهايت وضعيت شركت با توقف نماد آن بدتر شد ودر حال حاضر هم دو ماه است كه نماد شركت متوقف است.
وي اعلام كرد: حتي حاضرم سرمايهاوليه خود را دريافت كرده و از اين بازار خارج شوم زيرا اگر در جاي ديگري غير از اين سرمايهگذاري ميكردم حداقل در صورت نياز ميتوانستم پول خود را خارج كرده و از آن استفاده كنم.ولي در حال حاضر با توقف نماد امكان خروج سرمايهفراهم نيست.
آموزش سهامداران خرد
وي خطاب به مسئولان گفت: اگر مسئولان به اين فكر هستند كه سرمايهگذاران جديدي را وارد بازار كنند بايد شفافيت بازار سرمايه را افزايش داده و يا آموزش و مشاوره به سهامداران تازهكار ارائه دهند تا آنها از سرمايهگذاري دلسرد نشوند زيرا سهامداران عمده با قاعده بازي آشنا هستند و اين سهامداران خرد هستند كه به آموزش نياز دارند.
وي تاكيد كرد: من شخصا ديگر حاضر نيستم در بورس سرمايهگذاري كنم زيرا درحال حاضر به پول خود احتياج دارم و نميتوانم آن را از بازار خارج كنم در حالي كه اصل اوليه بازار سرمايهفعال بودن آن است و بايد با بانك متفاوت باشد در حالي كه اينطور نيست.
اين سهامدار درخواست كرد كه اگر قرار است گزارش و اطلاعات اين شركت تاييد و يا تصحيح شود هر چه سريعتر وضعيت آن مشخص شده و مسئولان در اين خصوص تصميمگيري كنند يا حداقل قبل از عرضه سهم اقدامات لازم را انجام داده وسپس سهم را عرضه كنند.
يكي ديگر از سهامداران كه در عرضه اوليه اقدام به خريد سهام مخابرات كرد در گفتگو با ايسنا ميگويد: بعد از تبليغات و خدمات شركت مخابرات به خريداري سهام آن ترغيب شدم و با مطالعه و بررسي حقوق يكماه خود را صرف خريداري اين سهم كرده و500 هزار تومان سهم خريدم.
وي ادامه داد: زيرا با توجه به شرايط كلي بورس كه در آن زمان وجود داشت و با تبليغات گستردهاي كه صورت گرفت احساس عمومي و كلي اين بود كه دست كم ارزش سهم پايين نخواهد آمد.بنابراين ريسك آن را پذيرفتم و اقدام به خريداري سهام مخابرات كردم.
اين سهامدار ميگويد: در حال حاضر توقف نماد دو ماهه شركت و كاهش قيمت سهم قبل از توقف، فضاي نااميدكنندهاي را رو به روي ما قرار داده است و نگران اين هستيم در زماني كه نماد شركت باز ميشود قيمت اوليه آن پايينتر ميآيد و يا سرمايهاوليه ما از بين خواهد رفت يا نه؟ كه جواب اين سوالها براي ما شفاف نيست.
وي گفت: علاوه بر اين، اتفاق ديگري در حال رخ دادن است زيرا در پنج ماهه ابتداي سال بازار سرمايهاز وضعيت مناسبي برخوردار بود و سهام شركتهاي اصل 44 واگذار شد بنابراين با اين شرايط به جمعآوري سرمايه خود جهت خريداري سهام شركتها ترغيب شده و حتي اقوام و دوستان را براي خريداري تشويق ميكردم.ولي با ايجاد شرايط فعلي و كاهش چشمگير ارزش و حجم معاملات و افت قيمتها علاوه بر تعصب شخصي حس بياعتمادي در ما ايجاد شد و به اين موضوع پي بردم كه ريسك اين بازار بسيار بالا و نااميدكننده است و در كوتاهمدت سهامداران را به حال خود رها ميكند.
وي افزود: علاوه بر حس نااطميناني كه وجود دارد اطلاعرساني در اين زمينه بسيار ضعيف بوده و سايت اطلاعرساني بورس نيز تنها اعداد و ارقام ارائه ميدهد وسهامداران جزء امكان اينكه مبلغي هم براي تحليل اوضاع پرداخت كرده و يا به كارگزاران براي مشاوره مراجعه كنند، ندارند در نهايت يا بايد دچار زيان شديد شده و يا ريسك سرمايهگذاري در بورس را بپذيرند.
كمك كارگزاران به سهامداران
وي انتظار خود را اينگونه بيان كرد و گفت: انتظار ما از كارگزاران اين است كه حداقل سهامداران را راهنمايي كنند و از وضعيت شركت و سود و زيان آن با خبر سازند زيرا كارگزاران تصور ميكنند كه شخصي كه وارد بورس ميشود از اطلاعات اوليه در مورد سهم برخوردار است در صورتي كه براي كارگزاران وضعيت سهامداران خرد مهم نيست.
اما در اين ميان سازمان بورس هم كه آخرين وضعيت شركت مخابرات و سهامداران آن راپيگيري ميكند تاكنون اطلاعاتي از شركت دريافت نكرده و نميتواند نماد شركت را بازگشايي كند.
دكتر سيد علي حسيني - معاون نظارت بر بورسهاي سازمان بورس - در مورد آخرين وضعيت بازگشايي نماد شركت مخابرات گفت: متاسفانه تاكنون اين شركت اطلاعات حسابرسي شش ماهه و تقسيم سود خود را ارائه نكرده است.
وي افزود: طبق گفته مدير عامل مخابرات گزارش شش ماهه شركت آماده است ولي به سازمان ارائه نشده است و در گزارش 9 ماهه اي كه ارائه شده است برخي ابهامات وجود دارد.
وي با بيان اينكه از سوي ديگر استفساريه دولت به صورت كتبي ابلاغ نشده است اضافه كرد: گرچه به گفته مدير عامل مخابرات اين مصوبه دريافت شده است ولي تاكنون نامهاي به دست سازمان بورس نرسيده است و در مراحل اداري و نامه نگاري قرار دارد.
حسيني با بيان اينكه نميتوان در خصوص بازگشايي نماد شركت اظهار نظر كرد افزود: در ارائه اطلاعات و بازگشايي نماد شركت تحت فشارم ولي اطلاعات شركت ناقص بوده و زماني كه استفساريه و گزارش شش ماهه ارائه شود نماد اخابر بازگشايي خواهد شد.
علاوه بر سهامداران كارگزاران و فعالان بازار كه از نزديك در جريان روند شركت مخابرات قرار دارند از اين وضعيت ابراز نارضايتي ميكنند.هادي بيدختي - مشاور سابق سازمان بورس و از فعالان بازار سرمايه- در خصوص وضعيت خاص شركت مخابرات معتقد است كه اين شركت از همان ابتدا از لحاظ اطلاعرساني مشكل داشت زيرا با وجودي كه سال مالي شركت 29 اسفند بود ولي در زمان عرضه صورتهاي مالي آن تهيه نشده و مجمع آن نيز برگزار نشده بود در حاليكه شركتها چهار ماه بعد از پايان سال مالي بايد مجمع خود را برگزار كنند.
بنابراين براي سهامداراني كه سهام شركت را خريداري كردند مهم بود كه در مجمع شركت چه اتفاقي رخ ميدهد.
وي ادامه داد: به هر حال شركت مخابرات با وجود اين مسائل در تابستان وارد بورس شد و چون شركتي بود كه شركتهاي تابعه دارد بنابراين ارائه اطلاعات تلفيقي آن مهم بود ولي با اين حال در بورس معامله شد و ابهامات زيادي در اين زمينه وجود داشت.
دوشنبه|ا|14|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]