واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: گزارش- جزئيات سمينار سنگآهن و فولاد دبي
گروه بورس كالا- سال جديد ميلادي مصرف فولاد در جهان 20درصد كاهش خواهد يافت و دليل آن بحران مالي جهان در سال گذشته و ذخيره موجودي بالاي انبار فولادسازان در جهان است.
البته پيشبينيها نشان ميدهد كه قيمتها در سال 2009 افزايش خواهد يافت. احمد رضايي، مدير قراردادهاي آتي شركت بورس كالا، نماينده ايران در سمينار سنگآهن و فولاد بود و طي گزارشي كه بر روي خبرگزاري ايسنا قرار گرفت راهكارها و بحثهاي اين همايش را بيان كرد.
مصرف فولاد خليجفارس 90درصد سرانه جهاني
ماه گذشته سميناري در خصوص سنگآهن و فولاد در دبي برگزار شد كه محورهاي اصلي آن شامل طرحهاي توسعه توليدات فولاد در منطقه خاورميانه، بررسي وضعيت كارخانههايي كه محصول نيمهنهايي را خود توليد ميكنند. ركود اقتصادي كشورهاي غربي و اثرات آن در صنايع بهويژه در خاورميانه و نيز لزوم ارتباط مستقيم و شبكهاي بين مديران فولاد در منطقه خاورميانه و خارج
از آن بود.
در اين كنفرانس مطرح شد كه كشورهاي حوزه خليجفارس تا سال 2015 هر ساله به ميزان حداقل90ميليون تن فولاد نياز خواهند داشت و مصرف سرانه آنها 2هزار و 342 كيلو فولاد است، در حالي كه مصرف سرانه جهان240 كيلو اعلام شده است! در حال حاضر به دليل عدم پرداخت اعتبارات بانكي به ساخت و ساز در منطقه بهخصوص دبي، مصرف فولاد به شدت كاهش يافته و بسياري از پيمانكاران فرار كرده و پولهاي مردم را به غارت برده و حتي قيمت برخي از آپارتمانها بين20 تا 40درصد كاهش يافته است و عامل ترس از معاملات همچنان بر منطقه سايه افكنده است.
سهام شركتهاي پذيرفته شده در بورسهاي خاورميانه نيز كاهش يافته و تاكنون حداقل20ميليارد دلار زيان به بورسها و سهامداران وارد شده است. دولت امارات هم سعي دارد با اين موضوع به طور مسوولانه برخورد كرده ودرصدد تزريق نقدينگي به بانكها است.
افزايش 35درصدي واردات فولاد
در كشورهاي حوزه خليجفارس، رشد تقاضاي فولاد از سال 2003 تا 2008 به طور متوسط سالانه 18درصد افزايش يافته است و از آنجا كه افزايش قيمت ميلگرد، رابطه مستقيمي با افزايش قيمت نفت طي10 ماهه قبل داشته و در سه ماهه ميلادي سال جاري از مرز 937 دلار در هر تن فراتر رفته، سهم واردات اين كالا در كشورهاي حوزه خليجفارس نسبت به ساير اقلام فلزي حدود30 تا 35درصد است. به طوري كه مصرف اين كشورها از چهارميليون تن در سال 2005 به 5/5ميليون تن در سال 2008 رسيد.
از سوي ديگر، آمار ميلگرد توليدي تركيه در مقايسه با كشورهاي چين و روسيه با مازاد توليد مواجه است و حال كه چشمانداز صنعت فولاد جهان مثبت بوده و بزرگان صنعت فولاد در حال ادغام هستند، طي 2 ماهه اخير، توليد فولاد كاهش يافته تا قيمتها بالا رود و صنعت فولاد به طرف خصوصيشدن روي آورده است و رييسجمهور منتخب آمريكا (اوباما) هم دستور داده هزارميليارد دلار در صنعت، جادهسازي، پلسازي و ... صرف شود تا اقتصاد دنيا متحول شود. تقاضاي ميلگرد در سال 2009 در حوزه خليجفارس به گونهاي است كه تقاضاي چهارميليون تني مربوط به سال 2003 در سال 2008 به بيشترين حد خود (14ميليون تن) رسيد و در سال ميلادي جاري، شاهد ركود تقاضا به ميزان سال 2003 خواهيم بود. خريد دلالان و افزايش توليد بيش از تقاضا، سبب رشد سريع قيمت ميلگرد شد و اين عوامل به بازار ميلگرد صدمه زد و در نهايت، اوضاع وخيم اقتصادي جهان، عامل بيثباتي بازار ميلگرد شد.
درباره پيشبيني وضعيت ميلگرد در سال 2009 اعلام شد كه قيمت ميلگرد در سال 2009 نسبت به وضع فعلي بالاتر خواهد بود، يعني حداقل دو تا سهدرصد رشد قيمت داشته و هر بشكه نفت در سال 2009 بين 70 تا 80 دلار خواهد بود و دول كشورهاي حوزه خليجفارس براي سال 2009 بر روي توليدات غيرنفتي تاكيد زيادي خواهند كرد.
بحران در چين اثر نداشت
در اين كنفرانس تاكيد شد كه قيمت سنگ آهن در چين در ماه نوامبر 13درصد افزايش يافت، اما بحران و ركود اقتصادي آمريكا و كشورهاي اروپايي، چندان در چين اثر نگذاشته است و تنها رشد چين را كه قرار بود در سال 2009 بالغ بر 9درصد شود به هشتدرصد كاهش خواهد داد، لذا چين از بحران جهاني متضرر نخواهد شد و كشورهاي ديگري كه رابطه چنداني با جهان غرب نداشته باشند نيز متضرر نخواهند شد.
طي سالهاي 2009 تا 2011 چين، بالاترين سنگ آهن جهان را خواهد داشت، البته شرايط اقتصادي جهان به گونهاي است كه يك خريد ميتواند اوضاع بازار را آشفته يا قيمتها را افزايش دهد.
نگراني مالي فعلي در جهان، يك توقف ناگهاني در فعاليتهاي اقتصادي برجا گذاشته و بازار فولاد نيز متاثر شده است و نياز شديدي به آرامش دارد. زيرا هماكنون بازارهاي اقتصادي جهان با ترس غيرمنطقي روبه رو شدهاند.
در سال جديد، بحران مالي جهاني و ذخيره و موجودي بالاي انبار فولاد باعث خواهد شد تا مصرف حداقل 20درصد كاهش يابد. البته قيمتها در سال 2009 افزايش خواهد يافت و به عنوان مثال قيمت مس 60درصد و قيمت فولاد بين پنج تا ششدرصد افزايش خواهد يافت و سرمايهگذاري در آن نيز رشد خواهد كرد. همچنين قيمت نفت در هر بشكه حداقل به 70 تا 80 دلار خواهد رسيد.
طي پنج سال گذشته به دليل رشد اقتصادي، برخي از كشورهاي در حال توسعه مثل چين، هند و روسيه در بخش زيرساختارها و ساخت و ساز پيشرفت عظيمي كردهاند، ولي با بحران مالي جهاني، اين بخش تقريبا متوقف شده و حداقل تا نيمه اول سال ميلادي 2009 ادامه دارد و رشد جهاني در سال 2009 حداكثر 6/1درصد افزايش خواهد داشت.
دوشنبه|ا|14|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 226]