واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: 30 سال صلابت/ آزادي كشتيراني در خزر، حقي كه انقلاب به ارمغان آورد
آزادي كشتيراني در خزر براي كشتي هاي ايراني بحق يكي از دستاوردهاي مهم انقلاب اسلامي به شمار مي رود.
از زمان عهدنامه ننگين گلستان در دوره قاجار، كشتيراني در خزر براي كشتي هاي ايراني ممنوع و ايران از منافع و مزاياي بي شمار حمل و نقل دريايي در اين دريا بي بهره بود.
به گزارش ايرنا، پس از انقلاب اسلامي و در پي اجلاس مشترك ايران و روسيه در سال 1363 و سفر هاشمي رفسنجاني رييس جمهوري وقت به روسيه، ممنوعيت تردد كشتي هاي تجاري در درياي خزر با تلاش مسوولان ايراني لغو شد و در همان اجلاس موضوع ايجاد خط مشترك كشتيراني مورد تاييد قرار گرفت.
ايجاد ناوگان تجاري ملي در خزر پس از اجلاس فوق مورد تاكيد مقامهاي ارشد دولت قرار گرفت و سرانجام اين وظيفه به شركت كشتيراني جمهوري اسلامي ايران محول شد.
پيگيري براي حضور كشتي هاي ايراني علاوه بر اهداف اقتصادي با هدف حق حاكميت ايران در خزر و حضور ايران با كشتي، پرچم و كاركنان ايراني در خزر دنبال شد.
در تابستان سال 1368 نخستين كشتي ايراني توسط شركت كشتيراني جمهوري اسلامي با نام "ايران بشير" با ظرفيت دو هزار و 700 تن خريداري و با گذر از آبراهه ولگا وارد درياي خزر شد.
شروع به كار اين كشتي ايراني آغازي نويدبخش براي فعاليتهاي دريانوردي در خزر براي كشور بود.
پس از آن نيز تا سال 1371 تعداد دو فروند كشتي سه هزار و 700 تني ديگر با نام هاي "ايران بصير" و "ايران قدير" خريداري و به ناوگان تجاري در درياي خزر ملحق شد.
قبل از سال 1371 كشتيراني جمهوري اسلامي ايران خدمات حمل و نقل بار و ارايه خدمات نمايندگي به كشتيهاي خارجي در بنادر شمالي كشورمان را در قالب يك شعبه در بنادر نوشهر و انزلي انجام مي داد كه با توسعه فعاليت كشتيها ضرورت ايجاد يك شركت مستقل كه وظيفه فوق را به عهده گيرد، اجتناب ناپذير نمود.
در سال 1371 شركت كشتيراني درياي خزر با صد درصد سهام متعلق به شركت كشتيراني جمهوري اسلامي ايران تاسيس شد و با همان سه فروند كشتي خريداري شده قبلي كار خود را آغاز نمود.
در اواخر سال 1373 شركت فوق با خريد يك فروند كشتي پنج هزار و 700 تني به نام "ايران دلير" و يك فروند كشتي مسافري به نام "ميرزا كوچك خان" فعاليت خود را در دو بخش حمل بار و مسافر در درياي خزر توسعه داد.
مديرعامل شركت كشتيراني درياي خزر به خبرنگار ايرنا گفت:اين شركت هم اكنون داراي 10 فروند كشتي با ظرفيت 53 هزار تن و امكان جابجايي سالانه حدود يك و نيم ميليون تن كالا بين بنادر حوزه درياي خزر است.
"جمشيد خليلي" اظهار داشت: اين شركت از نيمه مهر ماه 86 با راه اندازي خطوط منظم كشتيراني از بندرانزلي براي حمل ميوه و تره بار صادراتي به بنادر آكتائو و آستراخان گام مهمي را در بهبود صادرات برداشت.
به گفته وي راه اندازي اين خطوط تاثير بسيار مثبتي در روند انجام امور صادراتي به ويژه صادرات ميوه و تره بار و گل و گياه دارد.
وي افزود: اتخاذ اين تدابير و همچنين ايجاد تسهيلات مناسب براي صادركنندگان موجب تشويق آنان و همچنين افزايش چشمگير حمل كالاي صادراتي نسبت به گذشته شد.
وي تقويت نمايندگي هاي شركت در خارج از كشور به منظور به دست آوردن بازارهاي بيشتر و افزايش سهم از حمل در درياي خزر را از جمله اقدامات مهم اين شركت عنوان كرد.
مديرعامل شركت كشتيراني درياي خزر خاطرنشان كرد: هم اكنون حدود 20 درصد بار با پرچم ملي حمل مي شود ولي اميدواريم با افزايش ناوگان ملي مزاياي حمل و نقل كالا به كشور بازگردد.
وي با اشاره به ضرورت توسعه ناوگان حمل و نقل مواد نفتي در خزر گفت: با توجه به اقتصاد در حال رشد كشور نفتخيز قزاقستان و تمايل آن كشور به ترانزيت بخش مهمي از استخراج نفت آتي اين كشور از ايران، توسعه و حضور سريع ناوگان ايران در خزر، اهميت ويژه اقتصادي دارد.
آزادي كشتيراني در خزر، اثرات مثبت ديگري مانند فعال شدن صنايع كشتي ـ سازي در كشور را نيز به دنبال داشت .
مديرعامل كشتيراني جمهوري اسلامي نيز در سفري به انزلي در اين باره به ايرنا گفته بود: با توجه به اعلام منطقه آزاد انزلي امتيازات بيشتري براي ثبت كشتي و معافيت مالياتي و غيره وجود دارد كه اگر موانع اين بخش برطرف شود، شاهد ثبت كشتي و تردد بيشتر كشتي هاي ايراني در خزر خواهيم بود.
"محمدحسين داجمر" افزود: با توجه به پرجاذبه بودن راه دريايي در درياي خزر، وجود كشتي مسافري در سواحل ايران و حمل و نقل مسافر در احياي گردشگري و توسعه صنعت توريسم در شمال كشور مفيد و موثر خواهد بود.
درياي خزر نعمت خدادادي است كه بهره برداري هاي متناسب از آن مي تواند موجب شكوفايي كشور در بخشهاي مختلف شود.
آزادي كشتيراني در خزرفرصتي است كه انقلاب اسلامي در بخش هاي مختلف اقتصادي، تجاري ، گردشگري در اختيار ايران قرار داده است.
ك/4 620/508 شماره 465 ساعت 13:28 تمام
دوشنبه|ا|14|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]