واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: بازديد از ايران، مذاكره در استانبول، سفر به مونيخ! هواي گفتوگو آفتابي ميشود
سفر سهروزه هيات بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي، عصر روز سهشنبه به پايان رسيد و اين هيات بلافاصله راهي"وين" مقر آژانس شدند. در روزهاي اخير كه بازرسان آژانس انرژي اتمي به ايران آمده و زمزمههايي مبني بر بازگشت به ميز مذاكرات هستهاي هم شنيده ميشود، علي اكبر صالحي به عنوان شخص اول دستگاه ديپلماسي كشورمان با اتخاذ لحني نرم و توام با دعوت به آشتي، اعلام كردهاست كه ايران حاضر است با بازرسان همكاري نزديكي داشته باشد تا ابهامها و بدبينيهاي موجود كاهش يابد و در نتيجه تنشهاي سياسي ايران و غرب كه بيش از هر چيز بهانه اتمي دارد، رو به نزول بگذارد.
بازرس ارشد آژانس بينالمللي انرژي اتمي با تاكيد بر رضايت از مذاكرات سهروزهاش با ايران، تاكيد كرد كه در آينده خيلي نزديك دوباره به تهران بازميگردد. خبرگزاري فرانسه گزارش داد: هرمان ناكارتس، بازرس هستهاي ارشد آژانس بينالمللي انرژي اتمي روز چهارشنبه، با اشاره به اينكه تيمش سفر"خوبي" به تهران داشتهاست، به خبرنگاران گفت: ما سه روز مذاكرات فشرده درباره اولويتهايمان داشتيم؛ ما به حل كليه مسائل باقيمانده متعهديم و ايرانيها گفتهاند كه آنها نيز متعهدند. ناكارتس ادامه داد: اما البته همچنان كار زيادي براي انجام دادن باقي ماندهاست و بنابراين ما سفر ديگري را در آيندهاي بسيار نزديك برنامهريزي كردهايم.
از سوي ديگر ديپلماسي ايراني به نقل از برخي منابع خبري گزارش داده است كه طي روزهاي گذشته تماسهايي ميان وزير خارجه ايران با برخي از ديپلماتهاي اروپايي صورت گرفته و درباره از سرگيري مذاكرات ايران و غرب و تنشهاي شدت گرفته ميان دو طرف صحبتهايي ردوبدل شده است. اگرچه منابع رسمي داخلي و سخنگوي وزارت خارجه، اين اخبار غيرشفاف را تاييد نكرده و نظري درباره آن ندادهاند، اما انتظار ميرود پس از فشارهاي تازه و مناقشات تنگه هرمز، صادرات نفت و همچنين تحولات سوريه، تمايل و انگيزه دو طرف براي پي گرفتن گفتوگو و تلاش براي يافتن راه حل هاي مسالمتآميز بيش از گذشته شده باشد.
پرونده هستهاي به عنوان نقطه كانوني مناقشات ايران و غرب، طي هفتههاي اخير بيش از هميشه برجستهنمايي شده و تهديدها و تحريمهاي مضاعف بر ايران تحميل كردهاست. بسياري از كارشناسان از آغاز جنگ اقتصادي غرب عليه ايران سخن گفته و آن را بديلي براي جنگ نظامي برشمرده اند. درواقع گفته ميشود پرهيز غرب از جنگ با ايران؛ يكي ناشي از قدرت منطقهاي ايران است و ديگر به فرسايندگي دو جنگ افغانستان و عراق برميگردد كه توان ورود به جنگي تازه را از غرب سلب كرده است.
اظهارات اين روزهاي برخي از مقامهاي ديپلماتيك و دولتي كشور حاكي از تمايل براي گفتوگوهاي دوجانبه با غرب است و مقدمات آن نيز براي چيده شدن ميز مذاكره در استانبول فراهم شده است. از طرفي به بازرسان هم اين اجازه داده شده است تا بيش از مهلت مقرر سه روزه، در ايران بمانند و از تاسيسات مورد نظر ديدن كنند. در مقابل، بازرسان اگرچه در پايان مهلت سهروزه راهي وين شدند اما از سفرهاي قريبالوقوع البته بايد ديد بازرسان كه گويا مقامهاي سياسي و كارشناسان تسليحاتي نيز همراهشان هستند، با چه نگرش و هدفي آمدهاند و آيا صرفا به قصد بازديد از اماكن صنعتي و هستهاي به تهران سفر كردهاند يا اينكه درخواست رصد مكانهاي نظامي از پيش تعيين شده را هم دارند؟ اگر آنها با نيت واكاوي نظامي به موضوع هستهاي ايران بنگرند، بطور حتم تهران چنين اختياري به آنها نخواهد داد چرا كه اين قبيل خواستهها را واجد جنبه فراقانوني و خارج از چارچوبهاي عرفي تلقي خواهد كرد.
با اين وجود علي اكبر صالحي و برخي از نمايندگان مجلس ضمن پافشاري بر اصول و حقوق هستهاي ايران كه جزو سياستهاي كلان جمهوري اسلامي به شمار ميرود، در صحبت هاي خود اشاره كرده اند كه ايران همواره از گفتوگوها استقبال كرده و اين بار نيز مذاكره را رد نميكند. اما سواي مذاكرات پيش رو در استانبول كه به زودي و با نامهنگاري سعيد جليلي با كاترين اشتون كليد ميخورد، طي روزهاي آينده چهل و هشتمين كنفرانس امنيتي مونيخ نيز در آلمان برگزار ميشود كه هنوز معلوم نيست وزير خارجه كشورمان دعوت شده و در آن حاضر ميشود يا خير. مناسبات ايران و اروپا طي يك سال گذشته به پايينترين سطح خود رسيده و اروپاييها منفرد يا جمعي، تصميمات ضد ايراني خود را به مرحله عمل درآورده و همگام با آمريكا درصدد تضعيف ايران و تحميل خواستههاي خود برآمدهاند. اعلام شده است كه يكي از موضوعات مورد بحث در اين كنفرانس امنيتي، به مسئله هستهاي ايران برميگردد و ديپلماتها و سياستمداران قرار است در اين باره گفتوگو كنند.
اگرچه كنفرانس مونيخ، محل ارائه تصميمات و ابلاغيههاي اجرايي نيست ولي بحثها و نتايج آن همواره بر تصميمات جمعي كشورهاي شركتكننده تاثير داشته و خطوط امنيتي و اقتصادي و راهبردهاي كلان اروپا را در قبال معضلات موجود و آينده ترسيم كردهاست. سال گذشته اين كنفرانس زير سايه تحولات كشورهاي عربي برگزار شد و حاضران درباره نحوه نقشآفريني غرب در انقلابهاي خاورميانه، پيش بينيها و برآوردهاي خود را ارائه دادند. همچنين موضوع رابطه روسيه و اتحاديه اروپا نيز مورد بررسي قرار گرفت. امسال، اما اين كنفرانس هم تحت تاثير انقلاب هاي خاورميانه و تغيير معادلات اين منطقه و هم تحت تاثير بحران اقتصادي و عوايد و نتايج ناشي از تحريم ايران قرار دارد. در چنين شرايطي هنوز معلوم نيست كه علي اكبر صالحي در مونيخ حضور مييابد يا خير و آيا حضور او ميتواند با نقشآفريني سياسي قابل ملاحظهاي توام باشد؟ او سال گذشته در دقيقه نود بود كه به مونيخ رسيد؛ چرا كه گفته ميشد در فهرست تحريمهاي اروپا قرار دارد و مشمول ممنوعيت صدور ويزا ميشود.امسال كنفرانس امنيتي مونيخ، 3 تا 5 فوريه (14تا16 بهمن ماه) با حضور نمايندگان بيش از 60كشور جهان برگزار ميشود كه محور اصلي آن بحث درباره حفظ صلح جهاني و تغييرات بزرگ ژئوپلتيك عنوان شدهاست. چندين رئيس دولت و نزديك به 40 وزير خارجه و دفاع، از كشورهاي مختلف جهان در اين كنفرانس حضور خواهند داشت. لئون پانه تا، وزير دفاع و هيلاري كلينتون وزير خارجه امريكا، هنري كيسينجر، ديپلمات كهنهكار ايالات متحده، رابرت زوليك رئيس بانك جهاني، اندرس فوگ راسموسن، دبيركل ناتو و چندين كميسر عالي اتحاديه اروپا و همچنين رؤساي جمهوري لهستان، اوكراين و آذربايجان از جمله شركتكنندگان در كنفرانس هستند. احتمال حضور ولاديمير پوتين، نخست وزير روسيه نيز در نشست ميرود ولي هنوز خبري قطعي در اين باره اعلام نشدهاست. گفته ميشود بخشي از مذاكرات امسال همچون سال گذشته به موضوع سپر دفاع موشكي آمريكا اختصاص خواهد داشت.
ارسال نظر
چهارشنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 157]