واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهرانفر در گفتگو با مهر:سينماي مستند نيازمند حمايت مالي و معنوي مسئولان است
سينماي مستند نيازمند حمايت مالي و معنوي مسئولان است
يك مستندساز گفت: اشتياق به سينماي مستند در وجود هر فيلمساز حرفهاي نهادينه شده و اگر حمايتهاي مالي و معنوي مسئولان باشد سينماي مستند به درستي تعريف ميشود.
فرهاد مهرانفر مستندساز كه در سي امين جشنواره فيلم فجر با مستند " ديلمان بهشت نياكان" حضور دارد، با بيان اين مطلب ضمن مثبت ارزيابي كردن حضور فيلم مستند در اين دوره از جشنواره فيلم فجر در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: خوشحالم كه فيلم مستند جايگاه خودش را در اين دوره از جشنواره فيلم فجر پيدا كرده است، چرا كه نميتوان ضرورت حضور سينماي را در يك رويداد فرهنگي چون جشنواره فيلم فجر را ناديده گرفت.
اين مستندساز اشاره كرد: اشتياق به سينماي مستند در وجود هر فيلمساز حرفهاي نهادينه شده است و اگر حمايتهاي مالي و معنوي مسئولان باشد سينماي مستند به درستي تعريف ميشود.
نمايش فيلم هاي مستند اعتبار جشنواره است
وي در ادامه افزود: به اعتقاد من سينماي مستند بخشي از هويت فرهنگي و ملي است كه فعاليت در اين عرصه به نوعي اين هويت فرهنگي را زنده نگه مي دارد و از سوي ديگر بينش و آگاهي فيلمسازان نسبت به پديده سينما نيز ارتقا مي يابد. همچنين به نوعي اين حضور اعتبار جشنواره را نيز در بردارد.
اين مستندساز در ادامه به جايگاه سينماي مستند در ساير رويدادهاي فرهنگي و هنري اشاره كرد و گفت: سينماي مستند جايگاه ارزندهاي در رويدادهاي مهم فرهنگي دارد و اصولاً كشور پهناوري مانند ايران پتانسيل ساخت مستندهاي شاخص درحوزه زيست محيطي را دارد، چرا كه تنوع فرهنگي و وجود قوميتهاي مختلف در ايرن موجب مي شود تا نقاط مختلف اين سرزمين پهناور با آداب و فرهنگي كه دارد ثبت و ضبط شود.
مهرانفر در ادامه افزود: ضرورت اين موضوع زماني اهميت پيدا ميكند كه بدانيم دانش آموزان ما در مقطع دبيرستان و يا حتي دانشگاه شناخت جامع و كافي نسبت به سرزمين خود ندارند. البته اين ضعفي است كه نه تنها براي نسل امروز، بلكه نسلهاي پيشين هم اطلاعات درستي از داشته هاي فرهنگي و يا حتي زيست محيطي خود ندارند. با اين اوصاف فكر مي كنم اين حضور هم به نفع مخاطب است و هم اعتبار جشنواره را اعتلا مي دهد. در واقع اين حضور فرصت ايده آلي است تا سينماي مستند پديده هاي ناشناخته را به درستي به معرض نمايش بگذارد.
وي در پاسخ به اين سئوال كه آيا حضور سينماي مستند در جشنواره فيلم فجر مي تواند آشتي مخاطب با اين نوع سينما را برقرار كند گفت: هر تجربه اي كه مستمر م شود رفته رفته جايگاه خودش را پيدا مي كند. يك مثال ساده مي زنم سالهاي سال با مردم تمرين كردند تا بستن كمربند ايمني را نهادينه كنند. در واقع اين تجربه آنقدر تكرار شد كه امروزه كسي را نميبينيم بدون كمربند در سطح شهر تردد كنند.
ديدن سينماي مستند نياز به فرهنگ سازي دارد
كارگردان مستند " ديلمان بهشت نياكان" در ادامه افزود: پديده سينماي مستند هم به همين شكل است. به اين معنا كه اين نوع سينما تا زماني كه ترويج نشود وضع به همين منوال است و مخاطب خود را پيدا نمي كند و حال اينكه اگر اين فرهنگ ترويج پيدا كند رفته رفته جايگاه خودش را پيدا و حفظ خواهد كرد. اين تداوم فرهنگي باعث شده كه در همه دنيا شبكه هايي مختص به سينماي مستند ايجاد شود و فيلم هاي مستندي كه مخاطب گسترده دارند و هيچگاه تاريخ مصرف آنها تمام نمي شود را به نمايش مي گذارند. بنابراين اين تداوم فرهنگي در جهت فرهنگسازي براي ديده شدن فيلم مستند مي تواند اين خلا را پر كند.
مهرانفر در ادامه با اشاره به ماهيت مستند "ديلمان بهشت نياكان" گفت: اين مستند اثري كلاسيك است كه ميراث فرهنگي، تاريخي و آداب و رسوم منطقه ديلمان در گيلان را به نمايش مي گذارد. اين منطقه به دليل هم مرز بودن با كشورهاي شمالي ايران مسيرعبور و مرور اقوام مختلف چون اقوام آريايي، آمارتاد و تات ها بوده است كه از اين دره وارد فلات مركزي ايران مي شدند.
وي در پايان افزود: حال اينكه ديلمان به دليل داشتن هواي معتدل مدت هاي بسياري از اين اقوام دوران سخت زمستان را در اين منطقه زندگي مي كردند از همين رو بنيان خيلي از تمدن ها اوليه را در اين سرزمين ريخته شد و من به عنوان مستندساز در اين فيلم اطلاعات درستي را به طور نسبي از داشته هاي اين سرزمين به مخاطب ارائه مي دهم و مخاطب فرصت پيدا كند كه نگاه عميق تري به گوشه اي از اين نقطه از سرزمين ايران داشته باشد.
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]