واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: افق تازه بسكتبال بعد از المپيك آزمون جهاني شدن
جام جم آنلاين: گزينههاي مربيگري تيم ملي بسكتبال معرفي ميشوند، اما هنوز مشخص نيست سرمربي آينده تيم ملي بسكتبال كيست. در حال حاضر نام كشورهاي صاحب نامي چون آلمان، آرژانتين، صربستان، يونان، آمريكا و... مطرح است.
هفته گذشته مدير تيمهاي ملي بسكتبال از احتمال حضور يك مربي كه در تيمهايNBA هم سابقه كار دارد ياد كرد و به اين ترتيب ميتوان حدس زد سرمربي تيم ملي بسكتبال ازميان مربيان بزرگ اين ورزش در جهان بسكتبال انتخاب ميشود.
شايد مارك لاواروني سرمربي بركنار شده تيم ممفيس در مذاكراتي مورد توجه قرار بگيرد! البته اين نكته بيشتر به يك شوخي ميماند اما مربياي كه درNBA سابقه داشته باشد نميتواند كمتر از مربي سابق حامد حدادي باشد.
با اين حال تيم ملي در 6 ماهه اول سال 88 كارهاي زيادي دارد.كارهايي كه از هم اينك بايد به فكر آن بود و چاره اساسي انديشيد. در اين شماره به حضور مربيان خارجي بسكتبال در 7 سال گذشته ميپردازيم و به دستاوردهاي آنان در بسكتبال ايران اشاره ميكنيم.
مدير تيمهاي ملي بسكتبال در گفتگويي به نقش ننادترايكوويچ در بسكتبال ايران اشاره كرد و اين نكته را افزود كه بسكتبال، قدردان فعاليتهاي اصولي او نبود. هنوز هم ديسيپلين نناد ترايكوويچ سر زبانهاست. تا پيش از او بسكتبال ما سالها پيش مربي تاثيرگذار خارجي را تجربه كرده بود حتي گري لمون آمريكايي به اندازه اين مربي صرب نتوانسته بود روي بسكتبال ما اثر گذار باشد.
نناد مربي خوبي بود و از بخت خوب، ورود او مصادف شد با ابتداي دوره نسل جوانان بسكتبال ايران. تجربيات جديد بسكتبال ايران، ارتقاي دانش مربيگري و يك مربي مقتدر خارجي در راس برنامههاي تيم ملي بسكتبال، نتيجهاش عنوان پنجم رقابتهاي آسيا در سال 2003 بود.
نناد ترايكوويچ شرايط حرفهاي را با حضور 6 ماهه خود در تيم ملي حاكم كرد و بر جمعي از مربيان باشگاهي تاثير شگرف گذاشت. با اين حال رفتار او به واسطه ديسيپلين خشك با ظرفيتهاي موجود بسكتبال مغايرت پيدا كرد. او وقتي احساس كرد نميتواند همرنگ جماعت شود! بسكتبال ما را ترك گفت. نناد از گزينههاي احتمالي است. در مجموع مربياي مثل او كه با بسكتبال ما آشنايي دارد زودتر به اهداف از پيش تعيين شده ميرسد.
بعد از نناد، تلاشها براي جذب مربياني كه لبخند بزنند، صورت گرفت و در اين ميان واسطه هميشگي بسكتبال ايران يعني «زوران» نسخه روابط عمومي بهتر را براي بسكتبال ايران پيچيد. ولاديمير بوسنياك ديگر هموطن زوران كه خنديدن را بهتر از نناد بلد بود، جايگزين وي شد.
بوسنياك از اعتباري كمتر از نناد برخوردار بود اما بسكتبال ما جوانانش را مثل 2003 خام نميپنداشت بلكه تجربه و پختگي آنان مقام قهرماني غرب آسيا و سومي بازيهاي همبستگي عربستان را به ارمغان آورده بود. در همين مقطع زماني حامد حدادي با شرايط استثنايي خود ارباب حلقههاي بسكتبال ايران لقب گرفت.
ولاد تيم را براي جام ملتهاي آسيا در سال 2005 آماده ميكرد اما در اردوي تركيه همكاريش با بسكتبال ايران به بن بست رسيد و هرگز به ايران بازنگشت تا تيم ملي با دستياران ايراني عنوان ششم را در دوحه كسب كند. سرمربي بعدي تيم ملي فردريك اونيكا با اصالتي نيجريهاي بود. اين مربي در تيم ملي اردن تغييراتي صورت داد و ظاهرا مسوولان بسكتبال ايران در بازيهاي همبستگي عربستان، نحوه كارش را پسنديده بودند. با خروج بوسنياك، فرد، به ايران آمد. او پس از 55 سال ايران را روي سكوي سوم بازيهاي آسيايي دوحه نشاند.
بسكتبال ايران با شرايط متفاوتي كه پشت سر گذاشته بود در برخي اصول پافشاري نشان داد. مثل سرمايهگذاري باشگاهها و شرايط حرفهايگري بازيكنان كه از ابتداي سال 2001 با ورود بازيكنان خارجي، ارتقاي دانش فني مربيان باشگاهها و مربيان خارجي در تيم ملي، توسعه بسكتبال ملي را به همراه داشت. بسكتبال در ليگ به مرزهاي قدرت تيمها نزديك شد و در بعد بينالمللي موفقيتها يكي پس از ديگري رقم خورد. از جوانان تا بزرگسالان و حتي قهرماني در جام باشگاههاي آسيا.
رايكو ترومن، چهارمين مربي بود كه در چنين شرايط خوبي كه هر مربي آرزويش را دارد وارد بسكتبال ما شد و به واسطه شناخت دنيا از بسكتبال صربستان و تجربيات خوبي كه از مربيان هموطن رايكو در اذهان بود بزودي در بسكتبال و تيم ملي جا افتاد.
جرياني كه در سالهاي آغازين 2000 در ليگ و تيم ملي شكل گرفته بود در جام باشگاههاي آسيا در سال 2007 نمايان شد و در همان سال با قهرماني تيم ملي و صعود به المپيك پس از 60 سال، جلوه بيشتري يافت.
فدراسيون بسكتبال ترجيح ميدهد راهي را كه اين چند ساله طي كرده همچنان ادامه بدهد. در اين راه غالبا بحث مخارج مربيان خارجي مد نظر است
داستان مربي خارجي بعد از المپيك و سفر ترومن به فيليپين فعلا به پايان رسيده است اما از صحبتها پيداست كه بسكتبال ايران باز هم گزينههاي خارجي را به داخلي ترجيح ميدهد.
رئيس فدراسيون بسكتبال در گفتگويي با سايت اطلاعرساني سازمان تربيت بدني درباره وضعيت سرمربيگري تيم ملي بسكتبال و پيوستن رايكو ترومن به تيم ملي فيليپين، اعلام كرده است: ما هميشه قدردان زحمات ترومن براي تيم ملي ايران هستيم، اما خوشبختانه خود او پيشقدم شد و به تيم ملي فيليپين پيوست. واقعيت اين است ترومن با وجود همه شايستگيهايش ديگر براي تيم ملي ما كوچك بود و ما به دنبال استخدام يك مربي طراز اول جهان بسكتبال براي تيم ملي كشورمان هستيم.
او با بيان اينكه تيم ملي بزرگسالان فعلا هيچ مسابقاتي را پيش روي ندارد، گفته است: با وجود اين بيكار ننشستهايم و رزومه كاري چند مربي طراز اول خارجي را دريافت كردهايم؛ از طرفي رشد و پيشرفت سالهاي اخير بسكتبال ايران باعث شده كه برخي مربيان خارجي شخصا با ارسال رزومه كاري خود براي هدايت تيم ملي ايران ابراز تمايل كردهاند، اما با توجه به اهميت موضوع ضمن بررسي همهجانبه تمامي مسائل تيم، سعي خواهيم كرد با كمترين اشتباه سرمربي تيم ملي را انتخاب كنيم.
در دورههاي گذشته كه معمولا تيمهاي ملي در زمان استراحت تيمهاي باشگاهي به فعاليت ميپرداختند يكي از مهمترين دلايلي كه شانس حضور مربيان داخلي را براي رسيدن به نيمكت مربيگري سلب كرده بود نداشتن وقت يا دو شغله بودن آنها بود، اما امسال كه فصل جاري ليگ برتر ارديبهشت ماه به پايان ميرسد مربيان ايراني هيچ گونه شانسي ندارند.
از طرفي بازيكنان ايراني هنوز برابر مربيان خارجي اطاعت پذيري بيشتري دارند و مساله شاگردبازي يا عبارات قديميتر پارتيبازي، مربيان وطني را در مظان اتهام قرار ميدهد. فدراسيون بسكتبال ترجيح ميدهد راهي را كه اين چند ساله طي كرده و به موفقيت منتهي شده را همچنان ادامه بدهد. در اين راه غالبا بحث مخارج مربيان خارجي مد نظر است و روي اين اصل سرمربي جديد از فروردين ماه كارش را آغاز ميكند.
بسكتبال ما با ظرفيت مناسبي كه دارد و با توجه به شرايط رقباي غرب و شرق آسيا باز هم مدعي فتح يكي از سكوهاي سه گانه در جام 2009 است.مرداد ماه همان نفرات 8 7 سال گذشته به اين سو، باتجربهتر از تمامي دوران خود هستند. مربي خارجي با بازيكناني كه در ليگ جا افتادهتر شدهاند فرصت كافي براي هماهنگي دارد. از ديگر سو دو لژيونر بسكتبال ايران در ليگهاي آمريكا و فرانسه، با اعتماد به نفس بيشتر در تركيب تيم ملي و زير نظر مربي خارجي قرار ميگيرند.
بازيهاي تداركاتي همچون رقابتهاي قاره نوردي تيم قبل از المپيك، تيم ملي و نفراتش را به استانداردهاي بينالمللي نزديكتر ميسازد بنابراين مربي خارجي بر بستر آماده بسكتبال گام ميگذارد. طرفداران بسكتبال حق دارند منتظر موفقيت ديگري از بسكتبال بنشينند و شاهد كسب اولين سهميه رقابتهاي جهاني باشند.
مربي خارجي بايد توانايي انجام اين كار را داشته باشد؛ فتح قله بسكتبال قاره كهن و روانه كردن بسكتبال ايران از المپيك به رقابتهاي جهاني2010 تركيه.
محمد رضاپور
سه|ا|شنبه|ا|15|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]