واضح آرشیو وب فارسی:مهر: سه دهه شعر پس از انقلاب ـ2/باباچاهي: تاثير پديده انقلاب بر شعر پس از اين رخداد غيرقابل كتمان است
باباچاهي: تاثير پديده انقلاب بر شعر پس از اين رخداد غيرقابل كتمان است
به اعتقاد علي باباچاهي، تاثير پديدهاي به نام انقلاب بر شعر شاعراني كه پس از اين اتفاق آثار خود را سرودهاند، غيرقابل كتمان است و انقلاب و به دنبال آن جنگ خواسته يا ناخواسته بر شعر معاصر ايران تاثير گذاشته است.
علي باباچاهي، نويسنده، مترجم و پژوهشگر كه مجموعهاي در تحليل و بررسي شعر معاصر و با بخشهاي ويژه شعر پس از انقلاب دارد در گفتگويي با خبرنگار مهر درباره تدوين آنتولوژي شعر عصر انقلاب گفت: ابتدا بايد به اين نكته اشاره كرد كه ما در دوران پس از انقلاب دو دسته از شاعران داشتيم؛ شاعراني كه پيش از انقلاب هم فعاليت شعري داشتند و گروه دوم هم شاعراني هستند كه بعد از وقوع انقلاب پا به عرصه حيات شعري گذاشتند.
وي ادامه داد: اين دو گروه از شاعران در تعامل و تاثير و تاثر هستند. شاعراني كه پيش از وقوع انقلاب در فضاي شعري كشور مشغول به فعاليت بودند، خواسته و يا ناخواسته وارد فضايي با ايدههاي تازه و مختلفي شدند و شاعران جوان هم تجربيات و داشتههاي شعري گذشته را در اختيار داشتند و اين تجربيات در دست شاعران پس از انقلاب قرار گرفت.
مولف اثر سه جلدي «گزارههاي منفرد» با تاكيد بر اينكه نسل شاعران پيش از انقلاب، وجوه اشتراكي با نسل شاعران پس از انقلاب به دست آورند، توضيح داد: نسل شاعران پيش از انقلاب وقتي با با ايدهها و مضامين تازه و مختلف روبهرو شد در اين نقطه با مضاميني كه شاعران نسل انقلاب بدان توجه داشتند، وجه اشتراك پيدا كرد و اين يك ادغام ناگزير بود.
باباچاهي افزود: پيشنهاد من اين است كه براي جامعتر ديدن جريان شعري حتي شعر پس از انقلاب، آنتولوژي شعر از نيما تا امروز را تدوين كنيم و درآن هر نوع جناحبندي هم خودداري كرد؛ چرا كه ورود هر نوع جناحبندي به شعر بدان آسيب ميزند. اگر اين آنتولوژي از دوره نيما تاكنون تدوين شود، باعث ميشود سابقه تجربياتي كه از گذشته به شعر پس از انقلاب منتقل شد هم ديده شود.
وي با اشاره به اينكه ميتوان با فصلبنديهاي تخصصي دوران پس از انقلاب را تفكيك كرد، توضيح داد: در اين آنتولوژي كه پيشنهاد ميدهم ميتوان فصلبنديهاي مختلف داشت كه شاعران و شعر پس از انقلاب هم جايگاه خود را خواهد داشت. من در حال حاضر مشغول تدوين اثري پژوهشي با نام «گزارههاي پيوست؛ نود سال شعر نو فارسي» هستم كه انتشارات ديباييه آن را منتشر خواهد كرد. اين اثر 800 صفحهاي تكميل «گزارههاي منفرد» است كه در 3 جلد پيش از اين منتشر شده بود و در آن به شرح شعر در آستانه انقلاب، شعر به موازات انقلاب، شعر انقلاب، شعر گريزان از انقلاب، شعر موافق با انقلاب و ... پرداختهام.
شاعر «از نسل آفتاب» اضافه كرد: بدون ترديد مفاهيم جديدي كه در دوره انقلاب مطرح ميشود و متعاقب آن هم جنگ ميآيد، همه آنها خواسته يا ناخواسته بر شعر معاصر ايران تاثير دارد و نمونه برجسته شعر جنگ را داريم كه توسط چهرههاي مشهور و معتبر شعر امروز سروده شدهاند.
باباچاهي تاثير پديده انقلاب بر شعر اين دوره را امري ناگزير دانسته و بيان كرد: حتي اگر كسي بخواهد از پديده انقلاب و مفاهيمي كه به تبع آن ايجاد شده است، فرار كند، باز هم ردّپاي اين مفاهيم در شعرش خواهد بود. البته بايد به اين نكته اشاره كنم كه استفاده از پديدهها و مفاهيم اعم از انقلاب، لزوماً شعر را شعر نميكند، بلكه توان و خلاقيت و اجراي موفق و داشتن تكنيك يك ضرورت اوليه است.
اين پژوهشگر و منتقد ادبي در پايان گفت: يك شاعر بايد هم تكنيك داشته باشد، هم مفهوم را مدنظر داشته باشد و اين مفهوم در عمق اثرش باشد نه اينكه در سطح شناور باشد.
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]