واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/اجراي طرحهاي نخ نماي آموزشي/ بي انگيزگي اولياء مدارس در خراسان رضوي
اجراي طرحهاي نخ نماي آموزشي/ بي انگيزگي اولياء مدارس در خراسان رضوي
مشهد - خبرگزاري مهر: انجام طرحهاي كوتاه مدت، ضربتي، يك ساله و گاه چندين ساله رنگ باخته و نخ نما، سيستم آموزشي خراسان رضوي را دچار روزمرگي و اولياء مدارس را بي انگيزه و سردر گم ساخته است.
به گزارش خبر نگار مهر، اجراي طرحهاي زمانبندي شده اما نخ نما شده آموزشي اولياء دانش آموزان را سردرگم كرده است اين در حاليست كه با رونمايي از سند تحول بنيادين در كشور، اميد مي رود تنوع طرحها جايش را به كيفي كاري و عملكرد كارشناسي بدهد.
طرح هاي هميار معلم، پشتيبان معلم، مروج سلامت، هميار مشاور، آموزش قبل از ازدواج، خانواده پايدار، ارزشيابي توصيفي، اجتماع محور، والدين هوشيار و هزاران طرح كشوري، استاني و منطقه اي از اين دست هستند.
گاه حتي برخي از نهادها و سازمانها نيز آموزش و پرورش را ماواي خوبي براي مناسبتهاي خود دانسته وايده هايشان را، آنجا عملي مي سازند.
از شهرداري و آتش نشاني گرفته تا بهداشت و بهزيستي، هر كدام مي كوشند تا از قافله عقب نمانده و تحول سازمان خود را در بدنه آموزش و پرورش آزمايش كنند.
هر چند به زعم كارشناسان تعليم و تربيت، برخي از طرحها و اجراي مناسبتهايي از اين دست به آموزشهاي اجتماعي دانش آموزان كمك مي كند، اما فعاليتهاي ناپخته و گاه كوتاه مدت جز هدر دادن وقت و سرمايه چيز ديگري عايدمان نساخته است.
نابودي منابع
از سوي ديگر برگزاري جلسات توجيهي ناظران مناطق، مجريان مدارس و دانش آموزان و اوليا؛ گاهي آن قدر وقت گير و غير كاربردي توصيف مي شود كه در نهايت اوليا را نگران افت تحصيلي فرزندانشان مي سازد.
گزارش نويسي و ارائه كميتها از ديگر آسيبهاي طرحها است كه زمان بر و هزينه برانگيز است؛ تا جايي كه بيشتر اوقات نه تنها كمكي به اهداف نمي كند بلكه منابع را نيز هدر مي دهد.
مشاور يكي از مدارس مشهد كه 18 سال سابقه كار دارد، در همين خصوص مي گويد: از ابتداي كارم بخشنامه هاي متعددي به من ارجاع شد كه حواشي كارش، بسيار پررنگ تر از موضوع اصلي بود.
وي مي افزايد: من و همكاران روزهاي متمادي براي زمينه سازي، جذب منابع، توجيه همكاران، آموزش دانش آموزان و رضايت والدين وقت مي گذاشتيم تا جايي كه از كار اصليمان باز مي مانديم.
وي تصريح مي كند: بعد از مقدمات، اجراي كار زمان و نيروي بسياري را مصرف مي كرد بعد مي رسيديم به مواردي كه پيشنهاد گروه يا كارشناسي خودمان بود و به طرح اصلي اضافه مي شد.
وي تاكيد مي كند: مواردي نظير انواع مسابقات هنري چون تئاتر كه اصلا در تخصص و وقت ما نبود، ضميمه كار و طرح، ارجاع داده مي شد، به طور مثال، در اجراي طرحهاي مروج سلامت و خانواده پايدار، به مدارس توصيه مي شود گروه نمايش داشته باشند، كاري كه حيطه مشاوره نيست و اگر بخواهد از بيرون مربي بياورد براي هزينه اش مي ماند و اگر از مربيان پرورشي بخواهد چه كسي بايد به كوه بخشنامه هاي آنان پاسخ دهد؟
حميد مشتاقي يكي از اوليا دانش آموزان در گير طرح خانواده پايدار مي گويد: راستش ما اول كار راضي نبوديم در مدارس خاص كه دانش آموز بيشتر در انديشه درس و آينده است آن هم سال سوم متوسطه با مفاهيم ازدواج آشنا شود.
وي مي افزايد: اما از طرف مدرسه ابلاغ شد كه اين طرح استاني، اجباري است، شش جلسه از زمان مفيد كلاسي دانش آموزان به اين آموزش گذشت و من يادگيري مفاهيم را در فرزندم نمي بينم.
عدم پي گيري
يكي ديگر از دبيران درگير طرح مروج سلامت اذعان مي دارد: ما را به طور فشرده، اجباري و ضربتي آموزش دادند، سالهاي اول و دوم خوب بود و پي گيري مي شد اما احساس مي كنم در سالهاي اخير، چنان توجهي از طرف مسئولان نداريم.
از دبيران ناحيه پنج مشهد نيز در همين خصوص مي گويد: يادم مي آيد زماني از سوي معاون آموزشي اداره طرح پشتيبان معلم ارائه شد كه با تغيير سمتش رنگ باخت.
علي اصغر ايزدي كه سي سال از عمرش را در سيستم آموزش و پرورش، معلم، مدير، معاون و رئيس اداره بوده است در رابطه با نقش ايده هاي اجراشده در نظام آموزشي مي گويد: طرحها همراه افراد مي آيند و مي روند، خيلي وقتها ماندگاري ندارد، متاسفانه بساط بسياري از فكرها و ايده ها زود برچيده مي شود.
اين كارشناس ارشد تعليم و تربيت مي افزايد: زماني كه طرح ها در جلسات و كميسيونهاي خاص، مدون نمي شود، ناقص و دستپاچه عنوان مي شود، آن وقت است كه ما شكستشان را مي بينيم.
وي مي افزايد: بسياري از اين ايده ها ظرفيت خوبي دارد به شرط آن كه تداوم داشته باشد و پيگيري شود تا به بار بنشيند.
وي از طرح هميار مشاور ياد مي كند و مي گويد: اگر اين ايده، تداوم داشته باشد، نواقص برطرف شده و هرسال كاملتر مي شود، نيروهايي كه در سال اول انتخاب مي شوند چهار سال همراه مربيان خود خدمات رساني كرده و در سايه آن به خود باوري و تكامل مي رسند.
وي اذعان مي دارد: تداوم نظريه هاي اجرا شده، به پايه هاي محكم نظري، علمي، و تجربي خواهند رسيد.
ايزدي با بيان اين كه در طرحي نظير هميار معلم، دانش آموزاني كه از توانمنديهاي بالقوه برخوردارند؛ در كلاس فعاليت كرده و ضمن افزايش اعتماد به نفس در توانمندي همسالان خودنيز مي كوشند؛ تصريح مي كند: تصميم گيران و تصميم سازان بايد بدانند تنها با ثبات مديريتها ست كه مي توانند تاثير پذيري طرحها را افزايش دهند.
وي مي گويد: سالي كه من مدير دبستان بودم و طرح ارزشيابي توصيفي مطرح شد، بارها از معلمانم مي شنيدم؛ وزير كه برود اين طرح هم تمام مي شود.
طرح مدرسه زندگي با دكتر فرشيدي در نظام آموزشي مطرح شد و پس از آن ديگر خبري از آن نيست. طرح آموزش مهارتهاي زندگي با آن همه كاربرد جهاني، كمرنگ شده است و هنگام وجود، بيشتر درگير نمايشگاه و گزارش كارهاي صوري بود.
كميت فداي كيفيت
يك كارشناس علوم تربيتي مي گويد: هنگام اجراي طرحها ناظران نواحي و مناطق آن قدر مجريان را تحت فشار برتر شدن قرار مي دهند كه، تهيه كارهاي عملي و كاردستي براي تكميل گزارش كارنهايي، دانش آموزان و خانواده ها را بيزار مي كند.
وي معتقد است: چنين عملكرد و ديدگاهي اهداف اصلي را لوث كرده و رغبتي براي تكرار باقي نمي گذارد.
علي اصغر ايزدي يادآور مي شود: در بخش حق الزحمه هاي همكاران درگير طرح، نيز هيچ وقتشان و زحمت ايشان مورد ارزيابي نيست و اغلب شاهد پرداختهاي هماهنگ براي تمام مجريان با سطح كار متوسط و عالي هستيم كه خود كاهش دهنده رغبت است، ضمن آنكه تعرفه سهمان مبلغ نيز بسيار اندك است.
بايد گفت يكي از اهداف مهم تعليم و تربيت آماده سازي افراد براي زندگي بهتر و شهروند مفيد بودن است و تا زماني كه ايده هاي نو و ناب بدون كار كارشناسي و حمايت ارائه شود، ما در چرخش دور باطل تكرار و اتمام طرح با رفتن مسئولان خواهيم ماند و اين يعني بزرگترين آسيب به نسل آينده كشور كه درست نيست.
............................
گزارش عزت خياباني
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 309]