تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 15 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):اگر بسم اللّه‏ را قرائت كنى، فرشتگان، تا بهشت تو را حفظ مى‏كنند و آن شفاى هر در...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1838134287




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

زلزله‌هاي اخير ربطي به هم ندارند


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: زلزله‌هاي اخير ربطي به هم ندارند
محيط زيست > فجايع - گروه شهرستان‌ها- حامد فوقاني:
كمتر روزي مي‌شود كه خبر زمين‌لرزه‌اي هرچند كوچك از سوي ايستگاه‌هاي لرزه‌نگاري مناطق كشور مخابره نشود.

ابتدا مردم شمال‌غرب از تكان‌هاي ناشي از زلزله تركيه به هراس افتادند، سپس زلزله‌هايي در نيشابور، بوشهر، مازندران و اراك با قدرت‌هاي مختلف اما متعدد به‌وقوع پيوست. به‌همين خاطر به سراغ دكتر محمدرضا قيطانچي، رئيس بخش زلزله‌شناسي مؤسسه ژئوفيزيك دانشگاه تهران رفتيم تا علت زلزله‌هاي اخير را جويا شويم.

* اخيراً شاهد زمين‌لرزه‌هاي پراكنده در سطح كشور بوديم. آيا اين زلزله‌ها مي‌تواند پيش‌درآمدي بر يك زلزله بزرگ باشد؟

براي بررسي رفتار گسل‌هاي يك‌منطقه تنها رخ دادن زلزله‌هاي متعدد كافي نيست. اين زلزله‌هاي بزرگ‌تر از 5/4ريشتر هستند كه مي‌توانند تغييرات تكنوتيكي منطقه يعني رفتار گسل‌ها را نمايش دهند و از روي آنها شايد بشود فعاليت آينده گسلي را ارزيابي كرد. زلزله‌هايي كه به وفور در ايران اتفاق مي‌افتند، زير 4ريشتر هستند و حتي گاهي به عوامل محلي مانند باد، باران، توفان، جزر و مد و... وابستگي دارند. البته زلزله‌ متوسط و بزرگ هم نمي‌تواند خبر از زلزله‌اي بزرگ در هر منطقه بدهد؛ به‌طور مثال زلزله‌اي كه اخيرا در نيشابور با قدرت 2/5ريشتر اتفاق افتاد مي‌تواند پيش‌درآمد زلزله‌اي بزرگ تلقي شود و هم نه. ساده‌تر بگويم كه ارزيابي واقعي زلزله كار خيلي سختي است. با اين حال كليات و اصولي وجود دارد. در منطقه‌اي بايد گسل بزرگي (‌يعني طولاني‌تر از 60كيلومتر) وجود داشته باشد تا زلزله مخربي رخ دهد. از نظر زمان نيز در جهان جايي را سراغ نداريم كه بتوانند زلزله را در آنجا پيش‌بيني كنند ولي پيش‌بيني مكاني زلزله در خيلي از جاها صورت گرفته است.

نقشه ايران

زلزله‌هاي اخير كه به‌صورت گروهي در برخي از مناطق ايران مثلا در استان مركزي كه زمين‌لرزه‌هاي كوچك اما متعدد در آن اتفاق افتاد، در گذشته نيز سابقه داشته است. به‌طور نمونه در نورآباد، دهلران، ممسني و مسجدسليمان مواردي شبيه به اين فعاليت‌هاي اخير را داشته‌ايم كه زلزله‌‌هاي كوچك (زير 3ريشتر) رخ ‌داده است. به‌نظر مي‌رسد در گستره استان مركزي فعاليت‌ها از اين نوع باشد؛ يعني زلزله‌هاي كوچك با تعداد زياد و آزاد شدن انرژي با اين الگو. به‌عبارتي انرژي اصلي زلزله به‌تدريج آزاد مي‌شود. در گستره خراسان‌رضوي نيز در گذشته زلزله‌هايي با قدرت حدودا 5 ريشتر را تجربه كرده‌ايم و اخيرا هم اين نوع زلزله در اين منطقه رخ داد كه نمي‌تواند خيلي عجيب باشد. به‌نظر مي‌رسد كه در اين منطقه از كشور زلزله‌هاي اصلي با بزرگي متوسط 5ريشتر اتفاق مي‌افتد و الگوي زلزله‌خيزي خراسان‌رضوي به همين منوال است. اين تقارن و همزماني فعاليت‌ها گسل‌ها در مناطق مختلف ايران در گذشته هم اتفاق افتاده است؛ پس جاي نگراني وجود ندارد كه ما اكنون منتظر رخداد خاصي باشيم.

بين اين زلزله‌ها ارتباطي وجود دارد؟

ارتباط مكانيكي بين زلزله‌ها اگر فاصله مكاني زياد باشد، بعيد است؛ مثلا زلزله استان خراسان‌رضوي با اراك نمي‌تواند ارتباط مكانيكي داشته باشد و به‌عبارت ساده‌تر نمي‌شود يكي، ديگري را به‌وجود آورده باشد. با وجود اين در حوالي يك‌زلزله بزرگ اگر گسلي فعال وجود داشته باشد، مي‌تواند آن زلزله بزرگ سبب تحريك آن گسل فعال شود.

* ولي در يك قسمت از كشور ما زلزله‌هاي بيشتري روي داده است؟

در كل فعاليت زلزله‌خيزي گستره زاگرس نسبت به جاهاي ديگر كشور چشمگيرتر است. در مناطق ديگر بحث زلزله ممكن است در برهه‌اي از زمان مطرح شود ولي در پهنه زاگرس گسل‌ها هميشه فعال هستند. به‌علت برخورد صفحه عربستان به ايران در زاگرس بحث شكستي مطرح است. آمار گذشته نشان مي‌دهد در بوشهر فعاليت‌هاي منجر به زمين‌لرزه به دفعات وجود داشته ولي اينكه زلزله مهيبي رخ دهد بعيد است. در مجموع به‌علت پديده خردشد‌گي و گسل‌هاي زياد با طول كوتاه در اين منطقه زلزله‌هاي متوسط و متوسط رو به پايين رخ مي‌دهد. مشخصه بارز زلزله‌هاي زاگرس همين است كه تعدادشان زياد است ولي بزرگي‌شان كمتر از 6ريشتر است و به‌ندرت زلزله 6ريشتر در اين گستره رخ مي‌دهد.

* آيا احتمال پيش‌بيني زلزله يا پيشگيري از خسارات وجود دارد؟

در 40-30سال گذشته هميشه شاهد اين هشدار كارشناسان و محققان حوزه زلزله‌شناسي داخلي و خارجي بوده‌ايم كه اين تكه از خاورميانه يعني ايران و تركيه روي گسل‌هاي فعال قرار داشته و زلزله‌خيز محسوب مي‌شوند. با وجود اين، اگر حتي بتوانيم براي 3تا 6ماه آينده وقوع زلزله‌اي را پيش‌بيني كنيم بازهم مشكلي از ما حل نخواهد شد. شايد مردم خانه‌هاي خود را ترك كنند اما اينطور فقط تلفات جاني كمتر مي‌شود اما تلفات مالي بازهم با شدت بالايي رخ مي‌دهد. كار عاقلانه اين است كه به‌تدريج كار مقاوم‌سازي بناها در برنامه‌هاي مختلف زماني كوتاه‌مدت، ميان‌مدت و درازمدت در دست اجرا قرار بگيرد. كشورهايي هستند كه مسئولانشان به مردم توصيه مي‌كنند هنگام زلزله از خانه خارج نشوند زيرا خانه امن‌تر است.

* پايش‌هاي استاني چگونه صورت مي‌گيرد؟

استان‌هاي كشور طي 2دهه اخير زير پوشش مؤسسه ژئوفيزيك قرار گرفته‌اند اما با توجه به وسعت كشورمان بايد احداث ايستگاه‌هاي ثبت زلزله بيشتر در دستور كار قرار بگيرند. به‌عنوان مثال از اين لحاظ بايد به جنوب‌شرق كشور بيشتر توجه شود. هرچقدر تعداد ايستگاه‌هاي ثبت زلزله بيشتر شود، اطلاعات و دقت محاسبات افزايش مي‌يابد.

سه|ا|شنبه|ا|11|ا|بهمن|ا|1390





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن