واضح آرشیو وب فارسی:ابرار: بازار زير بار اجراى دلار تك نرخى نرفت
با گذشت ۴روز از آغاز اجراى سياست تك نرخى شدن نرخ ارز، هنوز بازار زير بار اجراى دلار تك نرخى نرفته است و صرافى ها همچنان از خريد و فروش با نرخ هاى مصوب امتناع مى كنند و غايب اصلى اين بازار، بازرسان نظارتى بانك مركزى هستند تا صرافى هاى متخلف را پلمب كنند. پس از گذشت چند روز از اعلام آغاز اجراى سياست دلار تك نرخى توسط بانك مركزى ،اما هنوز اجراى واقعى دلار ۱۲۲۶ تومانى در بازار مشاهده نمى شود و صرافى ها زير بار اجراى اين نرخ نرفته اند. بانك مركزى ۴ روز است كه نرخ دلار را ۱۲۲۶ تومان بر روى سايت خود درج كرده است، گرچه صرافى ها هم نرخ مصوب بانك مركزى را بر روى تابلوهاى خود درج كرده اند و نرخ فروش دلار را ۱۲۳۸ تومان و نرخ خريد را ۱۲۲۶ تومان اعلام مى كنند ،اما از فروش ارز به اين نرخ خوددارى مى كنند. به طور مثال روز گذشته اكثر صرافى هاى بازار ارز تهران با نصب برچسب هايى اعلام كرده اند كه خريد و فروش ارز نداريم، جالب اينكه اين صرافى ها با مجوز رسمى بانك مركزى فعاليت مى كنند. اين صرافى ها براى امتناع از خريد و فروش ارز به نرخ مصوب دلايل خود را ارائه و عنوان مى كنند كه دلار به نرخ دولتى دريافت نكرده ايم. محمود بهمنى رئيس كل بانك مركزى در روز چهارشنبه هفته گذشته اعلام كرد كه بانك مركزى طى ۴۸ ساعت ارز را تك نرخى مى كند، گرچه آقاى رئيس كل روز پنجشنبه، نرخ ۱۲۲۶ تومان را به عنوان نرخ رسمى و تنها نرخى كه بايد اعمال شود، اعلام كرده است اما بازار همچنان كار قبلى خود را به پيش مى برد. پيش از اجراى ارز تك نرخى، بانك مركزى نرخ دلار را ۱۱۲۹ تومان اعلام كرده بود كه با آغاز اجراى دلار تك نرخى اين نرخ با ۹۷ تومان افزايش به ۱۲۲۶ تومان افزايش يافت، همين امر باعث شد كه نرخ دلار در بازار آزاد با وقفه اى كوتاه، دوباره روندى افزايشى را در پيش گيرد.
تخلف آشكار صرافى ها
وضعيت اجراى سياست دلار تك نرخى مبهم است و بر خلاف اظهارات مقامات دولتى، بازار ارز همچنان راه خود را ادامه مى دهد، دولتى ها صرافى ها را مجاز كردند كه با افزايش ۵ درصدى نرخ فروش دلار خود نسبت به نرخ اعلامى بانك مركزى، اجراى اين سياست را در بازار ارز كليد بزنند، اما صرافى ها آشكارا از اجراى اين برنامه امتناع مى ورزند. اين در حالى است كه همين صرافى ها در صورتى كه مشترى دلار به نرخ آزاد را تقاضا كند به راحتى هر ميزان ارز آزاد را در اختيار وى قرار مى دهند و نظارتى هم از سوى بانك مركزى به اين عملكرد صورت نمى گيرد. نهاد نظارتى بانك مركزى حضور فعالى در برخورد با متخلفين ارزى ندارد، در صورتى كه لازم است با پلمپ صرافى هاى متخلف، ساماندهى آنها را آغاز كند.
ابهام در موفقيت دلار تك نرخى
به نظر نمى رسد كه اجراى سياست دلار تك نرخى بدون نظارت دقيق بانك مركزى و برخورد با صرافى هاى متخلف بتواند موفقيت آميز باشد و ممكن است كه اجراى اين برنامه ارزى را با مشكلاتى مواجه كند. مقاومتى كه صرافى ها از خود نشان مى دهند و از فروش ارز به نرخ رسمى امتناع مى ورزند، اين گمانه زنى ها را در ذهن مى پروراند كه آيا اين ها در ايجاد چنين فضايى دخيل هستند و يا اينكه با ارتباطاتى كه با دلالان دارند به ادامه چنين وضعيتى تمايل دارند و يكى از دلايل عدم موفقيت بانك مركزى در مديريت بازار ارز هستند؟ به گزارش مهر ، پيش از اين مطرح مى شد كه وجود دلالان و واسطه گران ارزى در بازار سياه دليل اصلى عدم موفقيت سياست هاى بانك مركزى است كه بر اساس آن، قرار شده بود كه برخورد جدى توسط نيروى انتظامى با آنها صورت گيرد كه البته چنين نشد، اما اين روزها اجراى سياست دلار تك نرخى كه نيازمند همكارى وسيع صرافى ها است و بدون همكارى آنها اين سياست به درستى اجرا نخواهد شد، شاهديم كه همين صرافى ها خود تبديل به دلالان ارزى شده اند. غايب اصلى بازار غير شفاف ارز بخش نظارت بانك مركزى است و بايد اين سئوال را پرسيد كه بازرسان بانك مركزى كجا هستند و چرا اين صرافى هاى متخلف را پلمب نمى كنند.
سه|ا|شنبه|ا|11|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابرار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]