واضح آرشیو وب فارسی:مهر: جزئيات ماموريت ماهواره ملي«اميد»
رييس سازمان فضايي ايران(ايسا) با اشاره به پرتاب و استقرار موفقيتآميز ماهواره تحقيقاتي و مخابراتي «اميد» در مدار زمين اعلام كرد: اين ماهواره با توجه به محدوديت عمر باتريها حداقل حدود دو ماه در مدار فعال مانده و با ايستگاههاي زميني كنترل و هدايت ماهواره كه تماما توسط متخصصان توانمند داخلي طراحي و ساخته شده در ارتباط خواهد بود.
رضا تقيپور كه در پي موفقيت اخير متخصصان هوافضاي كشور در پرتاب موفق ماهواره ملي اميد و در تشريح جزئيات بيشتري از اين ماموريت با ايسنا، سخن ميگفت، با اشاره به اينكه ماهواره «اميد» در حال حاضر در مدار پيش بيني شده قرار گرفته است، گفت: اين ماهواره در مداري بيضوي با حضيض 250 كيلومتر و اوج حدود 500 كيلومتر در فضا قرار گرفته است.
وي با بيان اينكه وزن ماهواره «اميد» حدود 27 كيلوگرم است، تصريح كرد: ماهوارهبر «سفير 2» كه اميد را به فضا برد حدود 26 تن وزن داشته و داراي 22 متر طول و 125 سانتي متر قطر بود.
رييس «ايسا» با اشاره به اينكه ماهواره بر « سفير2» از نوع دومرحلهيي بوده است، خاطرنشان كرد: در مرحله اول ماهوارهبر تا ارتفاع حدود 60 تا 70 كيلومتر به طرف فضا حركت كرده و بخش اول راكت جدا شده و در مرحله دوم پرتاب، دو موتور براي پيشرانش و همچنين هدايت و تنظيم زاويه تزريق ماهواره در مدار وجود داشته كه الحمدالله هر دو مرحله با موفقيت انجام شده است.
پرتاب موفق «اميد»، مهر تاييد موفقيت پرتاب ماهوارهبر «سفير اميد»
تقي پور با بيان اينكه ماهواره «اميد» با موفقيت كامل در مدار مورد نظر قرار گرفته است، به پرتاب ماهوارهبر «سفير اميد 1» در خرداد ماه سال جاري اشاره كرد و گفت: همچنان كه در زمان پرتاب اعلام شد، ماهوارهبر «سفير اميد 1» كاملا طبق مراحل پيشبيني شده، به صورت آزمايشي تست شد اما كشورهايي كه دوست ندارند، اين موفقيتها را قبول كنند، پس از چند روز مسائلي را مطرح كردند كه اصلا واقعيت نداشت اما امروز با پرتاب ماهواره « اميد» توسط ماهوارهبر « سفير2» نتايج موفق پرتاب گذشته به عينه تثبيت شد.
رييس سازمان فضايي ايران با اشاره به اينكه ماهواره «اميد» تحقيقاتي و مخابراتي است، خاطرنشان كرد: معمولا ماهوارهها داراي يك ساختار اصلي هستند كه سازه ماهواره بوده و داراي مشخصات پيچيده فني است كه بايد بتواند تنشها و لرزهها را در زمان پرتاب و هم چنين در زمان پرواز در فضا تحمل كند. همچنين زيرسامانه كنترل با توجه به حسگرهاي موجود در ماهواره وظيفه كنترل ماهواره را دارد.
معاون وزير ارتباطات و فنآوري اطلاعات در گفتوگو با ايسنا افزود: يكي ديگر از زيرسامانههاي موجود در ماهواره «اميد» رايانه داخل ماهواره است كه وظيفه انجام محاسبات را به عهده دارد. زيرسامانه منبع تغذيه هم وظيفه تامين انرژي الكتريكي را براي همه قسمتهاي ماهواره بر عهده دارد. همچنين بسته به نوع ماهواره محمولههايي نيز به آن اضافه ميشود كه ماهواره اميد يك محموله مخابراتي دارد كه ميتواند پيامها را گرفته، ذخيره كرده و به نقطهاي كه فرمان گرفته، ارسال كند كه در حال حاضر ماهواره كاركردهاي خود را به خوبي انجام داده است.
محدوديت عمر باتريها، پاشنه آشيل ماهواره
رييس سازمان فضايي ايران تصريح كرد: با توجه به اينكه ماهواره «اميد» نخستين ماهواره ساخت كشور است، نخواستيم سيستمهاي گران را براي آن استفاده كنيم و زمان دو ماهه لحاظ شده براي كاركرد اين ماهواره در مدار هم به علت محدوديت عمر باتريها است.
سرنوشت «اميد» پس از پايان عمر باتريها؟
تقيپور درباره سرنوشت ماهواره «اميد» پس از پايان ماموريت آن خاطرنشان كرد: پس از دو ماه قرارگيري در فضا، ماهواره ديگر توان ارسال سيگنال به زمين و دريافت اطلاعات را نخواهد داشت ولي كماكان به چرخش خود به دور زمين ادامه ميدهد. برگشت ماهواره به زمين بستگي به موقعيتهاي مداري دارد كه چنانچه در مدارهاي نزديك زمين باشند، به زمين سقوط ميكنند كه در عبور از جو بخش زيادي از آن ميسوزد و در برخي اوقات نيز به عنوان زبالههاي فضايي پس از انجام كاركردهاي خود در فضا ميمانند.
هدايت، كنترل و مبادله اطلاعات با ماهواره با فناوري كاملا بومي
وي با بيان اينكه معمولا در هر آزمايش يك سري مباحث جديدي به دست ميآيد، خاطرنشان كرد: البته اين ماهواره هم به اندازهاي عملياتي است كه پيغامها را دريافت و يا ذخيره كند و هيچ تفاوتي با ايستگاههاي عملياتي و اصلي ندارد كه نشان دهنده اين است كه همه زيرساختارهاي لازم براي هدايت، كنترل و دريافت از ماهواره با توانمنديهاي بومي و داخلي ايجاد شده است كه اميدواريم كه در نسخههاي بعدي ماهواره كاربردهاي وسيعتري كه براي كاربران سنجش از دور يا ارتباطاتي مورد نياز است، در ماهواره لحاظ شود.
توان فني پرتاب «مصباح» با ماهوارهبر ايراني، دور از دسترس نيست
تقيپور در پايان درباره پرتاب ماهواره مصباح كه با كارشكني برخي كشورها با تاخير مواجه شده است به ايسنا گفت: مشكل موجود در پرتاب مصباح اين است كه طراحي آن بر اساس ماهوارهبرهاي داخلي نيست كه چنانچه بخواهيم اين كار را انجام دهيم، نياز به بازنگري دارد كه هزينه زيادي در بردارد اما علاقمند بوديم كه كساني كه تعهد به پرتاب داده بودند، خودشان اين كار را بكنند و گر نه از نظر فني براي ما غير قابل دسترسي نيست.
نخستين ماهواره ملي جمهوري اسلامي ايران با نام «اميد» در شب ولادت با سعادت حضرت امام موسي كاظم(ع) و در خجسته ايام دهه فجر انقلاب اسلامي با موفقيت به فضا پرتاب شد.
ماهواره ملي اميد كه از نوع ماهوارههاي سبك است، با هدف برقراري ارتباطات متقابل ماهواره و ايستگاه زميني، تعيين مشخصات مداري و انجام تله متري مشخصات زير سامانهها در مدار زمين قرار داده شده است، ماهواره اميد هر 24 ساعت 14 بار به دور زمين ميچرخد و در هر دور توسط ايستگاههاي زميني دورسنجي و بردسنجي كنترل و هدايت ميشود.
ماهواره ملي اميد با دو باند فركانسي و هشت آنتن، اطلاعاتي را به زمين ارسال و از زمين دريافت ميكند.
تمام قطعات و اجزا اين ماهواره و ماهوارهبر ـ كه از تكنولوژي بسيار بالايي برخوردار است ـ توسط متخصصان افتخارآفرين صنايع هوافضاي كشور طراحي و توليد شده است.
ماهواره اميد در بهمن ماه سال گذشته با حضور رييسجمهور رونمايي و ماهوارهبر سفير 1 در خردادماه سال جاري با حضور رييس جمهور به صورت آزمايشي با موفقيت پرتاب شد.
نظرات كاربران:
چهارشنبه|ا|16|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]