واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: تأملي بر 2 طرح موازي پزشك امين و پزشك خانواده؛ اين نزاع ره به كجا مي برد؟!
عليرغم پيگيريهاي قانوني وزارت بهداشت براي جلوگيري از اجراي طرح پزشك امين و همه مخالفت هاي موجود در اين زمينه، اين طرح همچنان به عنوان رقيب پزشك خانواده به راه خود ادامه ميدهد.
گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»، طرح «نظام نوين ارائه خدمات درماني» يا همان پزشك امين معروف كه سازمان تأمين اجتماعي به عنوان بزرگترين سازمان بيمه گر به منظور ايجاد زمينه مناسب براي دسترسي عادلانه بيمه شدگان به خدمات درماني و كاهش دغدغه هاي درماني بيمه شدگان و خانواده آنان مطرح كرد از همان ابتدا با مخالفت هاي مسئولان وزارت بهداشت و سياستگذاران حوزه سلامت روبرو شد اما با وجود تمامي مخالفت ها، مسئولان سازمان تامين اجتماعي همچنان از مزايا و موفقيت اين طرح خبر مي دهند.
قرار است براساس اين طرح هر يك از بيمه شدگان تامين اجتماعي بطور انفرادي و يا به اتفاق خانواده خود يك پزشك را به عنوان پزشك امين خود انتخاب كنند و از خدمات درماني متنوعي بهره مند شوند برنامه اي كه ما را ياد طرح پزشك خانواده مي اندازد.
تشكيل پرونده الكترونيك سلامت براي هر يك از بيمه شدگان توسط پزشك امين، تشخيص و درمان بموقع بيماري ها و پيشگيري از بروز عوارض تهديد كننده سلامت، پيگيري درمان بيماران در مواقعي كه نياز به خدمات تخصصي و فوق تخصصي سرپايي و بستري داشته باشند، دسترسي آسان و عادلانه بيمه شدگان به خدمات درماني مورد نياز، بهره مندي از ويزيت رايگان در مراجعه به پزشك امين خود، بهره مندي از مشاوره هاي رايگان تلفني در موارد ضروري و بهره مندي از ويزيت رايگان در مراجعه به پزشك متخصص از جمله مزاياي عضويت در اين طرح عنوان مي شود.
اما كمي دقت نشان مي دهد كه اين مزايا را پيش از اين نيز در خصوص طرحي ملي تحت عنوان پزشك خانواده و نظام ارجاع شنيده ايم طرحي كه به گفته بسياري از صاحبنظران تنها راهكار برون رفت از معضلات حوزه بهداشت و درمان و نظام سلامت كشور است، طرحي كه پايلوت آن حدودا از سال 89 در سه استان سيستان بلوچستان، زاهدان و چهار محال و بختياري آغاز شد اما به دليل برخي از مشكلات از جمله ناهماهنگي هاي وزارت رفاه در عمل به تعهدات خود در اجراي برنامه ها و دستورالعمل ها و تاخير در پرداخت مطالبات پزشكان به گونه اي به اهداف تبيين شده خود نرسيد.
نكته اصلي اين است كه پس از كارشناسي هاي فراوان بر روي نظام سلامت كشور و مشكلات و چالش هاي موجود در اين حوزه طرحي به عنوان راهكار اصلي براي ارتقاي سلامت جامعه و صرفه جويي در هزينه هاي درمان، جلوگيري از پرداخت هزينه هاي اضافي و پيشگيري از بروز بيماري ها به عنوان طرحي ملي ارائه مي شود كه البته تحقق اهداف آن در گرو مشاركت و همكاري دستگاه هاي ذيربط از جمله وزارت بهداشت و وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي است اما درست در زمانيكه اين طرح به دلايلي از جمله عمل نكردن بيمه ها به تعهدات خود در اجرا با مشكل مواجه است، سازمان تامين اجتماعي طرح كاملا موازي با اين طرح ملي را علم مي كند و هدف از اجراي آن را دسترسي عادلانه بيمه شدگان به خدمات درماني و كاهش دغدغه هاي درماني بيمه شدگان و خانواده آنان عنوان مي كند اما آيا اين سازمان نمي توانست با همكاري با وزارت بهداشت و تلاش براي اجراي هرچه بهتر طرح پزشك خانواده در راستاي كاهش دغدغه هاي درماني تمام ملت ايران گام بردارد.
پس از اعلام طرح پزشك امين توسط مسئولان سازمان تامين اجتماعي وزارت بهداشتي ها كه خود را طبق قانون متولي اصلي نظام سلامت مي دانند نخستين دليل مخالفت خود را عدم هماهنگي مسئولان تامين اجتماعي با وزارت بهداشت در اجراي اين طرح عنوان كرده و پس از آن نيز اين طرح را موازي كاري با طرح پزشك خانواده و مداخله آشكار در امور سلامت دانستند.
طرح پزشك امين مداخله آشكار در كار وزارت بهداشت است
دكتر محمد شريعتي، قائممقام معاون بهداشتي وزير بهداشت بالافاصله پس از اعلام جزئيات طرح پزشك امين توسط رحمتالله حافظي، مديرعامل سازمان تامين اجتماعي اين طرح را مداخله آشكار سازمان تامين اجتماعي در كار وزارت بهداشت و اقدامي غيرقانوني دانسته و مي گويد: طرح پزشك امين به ضرر سلامت مردم و محكوم به شكست است.
وي تاكيد مي كند: در زماني كه وزارت بهداشت و دولت براساس قانون برنامه توسعه همه تلاش خود را براي اجراي طرح پزشك خانواده و نظام ارجاع در سراسر كشور ميكنند اين كار سازمان تامين اجتماعي يك نوع موازيكاري و دوگانگي در نظام ارائه خدمات سلامت است.
دكتر مرضيه وحيد دستجردي به عنوان سكاندار نظام سلامت كشور نيز در واكنش به اجراي طرح «پزشك امين» مي گويد: برنامه پزشك خانواده و ظام ارجاع برنامه اي قانوني و ملي است و تمام دستگاه هاي مربوطه براي اجراي آن عزم خود را جزم كرده اند و بر همين اساس هيچ برنامه سلامت محوري جز برنامه پزشك خانواده براي وزارت بهداشت معنا و مفهومي ندارد.
وي ادامه مي دهد: برنامه پزشك خانواده برنامه اي ملي است كه وزارت بهداشت بايد آن را اجرا كند و براي اجراي اين برنامه دو وزاتخانه بهداشت و تعاون، كار و رفاه اجتماعي عزم خود را جزم كرده اند و دكتر شيخ الاسلم نيز به عنوان وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي به اجراي اين برنامه اعتقاد كامل دارد.
وزير بهداشت درست در زماني از اعتقاد كامل وزير تعاون به طرح پزشك خانواده و عزم تمام دستگاه هاي ذيربط براي اجراي طرح پزشك خانواده مي گويد كه طرح پزشك امين توسط سازمان تامين اجتماعي مطرح شده و مسئولان اين سازمان بر اجراي اين طرح همچنان اصرار دارند.
در آن سوي جريان مجلسي هايي قرار دارند كه قرار است ضمن نظارت بر چگونگي اجراي قوانين از بروز موازي كاري ها نيز جلوگيري كنند و اين در حالي است كه به گفته خود آنها مسئولان سازمان تامين اجتماعي طرح خود را قبل از اجرا در كميسيون بهداشت ارائه كرده اند و برخي از اعضاي اين كميسيون نيز موافقت خود با اين طرح را اعلام كرده و از نظر آنها هيچ موازي كاري در اين زمينه با طرح پزشك خانواده صورت نمي گيرد.
موافقت مجلسي ها با پزشك امين به دليل عدم تحقق اهداف پزشك خانواده
انوشيروان محسنيبندپي، نماينده مردم چالوس در مجلس با تاكيد بر اينكه طرح پزشك امين قرار است در جمعيت تحت پوشش سازمان تامين اجتماعي اجرا شود، مي گويد: پزشك امين طرحي است كه روي آن كارهاي كارشناسي و برنامه ريزي صورت گرفته و در عمل بايد دقت شود كه تداخلي با پزشك خانواده نداشته باشد.
دكتر امير حسين قاضي زاده نيز در اين خصوص با بيان اينكه وزارت بهداشت در اجراي طرح پزشك خانواده موفق نبوده است، تاكيد مي كند: اگر اهداف برنامه پزشك خانواده محقق شده بود مي توانستيم با اجراي طرح پزشك امين مخالفت كنيم اما در حالي كه وزارت بهداشت تاكنون نتوانسته طرح پزشك خانواده را به نحو احسن اجرا كند، طرح پزشك امين مي تواند در راستاي ارتقاي سلامت بيمه شدگان موثر باشد.
اجراي طرح پزشك امين توسط تامين اجتماعي ارتباطي با طرح پزشك خانواده وزارت بهداشت ندارد
عبدالعزيز جمشيدزهي با تاكيد بر اينكه اجراي طرح پزشك امين توسط تامين اجتماعي ارتباطي با طرح پزشك خانواده وزارت بهداشت و درمان ندارد، تصريح كرد: سازمان تامين اجتماعي براي رفع مشكلات درماني جمعيت تحت پوشش خود چنين طرحي را تدوين و به صورت پايلوت به اجرا درآورده و توانسته رضايتمندي بالايي كسب كند.
مسئولان سازمان تامين اجتماعي نيز در اين بين همچنان از مزيت ها و به ثمر رسيدن طرح نظام نوين ارائه خدمات درماني و همان طرح پزشك امين مي گويند و گويي با وجود تمام مخالفت هاي مسئولان وزارت بهداشت قرار است با سرعت هرچه بيشتر به راه خود ادامه دهد.
دكتر هدايت الله اديب نيا، سرپرست معاونت درمان سازمان تامين اجتماعي با بيان اينكه مراحل اوليه اجراي برنامه پزشك امين با موفقيت سپري شده است، مي گويد: با اجراي فاز عملياتي اين برنامه شاهد به نتيجه رسيدن تلاش ها و زحمات مسئولان تامين اجتماعي در استان گيلان هستيم.
وي همچنين ادامه مي دهد: برخي اشكالات نرم افزاري در اجراي اين برنامه در استان گيلان شناسايي و برطرف شده و با اجراي موفقيت آميز اين برنامه زمينه اجراي آن در دو استان ديگر نيز تا پايان سال فراهم مي شود.
يكي از مشكلات اصلي برنامه پزشك خانواده در اجراي پايلوت در سه استان محروم كشور، كمبود پزشك بوده است با وجود تدابيري از جمله افزايش دريافتي ها در مناطق محروم تر براي پزشكان خانواده اما اين طرح همچنان در اجرا با كمبود پزشك مواجه است و در حالي كه پرداختي وزارت بهداشت براي پزشكان خانواده از دو ميليون و 500 هزار تومان آغاز مي شود در برنامه نظام نوين ارائه خدمات درماني حدود چهارميليون تومان به پزشكان امين حقوق پرداخت خواهد شد و اين امر همان مسئله اي است كه مي تواند پزشك خانواده را بيش از پيش با خلل مواجه كند.
پيگيري هاي قانوني وزارت بهداشت براي جلوگيري از اجراي طرح پزشك امين
دكتر رمضان محسن پور، معاون حقوقي و پارلماني وزير بهداشت نيز در خصوص آخرين اقدامات وزارت بهداشت در اين خصوص مي گويد: طرح سازماني پزشك امين نمي تواند مانع از اجراي طرح ملي پزشك خانواده شود و وزارت بهداشت نيز در حال انجام پيگيري هاي قانوني براي جلوگيري از اجراي اين برنامه است.
مخالفت شديد وزارت بهداشتي ها، موافقت برخي از اعضاي كميسيون بهداشت و مخالفت برخي ديگر و تلاش مداوم مسئولان تامين اجتماعي براي اجراي طرح پزشك امين همچنان ادامه دارد و در اين بين طرحي به نام پزشك خانواده است كه براي تحقق اهداف چشم انتظار همكاري هاي اين نهاد ها و مردمي كه منتظر بهبود شرايط بهداشتي درماني و وضعيت سلامت كشور خود هستند.
اما همچنان بايد منتظر ماند و ديد نتيجه نزاع ميان وزارت بهداشتي ها و سازمان تأمين اجتماعي ها كه نزاعي آشنا بر سر موازي كاري هاي موجود در كشور در حوزه هاي مختلف است سرانجام به كجا خواهد انجاميد گرچه قرباني اول آن بي هيچ ترديدي در ابتداي امر مردم اند...
يکشنبه|ا|9|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]