واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: تنها چهار روز پس از تحريم نفتي ايران توسط غرب صورت گرفت وحشت آمريكا و اروپا از تقابل اقتصادي با تهران
بخش سياسي خارجي:عدم همراهي برخي شركتهاي اروپايي در تحريم نفتي ايران و اعلام مواضع قاطعانه كشورهايي مانند چين،روسيه،هند ،كره جنوبي و الجزاير مبني بر ادامه خريد و حتي افزايش واردات نفت از كشورمان وحشت كاخ سفيد و اتحاديه اروپا را نسبت به تقابل با تهران دو چندان ساخته است .
مارتين دمپسي، رئيس ستاد مشترك نيروي نظامي آمريكا در گفتگويي با مجله "نشنال جرنال" هشدار داد كه مناقشه با ايران به تزلزل در منطقه ميانجامد و تاثير اقتصادي شديدي بر آمريكا خواهد داشت.رئيس ستاد مشترك نيروي نظامي آمريكا در اين خصوص مي گويد: "درگيري با ايران، واقعا متزلزل كننده خواهد بود و من فقط از ديدگاه امنيتي صحبت نميكنم. اين كار تزلزل اقتصادي را نيز به دنبال خواهد داشت." اين اظهارات دمپسي در حالي صورت مي گيرد كه قبل از تصويب تحريم تدريجي نفت ايران توسط كشورهاي اروپايي،مقامات كاخ سفيد و اتحاديه اروپا اميدوار بودند نظام بين الملل در اين تحريم با غرب همراهي كند.هم اكنون اتحاديه اروپا حتي توان اقناع كشورهاي اصلي وارد كننده نفت از ايران يعني ايتاليا،اسپانيا و يونان را نيز از دست داده است .اين در حالياست كه اروپا در مجموع تنها خريدار 18 درصد از نفت ايران است! در چنين شرايطي حتي افراطي ترين چهره هاي سياسي آمريكا نيز نمي توانند شكست غرب در اعمال تحريمهاي نفتي عليه تهران را انكار كنند.در يكي از تازه ترين اين موضع گيريها جان بولتون با اعتراف به كماثر بودن تحريمهاي يكجانبه غرب بر ضد ايران اذعان كرد كه بسياري از كشورها از اين تحريمها براي خود معافيت طلب خواهند كرد.
بولتون تصريح كرده است كه اقدامات ناكارآمد غرب براي متوقف كردن برنامه هستهاي ايران و بحران اقتصادي اروپا با يكديگر دچار تزاحم شدهاند و در حالي كه اتحاديه اروپا محدوديتهايي را عليه ايران اعمال كرده است اقتصادهاي بحرانزده اروپايي به دنبال معافيت از اين تحريمها هستند.
بولتون با خندهدار توصيف كردن تلاشهاي فرانسه و بريتانيا براي اعمال تحريم بر ضد ايران مدعي شد كه اين كشورها مدتها مخالف اقدامات سختگيرانه ايالات متحده عليه ايران بودهاند. با اين حال نه فرانسه و نه بريتانيا هيچيك واردكننده نفت از ايران نيستند لذا تحريم نفتي اين كشور تاثير چنداني بر آنها نخواهد داشت؛ اما تاثيرات بالقوه اين تحريم بر اقتصادهاي بحرانزده اروپايي نظير يونان و اسپانيا عميق خواهد بود. يونان يكسوم از انرژي خود را از ايران وارد ميكند و اگر قيمت انرژي افزايش يابد به شدت ضرر خواهد كرد و ايتاليا 12 درصد و اسپانيا نيز 15 درصد از نفت خود را از ايران خريداري ميكنند.
اعتراف به شكست تحريمهاي غرب توسط بولتون و همچنين اذعان به ناتواني نظامي آمريكا در مواجهه با تهران به خوبي نشان دهنده پشيماني و شكست اقدام نسنجيده اخير واشنگتن و اتحاديه اروپا در قبال ايران است .از سوي ديگر،غرب طي روزهاي اخير شرايطي سخت و بحراني را سپري مي كند .
پيرو دي سيمون از مديران ارشد نفتي ايتاليا تاكيد كرده است كه كشورش هماكنون با خطر تعطيلي 5 پالايشگاه روبهرو است و در سطح اروپا حدود 70 درصد تعطيلي پالايشگاهها مربوط به ايتاليا خواهد بود. اتحاديه اروپا در اين هفته با ممنوعيت واردات نفت ايران از ماه جولاي موافقت كرد.
بر اساس اين گزارش، پتروپلاس كه 5 تاسيسات نفتي در سراسر اروپا دارد، پس از درخواست بانكها براي بازپرداخت وامهاي خود، اعلام كرد كه توان بازپرداخت ديون خود را ندارد.
سيمون تصريح كرد: درحالي كه پالايشگاههاي اروپايي نفت ايران را با نفت عربستان و نفت اورال روسيه جايگزين خواهند كرد، من از اينكه پالايشگاههاي آسيايي از نفت خام ارزان ايران براي ضربه زدن به رقباي خود استفاده خواهند كرد، نگران هستم.
وي تاكيد كرد: ايرانيها مجبور هستند كه توليدات خود را در جايي بفروشند و من مطمئن هستم كه خريداراني پيدا خواهند كرد. آخرين چيزي كه نياز داريم، رقابت ناعادلانه بيشتر است يا كاري در سطح اروپا انجام ميدهيم يا با يك پايان عجولانه مانند پتروپلاس براي بسياري از پالايشگاههاي اروپايي مواجه مي شويم.
بر اساس آژانس بينالمللي انرژي، سود ناخالص پالايش نفت برنت براي تبديل به بنزين، گازوئيل و ديگر مواد سوختي در شمال غرب اروپا به ازاي هر بشكه در ماه دسامبر نسبت به سود 51 سنتي ماه پيش از آن 26 سنت كاهش پيدا كرد.
آمريتا سن تحليلگر موسسه باركليز نيز در اين خصوص مي گويد:
" با قيمتهاي بالاي نفت خام و امكان بالا ماندن آن، سود ناخالص تحت فشار خواهد ماند. ما در آينده انتظار تعطيلي بيشتر پالايشگاههاي بدون سود در اروپا و هم در آمريكا را خواهيم داشت."
بر اساس گزارش سازمان انرژي آمريكا، در نيمه نخست سال 2011، اتحاديه اروپا روزانه 450 هزار بشكه نفت از ايران خريده است درحالي كه در همين مدت، چين 543 هزار بشكه، هند، كره جنوبي و ژاپن رويهم رفته 913 هزار بشكه از ايران نفت خريدهاند.
با نيم نگاهي به وضعيت كلي ايالات متحده آمريكا و اتحاديه اروپا مي توان به خوبي دريافت كه اقدام نسنجيده و وقيحانه اخير غرب در تحريم نفتي ايران تا چه اندازه اي به ضرر اقتصاد برهم ريخته آمريكا و اروپا خواهد بود.
جمعه|ا|7|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]