واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پيش به سوي مبارزه با آلودگيهاي نوري
سرويس شهرستانها: يونسكو و اتحاديه بينالمللي نجوم سال 2009 ميلادي را به مناسبت چهارصدمين سال نخستين رصد تلسكوپي ستارگان توسط گاليله، سال ستارهشناسي ناميدند.
يكي از اهداف مهم اين سال مبارزه با آلودگيهاي نوري و آشنا كردن هرچه بيشتر مردم با آسمان شب و ستارگان است طبيعتي كه سالهاست با گسترش شهرسازي و نورپردازيهاي نادرست، كاملا از چشم شهرنشينان پنهان مانده است.
آسمانهاي تاريك در حال نابودي هستند و اين براي ساكنان كره زمين، بحراني جدي است، زيرا نه تنها در برنامههاي رصدي و تحقيقاتي ستارهشناسي اختلال ايجاد ميكند، بلكه بر سلامت انسان، زيست بوم، امنيت، اقتصاد و مصرف انرژي هم تاثيرگذار است.
به گفته كاترين سسارسكي، رئيس اتحاديه بينالمللي نجوم
به گزارش پايگاه اينترنتي خبر، انجمن بينالمللي آسمان تاريك بنا دارد تاريكترين آسمانها را در سراسر جهان پيدا كرده و به محافظت از آنها بپردازد. با آغاز سال 2009، انجمنها و گروههاي غيردولتي در كشورهاي مختلف جهان دست به كار شدهاند تا راههايي براي مقابله با آلودگيهاي نوري بيابند و به وسيله آموزش و جذب افراد علاقهمند، پيوند ميان انسان و آسمان را قوت بخشند.
در كشورهايي مثل آمريكا و انگلستان، مناطقي به عنوان شناخته و نامگذاري شدهاند كه از هرگونه آلودگي نوري و ردپاي نوراني تمدن، به دور بوده و بهترين نقاط براي رصد ستارگان و بازگشت به طبيعت زيباي شب هستند.
پاركهاي در آمريكا و پارك اسكاتلند را انجمن جهاني آسمان شب به رسميت شناخته است.
سهم ايران از آسمان تاريك شب
با آغاز سال نجوم كه مصادف بود با 12 دي ماه 1387، انجمن آسمان تاريك ايران هم فعاليت خود را آغاز كرد. اين انجمن سعي دارد در اين سال با برگزاري سمينار، كارگاههاي آموزشي و پژوهشي گامي مفيد در مبارزه با آلودگي نوري در ايران بردارد.
اين انجمن بخشي را به نام راهاندازي كرده كه به تفكيك استانهاي كشور خواهد بود. به طور مثال در استان چهارمحالوبختياري، انجمن ستارهشناسي شهركرد به عنوان نماينده انجمن آسمان تاريك ايران فعاليت خود را به زودي آغاز ميكند و با برگزاري همايش، سمينار و ارائه برشور و پوستر به اجراي اهداف اين انجمن خواهد پرداخت.
انجمن آسمان تاريك ايران برنامههاي متنوع خود را براساس برنامههاي انجمن جهاني آسمان تاريك و اتحاديه بينالمللي نجوم ارائه ميكند. تمركز اصلي بر روي سه برنامهاي است كه در طي آنها، ميزان آلودگي نوري مشخص ميشود. اين برنامهها در قالب يا برگزار خواهد شد تا آگاهي عمومي در مورد اين معضل افزايش يابد.اين سه برنامه عبارتند از: ، و طرح
هدف از پروژه در سطح جهاني آن، رصدهاي ساده نجومي مانند رصد با چشم غيرمسلح است كه در واحد دقيقه مطرح ميشود. شايان ذكر است، موفقيت اين پروژه وابسته به دريافت گزارشهاي زيادي از سراسر جهان است و اين بدان معنا است كه هر رصدگر آماتور ميتواند در اين پروژه سهمي داشته باشد.
در اين پروژه دو صورت فلكي آسمان براي ساكنان نيمكره شمالي انتخاب شدهاند و البته پيدا كردن هر دو صورت فلكي بسيار ساده است. يكي از اين دو صورت فلكي، دب اصغر است چرا كه دب اصغر در تمامي سال مكاني ثابت در آسمان دارد. دومين صورت فلكي انتخاب شده كه در اين شبها به سادگي قابل رويت است؛ جبار (شكارچي) است. پيدا كردن اين صورت فلكي در آسمان شب چندان دشوار نيست چون سه ستاره همرديف و پرنور، كه كمربند جبار را تشكيل ميدهند، در اين شبها به سادگي قابل رويت هستند.
براي ساكنان نيمكره جنوبي هم صورت فلكي جبار به دليل داشتن ستارههاي پرنور انتخاب شده است. ساكنان قطب شمال و جنوب امكان رويت اين دو صورت فلكي را به صورت كامل ندارند، اما در اين شبها و به خصوص در نيمكره جنوبي يافتن اين صورت فلكي ساده است. جبار داراي 7 ستاره پرنور است كه سه ستاره آن وجهي زيبا را به آن بخشيده است.
براي شركت در پروژه شمارش ستارگان، بايد در شبي كه ماه در آسمان نيست، با چشم غيرمسلح اقدام به شمارش ستارگان صور فلكي جبار و دباصغر در آسمان شهر يا روستاي خود كنيد و سپس تعداد ستارگان صورت فلكي دب اصغر را با يكي از عكسهاي ارائه شده توسط انجمن - كه در وبسايت آن موجود است - مطابقت دهيد. اما آيا ميتوان اميدوار بود كه امسال حركتي جدي براي مبارزه با آلودگيهاي نوري ايران انجام ميشود؟ شايد اكثر شهرهاي بزرگ كه هزينه بالايي را براي روشنايي شهر خود ميپردازند، حاضر به خرج مضاعف براي كاهش اين آلودگيهاي نوري نباشند. پيدا كردن راههاي ساده و كمخرج، ميتواند بهترين نتيجه اين بسيج همگاني باشد. براي مثال، گروه منجمان آماتور شهر سعادتشهر واقع در استان فارس، با همكاري شوراي شهر خود پوششهايي براي چراغهاي خيابان شهر تهيه كردهاند تا از پراكنده شدن نور چراغ جلوگيري كند. اين امر هم جلو تابش نور زايد به آسمان را ميگيرد و هم از اتلاف انرژي جلوگيري ميكند.
يکشنبه|ا|20|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]