واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: وضعيت فيلترينگ در كشورهاي مختلف (+نمودار)
از آغاز ورود اينترنت در ايران «فيلترينگ» يكي از مباحث چالش برانگيز بوده است كه گاه به نارضايتيهاي شديد كاربران انجاميده است به حدي كه «فيلترينگ» را ابزار ناراضيسازي «ناميدهاند»؛ اما در اين ميان برخي كشورهاي غربي ايران را به خاطر «فيلتر كردن سايتها» ناقض «آزادي بشر» مينامند، اما، آيا «ايران» تنها كشور فيلتركننده در جهان است؟
«با گذشت چند سال از استقرار و استفاده عمومي از اينترنت در كشور، همچنان موضوع فيلترينگ به عنوان يك بحث جدي و مهم در اين عرصه مطرح است و همواره ميتوان نظرهايي را در زمينه فيلترينگ، ماهيت و تأثيرات آن روي اينترنت و سايتهاي اينترنتي و يا در ديگر رسانهها مشاهده كرد.»[1] فيلترينگ عموماً به دليل حفظ چارچوبهاي سياسي و اجتماعي و حتي اخلاقي كه در بدنه سياستگذاري كشورهاي مختلف وجود دارد،امري ضروري و مهم به نظر ميرسد.
به گزارش برهان، اهميت اين موضوع تا بدان جاست كه موافقان و مخالفان بسياري را به موضعگيري در اين باره واداشته است. نظر بسياري از موافقان مانند «آقاي رياضي» (دبير شوراي عالي فنآوري اطلاعات) اين است: «ما به عنوان افراد جامعه اسلامي بايد به شدت مباحث فيلترينگ را دنبال كنيم و نگذاريم فساد اخلاقي فرهنگ بومي و اسلامي ما را به هم بريزد همان طور كه وزارت بهداشت از شيوع ويروس آنفولانزاي مرغي يا ساير بيماريها جلوگيري ميكند، فيلترينگ نيز مانند همين مسأله است و بايد درهاي مملكت را در مقابل ورود مسايل ضد اخلاقي و فسادآميز در زمينههاي مختلف ببنديم.» اما در مقابل، مخالفان داخلي همنوا با مخالفان خارجي فيلترينگ را امري مخالف حقوق بشر و مقابله با آزادي بيان ميدانند.»[2]
از اين رو بر آن شديم تا با مقايسه برخي از كشورهايي كه مجري قوانين فيلترينگ دولت متبوعه خود هستند با ايران، فوايد و ضرورت فيلترينگ را از نظر علمي و به دور از هر نوع سلايق شخصي بررسي نماييم، براي نمونه به عنوان اولين كشورها به سراغ قاره آمريكا و ايالات متحده ميرويم كه از نظر كاربران اينترنتي نيز آمار قابل توجه را به خود اختصاص داده است:
1. كشور ايالات متحده آمريكا
جمعيت: 863 /232/ 310
تعداد كاربران اينترنت: 231ميليون
2. كشور كانادا
تعداد جمعيت: 742/ 759/ 33
تعداد كاربران اينترنت: 25076 ميليون
3. كشور كوبا
جمعيت: 459 /477/ 11
تعداد كاربران اينترنت: 1.45 ميليون
همچنان كه مشاهده شد، مسايل اخلاقي و مسايل سياسي و امنيت داخلي در كشورهاي ياد شده، جزو مواردي است كه شامل فيلترينگ ميشود و البته لازم به ذكر است كه اين قوانين و مقررات بسته به ارزشهاي بنيادين و مبناي سياستهاي دولتهاي اين كشورها با يكديگر متفاوت ميباشد. پس از بررسي اين قوانين در قاره آمريكا براي كسب اطلاعات بيشتر به سراغ كشورهاي عضو اتحاديه اروپا ميرويم تا با قوانين فيلترينگ موجود در اين اتحاديه نيز آشنا شويم. آن چه در ذيل ميآيد، چارچوب كلي اين قوانين در برخي از كشورهاي عضو اين اتحاديه است كه كاربران قابل توجه را نيز به خود اختصاص دادهاند:
1. اتحاديه اروپا
جمعيت: 344/387/49
تعداد كاربران اينترنت: 247 ميليون
2. كشور اسپانيا
جمعيت: 753 /548/ 40
تعداد كاربران اينترنت: 25.24 ميليون
3. كشور آلمان
جمعيت: 988/ 282/ 82
تعداد كاربران اينترنت: 61.973 ميليون
اين كشور رتبه ششم در تعداد كاربران را (در حال حاضر) به خود اختصاص داده است.
4. كشور انگلستان
جمعيت: 806 /284/ 61
تعداد كاربران اينترنت: 3.209 ميليون
5. نام هدف مورد مطالعه: رژيم اشغالگر قدس
جمعيت: 985/ 353/ 7
تعداد كاربران اينترنت: 2.106 ميليون
طبق آن چه گفته شد، سياستهاي كلي فيلترينگ حاكم بر اتحاديه اروپا بيشتر بر محورهاي سياست بينالملل، سياست داخلي، تروريست، نژادپرستي و حوزه اخلاق ميباشد كه البته به دليل سياستهاي داخلي هر كشور، تفاوتهايي با يكديگر دارند. در ادامه، نوبت به كشورهاي عربي و مسلمان ميرسد. براي آشنايي با چارچوب قوانين فيلترينگ در كشورهاي مسلمان، مقررات برخي از كشورهايي كه از نظر كاربران اينترنت رقم قابل توجه دارند در ذيل آمده است. از جمله:
1. كشور امارات متحده عربي
تعداد جمعيت: 593/ 975/ 4
تعداد كاربران اينترنت: 2.299 ميليون
2. كشور بحرين
جمعيت: 004/ 738
تعداد كاربران اينترنت: 900/402
3. كشور مالزي
جمعيت: 256 /160/ 26
تعداد كاربران اينترنت: 16.903 ميليون
4. كشور مصر
جمعيت: 869 /471/ 80
تعداد كاربران اينترنت: 11.414ميليون
(قبل از سر نگوني مبارك)
5. كشور يمن
(قبل از انقلاب)
جمعيت: 361/495/23
تعدادكاربران اينترنت: 000/370
حال كه با قوانين فيلترينگ در كشورهاي مختلف از جمله كشورهاي مسلمان آشنا شديم، نوبت به كشور خودمان ايران اسلامي ميرسد. در ادامه با چارچوب مقررات و محدوده فيلترينگ در ايران آشنا ميشويم:
بررسي حقوق و قوانين فيلترينگ در ايران:
با بررسيهاي انجام شده بر روي قوانين فيلترينگ در كشورهاي مختلف، به خصوص كشورهاي اروپايي و مسلمان و نيز تطبيق و مقايسه آن با مقررات وضع شده در ايران، آن چه در ابتداي امر به نظر ميرسد، اين است كه بر خلاف ادعاي كشورهاي غربي، امر فيلترينگ مخصوص ايران نبوده و در اكثر اين كشورها اين قوانين به طور جدي پيگيري ميشود. از جهتي ديگر با بررسي آماري موارد فيلترينگ مشخص شد كه موارد اخلاقي و سياسي در الويت سياستگذاريهاي اين كشورها قرار دارد. بنابراين اكثر كشورها به خصوص آناني كه داعيه دموكراسي و آزادي را دارند از قوانين مربوط به فيلترينگ استفاده ميكنند.
-----------------------------------------------
پينوشتها:
[1] http://atalebi.com
فيلترينگ در ايران و جهان
[2] http://www.reporter.ir/archives/85/5/003753.php
منبع: برهان
پنجشنبه|ا|6|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]