واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: ردپاي خشكسالي در طالع سال آينده ايران
كد خبر:3523
زمان انتشار:يكشنبه 20 بهمن 1387 - 15:16:56
Print نسخه چاپي
جامعه > محيط زيست - عليرغم كاهش بارندگي و احتمال فراوان جيرهبندي آب، هنوز هشداري در اين مورد به مردم ارائه نميشود
مرجان پارسا: با توجه به وضعيت بارش در سال جاري و البته جديدترين اظهارات رييس سازمان هواشناسي كشور، به نظر ميرسد تابستان آينده بايد منتظر جيرهبندي آب و قطع مداوم برق باشيم.
«ميانگين بارش در سال آبي گذشته در كشور 137 ميليمتر بود و چنانچه خشكسالي به همين روال ادامه يابد منابع آب زيرزميني كاهش چشمگيري مييابد و اين احتمال وجود دارد كه جيرهبندي آب براي كلانشهرها صورت گيرد.» وزير نيرو با اين چند جملهاي كه هفته پيش بر زبان جاري كرد، نه تنها ملت را براي استقبال از بهار و تابستاني بي آب و برق آماده كرد، بلكه انگشت اتهام منتقدين عملكرد وزارتخانه متبوعش در تامين آب و برق مورد نياز كشور را متوجه آسمان ساخت.
اظهارات فتاح درحالي است كه آمار و ارقام موجود در گزارشها و سايت رسمي سازمان هواشناسي، ميزان بارش پاييز در كل كشور را نرمال نشان ميدهد و اين سازمان سال آبي جاري (مهر 87 تا شهريور 88) را نيز يك سال عادي و نه خشك پيشبيني ميكند: «ميزان بارش پاييزي در كل كشور نسبت به ميانگين 30 ساله نرمال بوده و تفاوت چشمگيري در آن مشاهده نميشود.»
اين اظهارنظر كارشناسان سازمان هواشناسي به اين معناست كه اكثر مناطق كشور در فصل پاييز نسبت به ميانگين 30 ساله همان منطقه بارشي نرمال داشتهاند. آمار و اعداد موجود در سايت هواشناسي نيز بيانگر آن است كه ميزان بارش از اول مهر امسال تا نيمه بهمن براي بسياري از شهرها بيشتر از سال گذشته بوده است و با ميانگين بلندمدت تفاوت چنداني ندارد. اطلاعات مربوط به بعضي ايستگاهها نيز كه كاهش نسبت به ميانگين بارش را نشان ميدهد عادي تلقي ميشود: اختلاف 10 تا 15 درصد كمتر يا بيشتر نسبت به ميانگين قابل قبول است.
علامت سوال اما هنگامي ظاهر ميشود كه براي مثال اعداد مربوط به بارش در شهري چون تهران را مورد توجه قرار دهيم: از مجموع 13 ايستگاه سينوپتيك موجود در استان تهران اعداد مربوط به بارش اول مهر تا نيمه بهمن 6 ايستگاه از ميانگين بلندمدت كمتر است. هرچند كه اين اختلاف چندان چشمگير نيست، به طور مثال ميانگين بلندمدت بارش در شميران 8/153 ميليمتر و بارش امسال اين منطقه 8/142است.
اما نكته جالب اينجاست كه ميزان بارش تهران امسال نسبت به پارسال (كه سالي خشك براي كشور به حساب ميآمد) به وضوح كمتر است. اين مساله حتي بدون توجه به آمار و ارقام بارش و تنها با يادآوري پاييز سال قبل نيز مشهود است، هرچند آمار سازمان هواشناسي هم مويد اين نكته است: از 13 ايستگاه استان تهران اعداد 11 ايستگاه نسبت به پارسال كاهش دارد و تنها اعداد مربوط به فرودگاه امام و هشتگرد از سال قبل بيشتر است. ضمن اينكه اين تفاوت در برخي ايستگاهها به شدت چشمگير و قابل ملاحظه است. بارش اندازهگيري شده در ايستگاه مهرآباد تهران از 2/106 ميليمتر سال قبل به 5/82، كرج از 8/125 به 2/63، آبعلي از 6/235 به 173، فيروزكوه از 4/158 به 2/105، چيتگر از 4/110 به 9/59 و شميران از 6/165 به 8/142 رسيده است.
«به دليل تردد حدود 3 ميليون خودرو در تهران، حجم آلودگي در اين شهر افزايش يافته و تهران را به يك كوره حرارتي تبديل كرده است كه با وجود ريزش در لايههاي بالايي جو، حرارت ناشي از آلودگي هوا اجازه ورود اين بارندگي به سطح شهر را نميدهد؛ در حاليكه در شهرهاي اطراف تهران با بارندگي مواجه هستيم.» رييس سازمان هواشناسي كشور كاهش بارندگي تهران را اينگونه توضيح ميدهد.
پيشبيني خشكسالي فراگير براي كشور
سال گذشته هنگامي كه قطعي برق براي شهرهايي چون تهران به يك برنامه ثابت روزانه تبديل شد و وزارت نيرو خشكي سال و كاهش ذخاير آبي كشور را عامل بيبرقي معرفي كرد، بسياري از كارشناسان و منتقدان اين وزارتخانه با مقايسه خشكسالي سال 86- 87 و مقايسه آن با سال 79 كه خشكسالي باعث جيرهبندي آب در تهران شده بود اما بيبرقي را به دنبال نداشت، بيبرنامگي اين وزارتخانه و عدم تكميل نيروگاهها و نه خشكسالي را عامل اين كمبود برق عنوان كردند.
وزارت نيرو اما در آن زمان متهم جديدي براي آن پرونده رو كرد؛ سازمان هواشناسي: «توليد برق از منابع آبي ذخيره شده در پشت سدهاي كشور، سبب جبران تأثيرات ناشي از قطعي گاز در برخي از نقاط كشور شد، اما در طول زمستان گذشته (زمستان 86) با توجه به گزارشهاي سازمان هواشناسي كه پيشبيني سال آبي نرمالي را كرده بود، همكاران بخش آب كشور پيشبيني لازم را جهت در نظر گرفتن حجم مناسبي از مخازن سدهاي موجود كشور براي كنترل سيلابهاي احتمالي انجام داده بودند، اما آنچه در مقام عمل به وقوع پيوست، عدمتحقق پيشبينيهاي هواشناسي و بروز پديده خشكسالي و بارشهاي پراكنده و كم حجمي بود كه متأسفانه سبب پر نشدن ظرفيت ذخيره آب پشت سدها و عدمامكان توليد برق از ميزان آب موجود در مخازن سدهاي كشور و در نتيجه از دست رفتن حدود 10 درصد از ظرفيت توليد برق كشور گرديد.»
اين اظهارات در شرايطي بود كه سال گذشته گزارشهاي هواشناسي حاكي از آن بود كه مجموع بارش فصل پاييز 86 نسبت به سالهاي قبل و وضعيت عادي كاهش قابل توجهي داشت و پيشبينيها نيز حكايت از خشكسالي در سال 86- 87 بود. وضعيتي كه در عمل نيز به وقوع پيوست و مجموع بارندگي كشور از اول مهر 86 تا پايان شهريور 87 نهايتا 55 تا 60 درصد ميانگين بارش 50ساله ايران بود و ايران سال گذشته در وضعيت خشكسالي قابل توجه از نظر هواشناسي قرار گرفت.
با اين مقدمه طبيعي است كه گزارشهاي مبني بر نرمال بودن وضعيت بارش پاييزي كشور از سوي سازمان هواشناسي نگراني از وقوع سناريوي سال پيش را به وجود ميآورد. حتي با وجود اينكه كارشناسان اين سازمان اعلام كرده بودند كه عادي بودن وضعيت بارش در پاييز و پيشبيني بارش نرمال براي ادامه سال موجب از بين رفتن عوارض خشكسالي سال قبل نميشود و از نظر منابع و ذخاير آبي امسال نيز كشور وضعيت عادي ندارد.
اما به نظر ميرسد پس از هشدار وزير نيرو در مورد كمبود آب در نهايت محمدعلي نوريان رييس سازمان هواشناسي نيز تصميم گرفت آب پاكي را روي دست ايرانيان بريزد: پيشبينيها نشان ميدهد طي 4 ماه آينده ريزشهاي جوي به صورت نرمال خواهد بود؛ ولي با توجه به كاهش شديد بارندگي در 5 ماه گذشته، در مجموع با كاهش ذخاير روبرو هستيم.
رئيس سازمان هواشناسي كشور روز سهشنبه و در جمع خبرنگاران همچنين از وقوع خشكسالي در 22 استان كشور خبر داد: با توجه به پيشبيني اين سازمان سال آينده 16 استان به طور كامل و 6 استان به صورت لكهاي دچار خشكسالي خواهند شد.
به اين ترتيب به نظر ميرسد صرفهجويي در مصرف آب از هماكنون تنها كاري است كه علاوه بر چشم دوختن به آسمان و البته آمادگي براي بهار و تابستاني كم آب و برق از دستمان برميآيد.
كد خبر:3523
تاريخ درج خبر:يكشنبه 20 بهمن 1387 - 15:16:56
Print نسخه چاپي
يکشنبه|ا|20|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]