واضح آرشیو وب فارسی:پرتال دانشگاهی کشور:
جایگاه ایران دررتبهبندي دانشگاههای اسلامی
رييس مرکز منطقهاي اطلاعرساني علوم و فناوري با اعلام اين كه دانشگاه تهران از لحاظ توليد مدارك علمي برترين دانشگاه جهان اسلام است از بودجههاي تحقيقاتي تعلق گرفته به دانشگاهها و مؤسسات پژوهشي كشور و جهان اسلام در مقايسه با برترينهاي دنيا انتقاد كرد و خواستارتوجه و تلاش بيشتر سياستگذاران علمي کشورهاي جهان اسلام به اين حوزه شد.
دكتر جعفر مهراد در گفتوگو با ايسنا با اشاره به رتبهبندي و ارزيابي دانشگاهها و مؤسسات علمي و پژوهشي 57 کشور اسلامي به لحاظ شاخصهاي کمي (ميزان انتشارات) و کيفي (متوسط ميزان استنادات و مقدار شاخص MNCS) گفت: در بازه زماني 2007 تا 2009 دانشگاه تهران با چهار هزار و 546 مدرک علمي ، پرتوليدترين دانشگاه جهان اسلام است. سپس دانشگاههاي حاجتتپه و آنکارا از کشور ترکيه به ترتيب با چهارهزارو 185 و سه هزارو908 مدرک بيشترين ميزان انتشارات را دارا هستند.
بيشتر دانشگاههاي پرتوليد جهان اسلام متعلق به جمهوري اسلامي ايران و ترکيه هستند
مهراد تصريح كرد: نکته قابل توجه اين است که اکثريت 20 دانشگاه پرتوليد جهان اسلام متعلق به جمهوري اسلامي ايران و ترکيه هستند و تنها دانشگاه قاهره از مصر و دانشگاه مالايا از مالزي به ترتيب در جايگاههاي نهم و دهم توليد علم قرار گرفتهاند.
سرپرست پايگاه استنادي علوم جهان اسلام ادامه داد: بر اساس شاخص متوسط استنادات دريافتي (Citation per Paper) که سنجهاي از ميزان نماياني و تأثير آثار علمي است و ميتواند به عنوان سنجه کيفيت انتشارات نيز مد نظر قرار گيرد، دانشگاه آزاد اسلامي در جمهوري اسلامي ايران با متوسط چهار استناد در هر اثر، در صدر قرار دارد. پس از آن دانشگاههاي ماکرر (اوگاندا)، آقاخان (پاکستان) و دانشگاه امارات متحده عربي به ترتيب به لحاظ اين شاخص در جايگاههاي دوم تا چهارم قرار دارند. از کشور ترکيه، دانشگاه استانبول در جايگاه هفتم قرار گرفته است.
دانشگاه رازي و دانشگاه بوعليسينا برترين دانشگاههاي جهان اسلام از لحاظ شاخص ميانه استنادي هنجارشده
مهراد در گفتوگو با ايسنا افزود: از شاخصهاي جديد علمسنجي که در ارزيابي دانشگاهها و مؤسسات پژوهشي استفاده ميشود، شاخص مشهور کراون (Crown Indicator) است که توسط دانشگاه لايدن در هلند پيشنهاد شده است. اين دانشگاه شاخص جديدي را نيز با عنوان شاخص ميانه استنادي هنجارشده (MNCS) معرفي كرده که نسبت به شاخص قبلي دقيقتر و رضايتبخشتر است.
مهراد خاطر نشان کرد: بر اساس اين شاخص دو دانشگاه رازي كرمانشاه و بوعليسيناي همدان برترين دانشگاههاي جهان اسلام هستند. پس از اين دو دانشگاه، دانشگاه آقاخان (پاکستان) در رتبه سوم قرار دارد.
وي افزود: دانشگاههاي کشورهاي جمهوري اسلامي ايران، ترکيه، پاکستان، امارات، مصر و تونس بر اساس شاخص «MNCS» رتبههاي نخست تا دهم را به خود اختصاص دادهاند.
مهراد خاطرنشان كرد: 10 و 20 دانشگاه برتر جهان اسلام به لحاظ شاخص «MNCS» متعلق به چهار کشور ترکيه، جمهوري اسلامي ايران، مصر و مالزي هستند.
رييس مرکز منطقهاي اطلاعرساني علوم و فناوري در ادامه گفت: بررسي دانشگاههاي برتر جهان اسلام در حوزههاي 22گانه موضوعي در ISI نشان ميدهد که به لحاظ ميزان توليدات علمي، دانشگاه تهران در چهار حوزه علوم کشاورزي، زيستشناسي و زيستشيمي، علوم کامپيوتر و علوم زمين در ميان تمامي دانشگاههاي کشورهاي اسلامي برترين است.
دانشگاه صنعتي شريف برترين دانشگاه جهان اسلام در حوزههاي مهندسي، فيزيک و علوم مواد
وي اضافه كرد: همچنين دانشگاه صنعتي شريف در حوزههاي مهندسي، فيزيک و علوم مواد برترين دانشگاه جهان اسلام است. در حوزهاي زيستشناسي مولکولي و ژنتيک و علوم اعصاب و رفتار، دانشگاه استانبول در ترکيه پرتوليدترين دانشگاه جهان اسلام است. در واقع، در 19 حوزه موضوعي دانشگاههاي کشورهاي جمهوري اسلامي ايران و ترکيه برترينها هستند و تنها در دو حوزه شيمي و ميکروبيولوژي دو دانشگاه از کشور مالزي و در حوزه علوم چندرشتهاي دانشگاه امارات متحده عربي در ميان ساير دانشگاههاي کشورهاي اسلامي پرتوليدترينها هستند.
متوسط تعداد نويسندگان در آثار پژوهشگران دانشگاههاي برتر جهان اسلام، تنها سه نويسنده است
مهراد در بخش ديگري از گفتوگو با خبرگزاري دانشجويان ايران، دو خصوصيت مؤثر بر ميزان تأثير و کيفيت تحقيقات در دانشگاهها شامل همکاري و مشارکت علمي و دريافت بودجه تحقيقاتي در ميان صد دانشگاه برتر کشورهاي اسلامي و وضعيت اين دانشگاهها با صد دانشگاه برتر جهان را مقايسه کرد و گفت: متوسط تعداد نويسندگان در آثار پژوهشگران دانشگاههاي برتر جهان اسلام سه نويسنده است؛ اين در حاليست که متوسط تعداد نويسندگان در انتشارات دانشگاههاي برتر دنيا، هفت نويسنده در هر اثر است.
تنها 17 درصد کل تحقيقات انجام شده در دانشگاههاي کشورهاي اسلامي از بودجه تحقيقاتي استفاده ميكنند
به گفته مهراد، بررسي ميزان انتشارات تعيين اعتبارشده دانشگاههاي برتر کشورهاي اسلامي نشان ميدهد که حدود 49 درصد انتشارات دانشگاههاي برتر جهان از بودجههاي تحقيقاتي استفاده ميکنند اين در حالي است که تنها 17 درصد کل تحقيقات انجام شده در دانشگاههاي کشورهاي اسلامي از بودجه تحقيقاتي استفاده ميكنند.
بودجههاي تحقيقاتي دانشگاهها و مؤسسات پژوهشي در مقايسه با برترين دانشگاههاي دنيا رضايتبخش نيست
رئيس مرکز منطقهاي اطلاعرساني و فناوري افزود: نکات بيان شده حامل پيامهاي مفيد و تأثيرگذاري براي سياستگذاران علمي کشورهاي اسلامي است؛ از جمله اينکه وضعيت مشارکت و همکاري علمي و پژوهشي به عنوان يکي از علل تأثيرگذار در رشد کمي و کيفي توليد علم کشورها در دانشگاههاي جهان اسلام تا حدودي مورد غفلت قرار گرفته و توجه بيشتر مسئولان امر را ميطلبد. به علاوه، بودجههاي تحقيقاتي تعلق گرفته به دانشگاهها و مؤسسات پژوهشي در امر تحقيق و پژوهش در مقايسه با برترينهاي دنيا رضايتبخش نيست که اين امر نيز نيازمند توجه و تلاش بيشتر سياستگذاران علمي در کشورهاي جهان اسلام است.
1389/08/24
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پرتال دانشگاهی کشور]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]