واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: زندگينامه: لوريس چكناوريان (1316-)
موسيقي > چهرهها - همشهريآنلاين:
لوريس چكناوريان آهنگساز و رهبر اركستر سال 1316 در بروجرد به دنيا آمد.
چنانكه خود ميگويد، مادرش از قتل عام ارامنه در تركيه جان بدر برد و پدرش از زندانهاي استالين و هر دو به ايران كوچيدند و در شهرستان بروجرد سكني گزيدند.
او تحصيلات موسيقي خود را از سال ۱۳۳۲ در هنرستان عالي موسيقي آغاز كرد. مدتي بعد به وين عزيمت نموده و تا سال ۱۳۴۰ در فرهنگستان موسيقي اين شهر به تحصيل آهنگسازي و رهبري اركستر اشتغال داشت. سپس به ايران بازگشت و ضمن تدريس در هنرستان عالي موسيقي و ترتيب دادن نمايشگاهي از سازهاي ملي در انستيتو گوته تهران، تصدي صداخانه ملي هنرهاي زيباي كشور را عهده دار شد.
چكناوريان در اواخر سال ۱۳۴۲ رهسپار اتريش شد و در سالزبورگ كار آهنگسازي را ادامه داد. دو سال بعد به آمريكا رفت و چندين سال در دانشگاه ميشيگان به ادامه تحصيل در رشتههاي آهنگسازي و رهبري اركستر پرداخت. وي در سال ۱۳۴۹ به ايران بازگشت و علاوه بر كنسرتهايي با اركستر سمفونيك تهران، اركستر مجلسي و تلويزيوني ملي ايران و... (به عنوان رهبر ميهمان)، آثار متعددي آفريد كه اكثر آنها در تالار رودكي اجرا گشت.
چكناوريان در سال ۱۳۵۱ به رهبري اركستر اپراي تهران منصوب گرديد. چكناوريان پس از انقلاب در ارمنستان اقامت گزيد و در ايروان به فعاليتهاي هنري خود ادامهداد.
در كارنامه كاري چكناوريان آهنگسازي فيلم هم ديده ميشود. موسيقي فيلمهايي چون تنگسير امير نادري،من ايران را دوست دارم خسرو سينايي،پرتو يك حماسه منوچهر طياب، بيتا هژير داريوش و بشارت منجي نادر طالبزاده از جمله آثار چكناوريان در حوزه موسيقي فيلم است.
چكناوريان از سال ۱۹۸۹ (ميلادي) تا ۲۰۰۰ رهبري اركستر فيلارمونيك ارمنستان را برعهده داشت و بيشتر در ارمنستان به سر ميبرد. به مدت ۳ سال (۹۳-۱۹۹۱) نيز براي اجراهاي خيريه با اين اركستر در وين بود.
اواسط دهه هفتاد او به ايران آمد و به عنوان رهبر مهمان اجراهاي فراواني را با اركستر سمفونيك تهران داشت و دوره رهبري او بر اين اركستر از جمله دورههاي پرفروغ اركستر سمفونيك تهران به شمار ميرفت. چكناوريان با برخي از خوانندگان هم اجراهايي را رهبري كرد كه از جمله آنها ميتوان به اجرايي با شهرام ناظري از مجموعه آثار اين خواننده در سالن ميلاد نمايشگاه بينالمللي و اجرايي با سيد عبدالحسين مختاباد در تالار وحدت و فرهنگسراي بهمن اشاره كرد. او مدتي هم رهبري اركستر مجلسي رودكي را عهدهدار شد.
چكناوريان را به تعبير سيد عليرضا ميرعلينقي ميتوان آخرين آهنگساز از نسل رمانتيكهاي ايران به شمار آورد و استاد همايون خرم نيز در نشست رونمايي از آثار او گفت كه او از معدود آهنگسازان آشنا به فنون غربي آهنگسازي است كه ملوديهاي نابي را ساخته است.
خاچاتوريان آهنگساز نامي ارمني درباره او گفته است:« او استعدادي بزرگ است كه سنن موسيقي ارامنه را ادامه داده است...يك موسيقي دان و رهبر برجسته و كار ارف گفته است كه هديه ي وي كه همان قطعات هنري اوست، جالب توجه است. و در نهايت لوكاس فاس از او به عنوان يك آهنگساز خوب رهبر با تجربه و موسيقي داني واقعي ياد كرده است.
او بيش از ۷۵ اثر شامل سمفوني، اپرا، موسيقي مجلسي، كنسرتو براي پيانو، ويلن، گيتار، ويولن سل و پيپا، موسيقي باله، آثاري براي گروه كر، يك ركوئيم، و يك اوراتوريو و بيش از ۴۵ موسيقي فيلم ساختهاست.
از جملهآثار او ميتوان به اپراي پرديس و پريسا،اپراي رستم و سهراب،باله سيمرغ،آهنگ نور و صدا ،توكاتا و فوگ براي اركستر زهي
كنسرتوپيانو، سمفوني پرسپوليس (سال ۱۳۸۴) و پوئم سمفوني كوروش.
مجموعه آثار او از سوي انتشارات آواي باربد به بازار موسيقي عرضه شده است.
يکشنبه|ا|2|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]