واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: امضاء سند نقشه راه همكاري هاي ايران ـ تركيه
جمهوري اسلامي ايران و تركيه يك پروتكل همكاري هاي اقتصادي و تجاري به امضا رساندند كه براساس آن سطح مبادلات تجاري دو كشور تا سال 2015 به 30 ميليارد دلار خواهد رسيد.
همراه با تفاهم نامه همكاري كه به امضاي علي اكبر صالحي وزيرخارجه جمهوري اسلامي و اردوغان بايراكتار وزير محيط زيست و شهرسازي تركيه رسيد، نقشه راه مناسبات اقتصادي و تجاري دوكشور نيز براي دوره جديد ترسيم شد.
اين تفاهم نامه در پايان بيست و سومين دور كميسيون مشترك همكاري هاي اقتصادي و تجاري و پس از سه روز مذاكرات فشرده بين هيات هاي بلندپايه ايران و تركيه به امضا رسيد كه داراي پنج سرفصل مهم انرژي، تجارت، حمل و نقل، سرمايه گذاري هاي مشترك و همكاري هاي پولي و مالي است.
صالحي گفت: ايران و تركيه با برخورداري از تمدني كهن، روابطي همواره پايدار و مستمري را در طول تاريخ تجربه كردند و الزامات حاكم بر روابط بين المللي، فراز و فرودهايي را نيز بر اين روابط ديرينه تحميل كرده است.
وي با بيان اينكه روند فزاينده اي بر مسير كلي روابط دو كشور حاكم بوده است، تصريح كرد: ايران و تركيه دو كشور مهم و تاثير گذار منطقه با همفكري و تبادل نظر منظم و مستمر بين مسئولين مي توانند نقش موثري در تجزيه و تحليل مسائل منطقه داشته باشند و مسئولين دوكشور با انجام سفرهاي متقابل در مورد افزايش همكاري هاي دوجانبه و موضوعات منطقه اي و بين المللي به صورت مستمر درحال مشورت و رايزني هستند.
وزير خارجه كشورمان در ادامه گفت: دو كشور علاوه بر ظرفيت هاي همسايگي از توانمندي هاي قابل توجهي نيز براي گسترش روابط برخوردار هستند و مقامات دو كشور با اذعان به اين ظرفيت ها، تلاش هاي چشمگيري براي استفاده از آنها به عمل آوردند.
صالحي افزود: ايران و تركيه تصميم دارند تا چهار سال آينده حجم تجارت خود را به 30 ميليارد دلار افزايش دهند كه با توجه به ظرفيت هاي موجود رسيدن به اين هدف دور از دسترس نيست.
وي، برگزاري كميسيون مشترك اقتصادي را بهترين راه آشنايي دو كشور با ظرفيت هاي يكديگر و موثرترين راه آسيب شناسي موانع توسعه روابط اقتصادي و كارآمدترين ابزار براي حل و فصل مشكلات و موانع موجود بر سر راه گسترش روابط اقتصادي توصيف كرد.
همچنين وزير محيط زيست و شهرسازي تركيه گفت: سند امضا شده حاصل سه روز كارفشرده هيات هاي ايراني و تركيه است كه خوشبختانه در فضايي بسيار دوستانه و برادرانه انجام شد كه نقشه راه همكاري هاي اقتصادي و تجاري دو طرف در دوره پيش رو نيز خواهد بود.
اردوغان بايراكتار با ابراز اميدواري به توسعه رفاه مردم دو كشور دوست و برادر گفت: مسائل حمل و نقل، سرمايه گذاري و فعال سازي بخش هاي خصوصي در مناسبات اقتصادي و تجاري دوكشور همكاري هاي فني، كشاورزي، صنعتي و محيط زيست از جمله موضوعاتي بودند كه به تفصيل بحث و بررسي شده و تصميماتي براي پيشبرد همكاري هاي دو كشور در حوزه هاي مختلف اتخاذ شده است.
وي در مورد موضوع مهم همكاري هاي مالي و انتقال پول و رابطه نظام هاي بانكي دوكشور گفت: مذاكرات مهمي در اين زمينه صورت گرفت و تصميمات سازنده اي اتخاذ شد كه اميدواريم مشكلات موجود در اين زمينه حل و فصل شود.
بايراكتار با اشاره به مذاكرات دو كشور در زمينه انرژي گفت: ايران كشور بسيار مهمي در تامين انرژي است و همكاري هاي دوكشور در انتقال امن انرژي به اروپا براي منطقه و دو كشور بسيار مفيد خواهد شد.
نشست كميسيون مشترك اقتصادي ايران و تركيه به طور دوره اي در تهران و آنكارا برگزار مي شود كه بيست و دومين نشست در بهمن ماه پارسال گذشته در تهران برگزار شد و «جودت يلماز» وزير طرح و برنامه تركيه و رييس وقت طرف ترك كميسيون مشترك هيات ترك رياست آن را برعهده داشت.
آخرين داده هاي موسسه آمار دولتي تركيه حاكي است كه حجم مبادلات بازرگاني جمهوري اسلامي ايران و تركيه در 11 ماهه سال 2011 با رشدي نزديك به 55 درصد در مقايسه با دوره مشابه سال 2010 به مرز 15 ميليارد دلار رسيد.
در 11 ماه سال 2010 حجم مبادلات بازرگاني ايران و تركيه بالغ بر 9 ميليارد و 605 ميليون و 67 هزار دلار و در كل سال 2010 نيز با 97 درصد رشد در مقايسه با 2009 به 10 ميليارد و 739 ميليون و 687 هزار دلار رسيده بود.
با فرايند فعلي حجم مبادلات دو كشور در سال 2011 به راحتي از مرز 16 ميليارد دلار گذشت كه حداقل يك ميليارد دلار فراتر از انتظارات و تخمين هاي دست اندركاران مناسبات تجاري ايران و تركيه است.
براساس همين آمار در 11 ماه اول سال 2011 نيز صادرات تركيه به جمهوري اسلامي ايران با 7/21 درصد افزايش در مقايسه با دوره مشابه سال 2010 از دو ميليارد و 669 ميليون و 501 هزار دلار به سه ميليارد و 249 ميليون و 762 هزار دلار رسيد.
در همين دوره واردات تركيه از جمهوري اسلامي ايران كه بخش عمده آن را سوخت فسيلي تشكيل مي دهد، با 8/67 درصد افزايش از شش ميليارد و 935 ميليون و 566 هزار دلار به 11 ميليارد و 637 ميليون و 435 هزار دلار رسيد تا حجم مبادلات بازرگاني دو كشور در اين دوره با بيش از 99/54 درصد افزايش از 9 ميليارد و 605 ميليون و 566 هزار دلار به 14 ميليارد و 887 ميليون و 197 هزار دلار برسد.
در اين دوره سهم ايران در كل صادرات تركيه برابر 7/2 درصد و در كل واردات اين كشور برابر 3/5 درصد شد.
جمعه|ا|30|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]