واضح آرشیو وب فارسی:ايران: نمايندگان مجلس از دلايل مخالفت با شفاف سازي هزينه هاي تبليغاتي مي گويند: محكي ديگر بر كارنامه مجلس هشتم
گروه سياسي اين روزها كه بازار طرح و مصوباتي با برد تبليغاتي و كاركرد انتخاباتي بيشتر در مجلس داغ است، فوريت طرح شفافسازي هزينههاي تبليغاتي نمايندگان با وجود آن كه 100 نماينده آن را امضا كردهاند اما تنها نزديك به 60 رأي كسب ميكند و از گردونه خارج ميشود.
طراحان آن را در امتداد طرح نظارت بر نمايندگان مجلس و در راستاي مطالبه رهبر انقلاب براي ممانعت از نزديكي كانونهاي قدرت و ثروت بر نمايندگان تعريف ميكردند اما مجلسيها معتقد بودند در آستانه انتخابات چنين طرحي باعث نگراني در جامعه مي شود. در زمينه دلايل عدم توفيق طرح يادشده در مجلس، طيبه صفايي، نماينده مردم تهران در گفت وگو با ميگويد: رأي منفي مجلس به شفافسازي هزينههاي انتخاباتي در اذهان عمومي ايجاد سؤال ميكند. صفايي با ابراز تأسف از اين كه فضاي مجلس به گونهاي بود كه طرح يادشده حداقل رأي را كسب كرد، ادامه ميدهد: اين انتظار وجود داشت كه مجلس به اين طرح كه در راستاي طرح نظارت بر نمايندگان است، رأي مثبت دهد و اين محكي بود براي عملكرد مجلس هشتم كه متأسفانه نتوانستند نكته قابل قبولي را در اين زمينه در كارنامه خود ثبت كنند.
وي معتقد است كه براي رأي نياوردن اين طرح در مجلس تباني صورت گرفته بود و تقريباً نصف تعداد امضاكنندگان به آن رأي مثبت دادند. وي ميگويد: همين اتفاقي كه در مجلس درباره طرح شفافسازي هزينههاي تبليغات رخ داد، ميتواند در ارزيابي از عملكرد مجلس مؤثر باشد چرا كه نشان دهنده مقاومت جمع گستردهاي از نمايندهها درباره نظارت بر هزينههاي تبليغاتي است.
مجلس تا خود شفاف نباشد، نميتواند در شفافيت فضاهاي ديگر مؤثر باشد
حميد رسايي، از طراحان طرح اصلاح موادي از قانون انتخابات نيز در گفت وگو با اظهار ميدارد: مجلس تا زماني كه در راه شفافيت خود قدم برندارد، در شفافسازي فضاهاي ديگر مؤثر نخواهد بود. اين عضو فراكسيون انقلاب مجلس شوراي اسلامي طرح دوفوريتي اصلاح قانون انتخابات را مثبت ارزيابي كرده و ادامه ميدهد: اين طرح مواد خوبي را شامل ميشد كه يكي از مهمترين موارد آن اين بود كه كانديداهاي انتخاباتي بايد هزينههاي خود را اعلام ميكردند.
وي درباره علت عدم اقبال نمايندگان به اين طرح اظهار ميكند: بخش عمدهاي به دليل اين است كه معمولاً بسياري از نظارت فرار ميكنند و اين برخورد مجلس برخي از دغدغههاي ديگري كه گاه از سوي آنان مطرح ميشود را با علامت سؤال مواجه ميكند. اين نماينده مجلس در پاسخ به اينكه آيا ارادهاي در مجلس براي رأي نياوردن اين طرح وجود داشت، تصريح ميكند: در مجلس ليدرها و چهرههايي موجه هستند كه در ميان نمايندگان اقبالي دارند و وقتي در برخي امور اراده ميكنند، با لابي و رايزني براي رأي آوردن آن تلاش ميكنند، اما تحرك اين چهرهها را براي رأي آوردن اين طرح نديدم، در حالي كه شفافسازي از ويژگيهاي اصلي شهيد مدرس بود. رسايي با ذكر خاطره اي از شهيد مدرس يادآور ميشود: سفير انگليس نمايندهاي به منزل شهيد مدرس فرستاد با چكي كه به ايشان بدهد، مرحوم مدرس گفت اين برگه چيست؟ گفتند اين چك است، ميبرند بانك پول ميگيرند، آقاي مدرس گفتند اين را ببريد به سفير انگليس برگردانيد و اعلام كنيد مدرس فقط در يك صورت پول قبول ميكند كه پولها سكه باشد، سكهها بار شتر باشد و از داخل بازار شهر رد شود و بيايد در خانه مدرس. اين پيغام را به سفير انگليس دادند، گفت من ترديد ندارم كه مدرس قصد قبول كردن پول را ندارد، ميخواهد آبروي ما را ببرد. اين عضو فراكسيون انقلاب مجلس تأكيد ميكند: هدف شهيد مدرس اين بود كه اگر اين پولها را با هدف باطلي نميدهند، چرا از علني شدن آن بترسند. در اين طرح هم ما دنبال اين بوديم كه روابط مالي نمايندگان مجلس، مسئولان، شخصيتها و دولتمردان شفاف باشد.
اعلام اموال و مقاومت نمايندگان
در همين حال نماينده مردم سميرم در مجلس شوراي اسلامي نيز تأكيد اين طرح بر اعلام اموال منقول و غيرمنقول كانديداهاي نمايندگي مجلس را دليل مقاومت اكثريت مجلس در برابر آن ميداند. بهروز جعفري، عضو كميسيون فرهنگي مجلس در گفت وگو با اظهار ميكند: محور اين طرح شفافسازي هزينههاي تبليغاتي بود و اعلام اموال منقول و غيرمنقول نيز در همين راستا است، در عين حال كه نمايندگان مجلس از گروههايي هستند كه قبل و بعد از دوره نمايندگي بايد اموال خود را اعلام كنند. وي ميگويد: البته يكي از دلايلي كه مخالفان براي رأي منفي خود عنوان ميكردند، زمان طرح اين موضوع بود و شايد هم اگر پيش از ثبتنام نامزدها به صحن ميآمد، اينطور با آراي كم مواجه نميشد. نماينده سميرم تأكيد ميكند: تصويب اين طرح و شفاف شدن هزينههاي تبليغات، ميتوانست نمايندگان را از كانونهاي قدرت و ثروت دور نگه دارد و در اين صورت هر كانديدايي صرفاًَ با اقبال عمومي نه با امكانات مالي ميتوانست رأي مردم را با خود همراه كند.
مردم از شفاف شدن هزينهها نگران نميشوند
همچنين سيدعلي طاهري، نماينده گرگان در گفت وگو با در اين زمينه ميگويد: برخي نمايندگان معتقد بودند كه اين طرح در آستانه انتخابات ايجاد نگراني ميكند، در حالي كه چنين نيست و افكار عمومي نيز از شفاف شدن هزينههاي تبليغاتي نگران نميشوند. وي همچنين ادامه ميدهد: برخي نمايندگان نيز معتقد بودند كه بهتر است به قانون فعلي عمل شود، اما در واقع گاه هماهنگيهاي غيررسمي صورت ميگيرد و اين فضا به وجود ميآيد كه چنين طرحي با اقبال نمايندگان مواجه نشود.
وي معتقد است شايد اگر اين طرح در فضايي نزديك به انتخابات مطرح نميشد، ميتوانست موفق به كسب رأي از مجلس شود.
پنجشنبه|ا|29|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]