واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: فرانسه واسطه گفت وگوي ايران- آمريكا
سرمايه: پس از آنكه منوچهر متكي وزير امور خارجه ايران در اندك زماني بعد از سفر رئيس جمهوري فرانسه به بغداد سفر كرد منابع عراقي اعلام كردند كه نيكلا ساركوزي مامور پيگيري گفت وگوي تهران - واشنگتن از طرف اروپا شده است. روزنامه الحيات به نقل از منابع نزديك به دولت «نوري المالكي» نخست وزير عراق اعلام كرد كه نيكلا ساركوزي رئيس جمهوري فرانسه در سفرش به عراق با مسوولان اين كشور درباره مذاكرات تهران و واشنگتن گفت وگوهايي انجام داده است.
سفر رئيس جمهوري فرانسه به عراق و گفت وگوي وي با مقامات اين كشور درباره مذاكرات تهران و واشنگتن در حالي صورت گرفت كه علي اكبر ولايتي مشاور مقام معظم رهبري در امور بين الملل، پيش و در حين اين سفر در عراق به سر مي برد.باراك اوباما كه با شعار«تغيير» توانست در رقابت انتخاباتي آمريكا اعتماد عمومي را به خود جلب كند و گوي سبقت را از رقبا بربايد و به عنوان نخستين سياه پوست قدم به كاخ سفيد بگذارد اينك در كمتر از يك ماه توانسته است نظر كشورهاي غربي را هم به كارا بودن شعار «تغيير» جلب كند. باراك اوباما در حالي در ذيل شعارها و وعده هاي انتخاباتي خود تغيير رويكرد واشنگتن در قبال تهران و گفت وگوي مستقيم و بدون پيش شرط را گنجانده بود كه پيش از اين دولت بوش به همراه هم پيمانان خود از جمله فرانسه، بريتانيا و آلمان بر فشار مضاعف و افزايش تحريم هاي بين المللي بر ايران به جهت متقاعد كردن آن به كنار گذاشتن برنامه هسته اي اش تاكيد مي كردند. آنها همچنين هرگونه گفت وگو با ايران را منوط و مشروط به تعليق غني سازي اورانيوم كرده بودند.
در اين ميان حتي گاهي اوقات فرانسه يا بريتانيا و آلمان نيز با اتخاذ مواضعي تندتر از آمريكا بر تحريم هاي خارج از چارچوب شوراي امنيت سازمان ملل متحده تاكيد كرده تا دايره فشارها بر تهران را تنگ تر كنند.
اين رويكرد پس از روي كارآمدن نيكلا ساركوزي در پاريس نيز روند صعودي به خود گرفت. پيروزي ساركوزي در انتخابات
رياست جمهوري سال 2007 ميلادي، نشانه مشروعيت يافتن انديشه هاي اقتصادي و نگرش سياسي راست بود.روي كارآمدن ساركوزي موجب تحولات گسترده اي در عرصه سياست داخلي و خارجي فرانسه شد. در عرصه سياست خارجي، فاصله گرفتن از سنت مارشال دوگل موسوم به گليسم و همراهي بيشتر و عميق تر با ايالات متحده در دستور كار اليزه قرار گرفت.
در آيين گليسم، سياست خارجي فرانسه را در نيم سده اخير، همواره مستقل از آمريكا و در برخي موارد در مخالفت يا رقابت با آن قرار داده بود. در راستاي اين خط مشي، دولت ساركوزي كوشيد با
باز تعريف روابط پاريس- واشنگتن كه در دوره شيراك با چالش مواجه شده بود، به بهبود روابط دو سوي آتلانتيك بپردازد.در همين مقطع روي كار آمدن آنگلا مركل نيز در انتخابات عمومي سال 2005 در آلمان و همراهي دولت جديد با نومحافظه كاران واشنگتن موجب تقويت ديدگاه هاي آمريكا در صحنه سياسي اروپا شد.برآيند تقويت چنين ديدگاه هايي در محور برلين - پاريس را مي توان تضعيف جايگاه تروئيكاي اروپايي متشكل از سه كشور آلمان، فرانسه و بريتانيا براي حل و فصل پرونده هسته اي ايران و شكل گيري گروه 1+5 به جاي آن دانست كه اين امر به نوبه خود، فشار بسيار شديدي را متوجه سياست خارجي ايران كرد.اكنون كه باراك اوباما با درك موقعيت ايران در منطقه خاورميانه تغيير رويكرد واشنگتن در قبال تهران را راه حل برون رفت آمريكا از گرفتارهاي مبتلا شده اين كشور در خاورميانه دانسته كشورهاي هم پيمان آمريكا نيز اين رويكرد را مورد توجه قرار داده اند. بر همين اساس با وجود آنكه تغيير چنداني در رويكرد كاخ سفيد در قبال ايران ايجاد نشده است و حتي گاهي اوقات همان مواضعي كه در دولت پيشين درخصوص ايران مطرح شده بود از زبان دولتمردان جديد اين كشور شنيده مي شود كشورهاي اروپايي يك گام جلوتر با شعار «تغيير» همراه شده اند.
در همين حال رئيس جمهوري فرانسه سه شنبه گذشته در نخستين سفر خود به عراق براي انجام ديداري رسمي وارد بغداد شد تا علاوه بر گفت وگوهاي مورد علاقه دوجانبه با مقامات عراقي همچون تلاش براي امضاي قراردادهاي پرسود اسلحه و نفت درخصوص يافتن مسيري تازه در روابط تهران و واشنگتن به مذاكره بپردازد.
منابع عراقي نيز در اين باره اعلام كردند كه رئيس جمهوري فرانسه در سفرش به عراق با مسوولان اين كشور درباره مذاكرات تهران و واشنگتن رايزني كرده است.
ساركوزي از اين نظر عراق را براي مخاطب قرار دادن تهران انتخاب كرد كه اولاً اين كشور سه بار ميزبان گفت وگوي ايران و آمريكا بوده است و ثانياً قرار بر اين بود كه منوچهر متكي وزير امور خارجه ايران پس از پايان سفر ساركوزي به بغداد سفر كند تا پيغام ساركوزي را از مقامات عراقي دريافت كند.
ايران و آمريكا در هفتم خرداد 1386 به نخستين تماس رسمي و اعلام شده از زمان قطع روابط سياسي دو كشور در پي ماجراي گروگانگيري كاركنان سفارت آمريكا در تهران در13 آبان 1358 دست زدند. اين ديدار به درخواست عراق و با محوريت بازگرداندن امنيت به اين كشور جنگ زده بود. دور دوم و سوم اين مذاكرات نيز مرداد 86 برگزار شد. دو دور از اين مذاكرات در سطح سفرا و يك دور نيز در سطح كارشناسان برگزار شد.
اين مذاكرات با وجود آنكه توانست تابو گفت وگوي ميان دو كشور را بشكند اما نه در راستاي يافتن راه حلي براي پايان ناآرامي ها در عراق مثمرثمر بود و نه كمكي به آب كردن يخ روابط ميان ايران و آمريكا كرد.
با اين حال به جهت وجود تجربه مذاكرات ايران و آمريكا با حضور مقامات عراقي و در خاك اين كشور، بغداد مي تواند به همراه فرانسه حلقه واسط مناسبي ميان ايران و آمريكا باشد. پيش از اين نيز پس از پيروزي باراك اوباما در انتخابات رياست جمهوري آمريكا مقامات عراقي براي ميانجيگري ميان تهران و واشنگتن اعلام آمادگي كرده بودند.
در همين حال محمدالحاج حمود معاون وزير امور خارجه عراق، چندي پيش با اعلام خبر آمادگي عراق براي ميانجگيري بين ايران و آمريكا به روزنامه الحيات چاپ لندن گفته بود: «مشغله توافق امنيتي با آمريكا و ديگر مسائل داخلي مربوط به قانون انتخابات و نيز مساله كركوك مانع از آن شده است كه دولت عراق به عنوان واسطه برگزاري دور جديدي از گفت وگوها ميان ايران و آمريكا اقدام كند.»
وي افزوده بود:« دولت عراق با پادرمياني به عنوان يك ميانجي براي برگزاري دور جديد گفت وگوهاي تهران و واشنگتن در صورتي كه دو طرف احساس كنند، مي خواهند مذاكرات جديدي داشته باشند، هيچ مخالفتي ندارد.» همچنين محمدتقي علي المولا يك عضو اتحاد عراق يكپارچه نيز به الحيات گفته بود:« دولت عراق حاضر است ميان تهران و واشنگتن ميانجيگري كند.»برهمين اساس به نظر مي رسد به دليل تجربه مذاكرات و بستر مناسب در عراق، اين كشور بهترين مقصد براي سفر ساركوزي جهت انجام ماموريت محوله از سوي اروپا در راستاي ايجاد مسيري تازه در روابط تهران - واشنگتن باشد چرا كه با كمترين تشريفاتي نيز پس از سفر ساركوزي، منوچهر متكي وزير امور خارجه ايران توانست خود را به بغداد برساند تا در جريان گفت وگوهاي ساركوزي با مقامات عراقي پيرامون مذاكرات احتمالي آينده ايران و آمريكا قرار گيرد. از پيش برنامه ريزي شدن سفر منوچهر متكي به عراق از اين جهت زير سوال مي رود كه او قرار بود در اصل همان روزي وارد بغداد شود كه ساركوزي در بغداد بود. اين اتفاق يعني حضور توامان دو هيات بلند پايه در يك كشور- جدا از مناسبت هاي خاص همچون سمينارها و كنفرانس ها- اساساً درعرف ديپلماتيك كمتر به چشم مي خورد مگر آنكه به واقع هدف خاصي پشت آن باشد.با اين حال متكي با يك روز تاخير يعني ديروز به بغداد رفت كه وزير خارجه عراق دليل آن را اينگونه بيان مي كند:« هواپيماي حامل او(منوچهر متكي) به علت وزش شديد باد و وجود غبار مجبور به بازگشت به تهران شد.»
وزير امور خارجه نيز در بغداد در خصوص روابط آينده تهران و واشنگتن با بيان اينكه ايران شعار انتخاباتي اوباما را مثبت ارزيابي مي كند، تاكيد كرد كه اگر رئيس جمهور جديد آمريكا وعده هايي را كه در دوران انتخابات در حوزه هاي داخلي و خارجي داده، محقق كند، كمك بسياري به كشورش خواهد كرد.نيكلا ساركوزي نيز پس از ترك عراق و سفر به كويت در گفت وگو با روزنامه القبس چاپ كويت با استقبال از پيشنهاد دولت آمريكا براي گفت وگو با ايران از تهران خواست تا بين انزوا و همكاري يكي را انتخاب كنند. رئيس جمهور فرانسه در خصوص سياست دولت فرانسه در قبال برنامه هسته اي ايران بيان كرد:« خوشحالم از اينكه دولت جديد آمريكا راه گفت وگو با تهران را ترجيح داد و در اين باره تعارف نمي كنم. در حال حاضر مساله به ايران بر مي گردد اينكه بين انزوا يا همكاري با جامعه جهاني يكي را برگزيند.» وي افزود: «موضع ما كه همان موضع جامعه جهاني است تغيير نكرده، ما معتقديم كه در اختيار داشتن توان هسته اي از سوي ايران امري غيرقابل قبول است و ما اميدواريم كه مقامات ايراني نهايتاً به تعهدات بين المللي احترام بگذارند. از زمان شروع اين بحران در سال 2003 اروپا همواره حمايت كرده و تمايلش را به مساله گفت وگو و جديت نشان داده است.»
ساركوزي گفت: «گفت وگو مساله اي اصلي است. اگر بتوانيم ايراني ها را قانع كنيم از برنامه هسته اي شان دست بردارند به ويژه اينكه غني سازي را تعليق كنند تا زماني كه ايران درخواست هاي جامعه جهاني را رد مي كند ما بايد موضع جدي را از خود نشان دهيم.»
وي در ادامه با اشاره به پرتاب ماهواره سفير اميد گفت:« مقامات ايراني بر موضع خود در خصوص پرونده هسته اي اصرار و پافشاري مي كنند كه اين امر تحريك پذيري ما را بيشتر مي كند.»
پنجشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]