واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: سفر همزمان متكي و ساركوزي به عراق روابط ايران و امريكا محور ديپلماسي سه جانبه در بغداد
گروه سياسي؛ همزمان با تشديد تحركات تهران و واشنگتن براي گشودن باب مذاكرات، در روزهاي اخير منوچهر متكي وزير امور خارجه و نيكلا ساركوزي رئيس جمهور فرانسه عازم عراق شدند تا به طور جداگانه درباره روند مذاكرات ايران و امريكا با مقامات بغداد ديدار و گفت وگو كنند. از آنجا كه تحليلگران امريكايي اولين گزينه براي آغاز مذاكرات با تهران را موضوع عراق و افغانستان عنوان كرده و در قالب پيشنهاد از دولتمردان كاخ سفيد خواسته اند براي حل مشكلات جاري در اين دو كشور با ايران به طور مستقيم وارد مذاكره شوند، از اين به بعد مي توان سفرهاي اخير را حاوي پيامي تازه براي تهران دانست. چنانچه به گفته تحليلگران امور بين الملل ديدار ساركوزي از بغداد در راستاي به نتيجه رساندن مذاكرات تهران و واشنگتن بوده است. البته پاريس اين بار در نقش يك حمايت كننده از عراق در به موفقيت رساندن مذاكرات ايران و امريكا ظاهر شده است. هرچند تاكنون موضع فرانسه در مقابل ايران چندان رضايتبخش نبوده اما اين امر حاكي از تمايل فرانسه براي تحقق اهداف خود در جهت حل مشكلات پيش روي دو كشور است. از سوي ديگر عراق نيز بارها اعلام كرده خواهان گشايش درهاي گفت وگو ميان همسايه شرقي خود و امريكاست چنان كه معتقد است حل مشكلات عراق در گرو عادي شدن روابط تهران و واشنگتن است. به هر حال روز گذشته منابع نزديك به دولت نوري المالكي نخست وزير عراق اعلام كردند نيكلا ساركوزي رئيس جمهور فرانسه در ديدار با مسوولان عراقي درباره گفت وگوهاي ايران و امريكا مذاكراتي را انجام داده است. با اين حساب مي توان رئيس جمهور فرانسه را مامور پيگيري پرونده مذاكرات ايران و امريكا از جانب اروپا دانست. در عين حال اظهارات روز گذشته «بان كي مون» دبيركل سازمان ملل متحد در كنفرانس مطبوعاتي، گمانه ها در اين باره را تقويت مي كند. او كه به تازگي از سفر بغداد بازگشته است، از تمامي كشورهايي كه در مساله ايران مشاركت دارند از جمله امريكا خواست براي حل و فصل هرچه سريع تر برنامه هسته يي ايران از طريق مذاكره اقدام كنند. «بان كي مون» امريكا را نيز تشويق كرد كه هرچه زودتر گفت وگو با ايران را با هدف حل مناقشات مربوط به برنامه هسته يي ايران آغاز كند.
درخواست زيباري از امريكا
ديگر اينكه يك روز پس از سفر رئيس دولت فرانسه به بغداد منوچهر متكي وزير امور خارجه در راس يك هيات اقتصادي وارد عراق شد. البته پيداست كه ديدار متكي از كشور همسايه غربي ايران از اهميت ويژه يي برخوردار بوده چرا كه حتي بازگشت هواپيماي حامل هيات ايراني به عراق كه به دليل وزش شديد باد هم نتوانست اين ملاقات را به تاخير اندازد، اين سفر بلافاصله روز چهارشنبه صورت گرفت و به رغم اقتصادي بودن هيات اعزامي اما محور گفت وگوهاي منوچهر متكي با مقامات بلندپايه عراق، توافقنامه امنيتي عراق با امريكا و همچنين ادامه مذاكرات سه جانبه تهران، بغداد و واشنگتن بود. از همين رو هوشيار زيباري وزير خارجه عراق پس از ديدار با همتاي ايراني خود به طور مستقيم از امريكا خواست مجدداً درهاي گفت وگو با ايران را باز كند. زيباري همچنين حمايت قاطع خود از چنين فضايي را اعلام و تاكيد كرد قطعاً عراق خود پيشگام شكل گيري گفت وگوهاي ايران و امريكا بوده و خواهد بود و ما از هر ابتكار و پيشنهادي در اين زمينه حمايت خواهيم كرد. البته او به خوبي مي داند توافقنامه عراق با امريكا يكي از مباحثي است كه مورد توجه تهران بوده و ايران بارها نگراني خود را در اين باره اعلام كرده است. به همين دليل او در كنفرانسي مطبوعاتي كه پس از گفت وگو با متكي برگزار شد، بار ديگر اعلام كرد مفاد توافقنامه مذكور به هيچ وجه به زيان كشورهاي منطقه نخواهد بود. وزير امور خارجه عراق همچنين تاكيد كرد عراق هرگز به مكاني براي انجام عمليات عليه كشورهاي همجوار خود تبديل نخواهد شد. البته زيباري درباره احتمال برگزاري همه پرسي در خصوص موضوع توافقنامه امنيتي كشورش با امريكا گفت؛ اين توافقنامه و بخش هاي مختلف آن موضعي بسيار آشكار است و چارچوب هاي آن نيز پيش از اين مشخص شده و هيچ نكته يا بند سري در آن وجود ندارد. به گزارش مهر او يادآور شد؛ توافقنامه امنيتي توافقي است كه نهايتاً به سود هر دوطرف خواهد بود و در آن زمان خروج امريكايي ها از عراق نيز تعيين شده و روند خروج نيروهاي خارجي از كشور ما نيز به گونه يي ملموس آغاز شده است. طبعاً آقاي متكي در جريان حضور خود در منطقه الخضراء بغداد با اين موضوع از نزديك مواجه خواهند شد و مي بينند كه همه مكان ها در دست عراقي ها است. وزير خارجه عراق در اين ديدار تعميق هر چه بيشتر روابط تهران- بغداد را خواستار شد. وي با بيان اينكه سفر متكي به كشور عراق تاثيرات گسترده يي در عرصه روابط دو كشور خواهد داشت، افزود؛ عراق به عنوان يكي از كشورهاي مهم منطقه اميدوار است نقش موثري را در عرصه تحولات خاورميانه ايفا كند و ما در جريان گفت وگو با وزير خارجه ايران مهم ترين مسائل مربوط به اين حوزه را بررسي كرديم. وزير امور خارجه عراق تصريح كرد؛ ايران نسبت به تعهداتش در عراق به خوبي عمل مي كند و اين را دولت و مسوولان عراق به خوبي مي دانند و خانم كلينتون بر وجود امنيت و دموكراسي در عراق تاكيد دارد.
گفت وگوها درباره حملات موضوعيت ندارد
اما منوچهر متكي با اظهاراتي كه در كنفرانس خبري مشتركي كه با همتاي عراقي خود داشت، نشان داد اين بار مواضعي متفاوت با گذشته نسبت به وضعيت عراق داشته و به اين ترتيب هيچ ضرورتي براي گفت وگوهاي جديد سه جانبه با امريكا در خصوص امنيت عراق وجود ندارد. او در واكنش به اظهارات زيباري همتاي عراقي خود در خصوص گفت وگوهاي سه جانبه درباره عراق تصريح كرد؛ وقتي دوستان عراقي مطرح كردند گفت وگوهاي سه جانبه مفيد است، ما اين درخواست را پذيرفتيم و سه دور اين گفت وگوها انجام شد. فكر مي كنيم شرايط جديد متفاوت است و بهبود روند امنيتي در عراق را حاصل سپردن مسووليت ها به عراق ارزيابي مي كنيم. متكي درخصوص اظهارات اوباما نيز تاكيد كرد؛ ايران سعي مي كند شعار اوباما را مثبت ارزيابي كند و بحث گفت وگو با امريكا مي تواند بر اساس احترام متقابل و عدالت بررسي شود. به گفته او دنيا واقعاً تغيير يافته و از اينكه ايالات متحده قصد همياري با تغييرات را دارد، خبر خوبي است و ما فكر مي كنيم اين تغييرات فرصت خوبي براي امريكاست كه روابط خود را با سراسر جهان بهبود بخشد و در اين رابطه ما ديپلمات ها انسان هاي خوشبيني هستيم و اميدواريم اين خوشبيني تحقق يابد. متكي تاكيد كرد؛ اوباما اگر بتواند وعده هاي خود را در حوزه سياست داخلي و خارجي محقق كند، كمك زيادي به منطقه كرده است. به گزارش فارس وي خاطرنشان كرد؛ سعي كرديم در خصوص دولت اوباما شتابزدگي نداشته باشيم و اوباما در آغاز راه است و اين را براي وي فرصتي مي دانيم كه دولت امريكا و شخص اوباما تصوير روشن تري از سياست هاي خود ارائه كند. وي با بيان اينكه مشورت سياسي در سطوح دو كشور عاملي براي ايفاي ثبات در منطقه است، گفت؛ در اين سفر توفيق دارم كه با طالباني رئيس جمهور و المالكي نخست وزير عراق ديدار داشته باشم. او همچنين با ابلاغ دعوت محمود احمدي نژاد رئيس جمهور از جلال طالباني براي سفر به ايران خواستار انجام هر چه سريع تر اين سفر شد و گفت؛ بدون شك اين رفت و آمدهاي دوستانه علاوه بر تداوم رايزني ها، تعميق روابط دو كشور را نيز تسريع خواهد كرد. به گزارش مهر جلال طالباني رئيس جمهور عراق نيز در اين ديدار با تاكيد بر گسترش همكاري هاي نفتي دو كشور گفت؛ ما مطمئن هستيم ايران در پي توسعه روابط خود با عراق است و با توجه به وجود اين تمايل در طرف عراقي روابط ما بايد بيش از پيش گسترش يابد. وي همچنين در اين ديدار خواستار تبديل مناسبات تهران- بغداد به مناسباتي استراتژيك شد.
پنجشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]