واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: راهنمايي هايي براي سلامت دندان آمالگام بر كامپوزيت برتري ندارد
دكتر ياشيل احدي مقدم*
www.doctoryashil.com
خوانندگان محترم مي توانند پرسش هاي خود را با ذكر سن، محل سكونت و شرح مختصري از مشكل و هر موضوعي كه در يافتن علت، كمك كند مطرح سازند تا پاسخ داده شود. براي طرح پرسش هاي خود مي توانيد با آدرس [email protected] مكاتبه كنيد.
---
- در مورد كامپوزيت و روش كار و جنس موادي كه در روش كامپوزيت استفاده مي شود و دوام آن توضيح دهيد. احتمال تغيير رنگ كامپوزيت هست؟ آيا با بليچينگ يا جرم گيري مي توان رنگ آن را تغيير داد؟
كامپوزيت به مواد پليمري همرنگ دندان گفته مي شود كه در ترميم و زيباسازي دندان ها به كار مي روند. ماندگاري ترميم كامپوزيت بستگي به نوع و شكل ترميم، وسعت ترميم، بهداشت فردي و عادت هاي غذايي فرد دارد ضمن اينكه بازديد و پاليش ترميم هاي كامپوزيت در فواصل شش ماهه موحب افزايش عمر آن مي شود. كساني كه دندان هاي عقب خود را با كامپوزيت پر كرده اند بهتر است هر يكي دو سال يك بار با راديولوژي، وضعيت و احتمال پوسيدگي زير كامپوزيت را بررسي كنند. البته اين احتمال در ترميم هاي آمالگام هم وجود دارد.
امروزه تغيير رنگ ترميم هاي كامپوزيت با به بازار آمدن مواد با كيفيت بهتر، كمتر از گذشته ديده مي شود، ولي به هر حال در صورت بروز چنين مساله يي اگر مشكل ديگري ديده نشود مي توان با پاليش يا پوشاندن سطح ترميم با مواد جديد، آن را برطرف كرد. توجه كنيد رنگ ترميم هاي كامپوزيتي و روكش ها و... با بليچينگ يا جرم گيري تغيير نمي كند. پس دقت كنيد كه پيش از اقدام به اين گونه ترميم ها به فكر تغيير رنگ كلي دندان هاي خود باشيد.
- آيا آمالگام بر كامپوزيت برتري دارد؟
آمالگام و كامپوزيت هركدام مزايا و معايبي دارند و بسته به مورد، هركدام از آنها به ديگري ترجيح داده مي شود و اين به آن معنا نيست كه آمالگام يا كامپوزيت در حالت كلي نسبت به هم برتري داشته باشند. در حالت كلي براي پركردگي هاي وسيع تر و عميق تر (به خصوص در دندان هاي عقب)، دندانپزشك آمالگام را ترجيح مي دهد و بديهي است كه دندان هاي نمايان بهتر است با كامپوزيت پر شوند. البته در بيشتر موارد، بنا به درخواست بيمار، امكان پر كردن دندان هاي عقب با كامپوزيت نيز وجود دارد. از ديدگاه مقاومت مصالح، آمالگام مقاومت فشاري بيشتر و كامپوزيت مقاومت كششي بالايي دارد.
- دليل اختلاف قيمت خدمات دندانپزشكي در جاهاي مختلف چيست؟ اينكه دندانپزشك عنوان مي كند از مواد درجه يك يا درجه دو استفاده مي كند و براي هر كدام قيمتي عنوان مي كند تا چه حد صحيح است؟ مگر نبايد هميشه از مواد استاندارد و درجه يك استفاده كرد؟
بديهي است كه يك دندانپزشك باوجدان هميشه از مواد استاندارد، سالم، مناسب و تاريخ مصرف نگذشته استفاده خواهد كرد، اما موضوعي كه به درجه يك و درجه دو و... مشهور است، صحت دارد. به اين معنا كه ضمن رعايت استانداردها و سلامت مواد، انواع و مارك هاي مختلف مواد دندانپزشكي بسته به كشور و شركت سازنده آن، اختلاف قيمت قابل توجهي دارند، به عنوان مثال، مواد كامپوزيتي استاندارد و سالم موجود در بازار، ممكن است حدود هفت تا هشت برابر با هم اختلاف داشته باشند (براي تجسم بهتر در نظر بگيريد اتومبيل هاي مختلف در ايران از قيمت هفت ميليون تومان تا قيمت 200 ميليون تومان و بالاتر تردد مي كنند) اما اختلاف قيمت هاي اين انواع به معناي نامناسب بودن يا مضر بودن هر كدام نيست. اجباري در استفاده از بهترين و گران ترين نوع در همه موارد نيست. مي توانيد با دندانپزشك خود در مورد كاركرد مورد انتظار يا ميزان دوام يا هر موضوع ديگري كه مد نظر داريد، مشورت كنيد و مقرون به صرفه ترين گزينه را انتخاب كنيد.
اختلاف قيمت خدمات در جاهاي مختلف، به عوامل مختلفي بستگي دارد. تفاوت چشمگير قيمت خريد يا اجاره ملك مطب در مناطق مختلف، باعث تفاوت قيمت خدمات مي شود. به عنوان مثال، قيمت اجاره دو مركز دندانپزشكي خود من در دو نقطه از تهران (غرب و شمال تهران) حدود دو برابر با هم تفاوت دارد، و ناگزير قيمت ها نيز متفاوت است. قيمت انواع مختلف يونيت ها و تجهيزات دندانپزشكي نيز ممكن است تا 40 برابر با هم تفاوت داشته باشد.
از طرفي يك دندانپزشك در سنين جواني قادر به انجام كار بيشتر در طول روز است كه با گذشت سن و بيماري هاي وحشتناك درد كمر و مهره هاي گردن و دست ها، امكان پذيرش بيمار زياد براي دندانپزشكان مسن تر وجود ندارد. در نظر بگيريد حرفه دندانپزشكي يك حرفه آزاد است و يك دندانپزشك بايد از طريق حرفه خود و كار دست خود ارتزاق كند. با اين اوصاف منطقي است دندانپزشك خبره تر و مسن تر انتظار داشته باشد درآمدي را كه در جواني با پذيرش 10 بيمار در روز به دست مي آورد، در سنين بالاتر با پذيرش پنج بيمار به دست آورد. در نظر داشته باشيد دندانپزشكان از اقشار نخبه و تحصيلكرده اجتماع هستند و كار فيزيكي سخت، طاقت فرسا و بيماري زايي انجام مي دهند.
گذشته از همه اين موارد، ذكر اين نكته ضروري است كه نظارت و تعرفه گذاري سازمان هاي ذي ربط هميشه وجود داشته و مانع از اجحاف احتمالي است.
ذكر نكته ديگر نيز ضروري است كه هزينه رعايت بهداشت، پيشگيري از بيماري، استفاده از دستگاه هاي استريليزاسيون، تميز نگهداشتن محيط درماني و ساير هزينه هاي جانبي و بالاسري نيز قابل توجه است و بديهي است حذف رعايت اصول بهداشتي، به ظاهر باعث كاهش هزينه درمان خواهد شد. ضروري است بيماران محترم علاوه بر لحاظ قيمت هاي مراكزي كه به آن مراجعه مي كنند، به ميزان ملاحظات بهداشتي و دستگاه هاي استريل و رعايت نكات ايمني معمول در مركز درماني مورد نظر نيز توجه كنند.
*جراح، دندانپزشك
پنجشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 474]