واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: سايه استيضاح بر سر اردوغان
سايه استيضاح بر سر اردوغان
فرزين صارمي
رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه از سوي حزب جمهوريخواه خلق و ديگر احزاب مخالف جهت استيضاح مورد تهديد قرار گرفته است. رفيق ار يلماز، يكي از نمايندگان پارلماني حزب مخالف جمهوريخواه خلق تركيه عنوان داشته است كه حمايت دولت رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه از مخالفان سوري خطري براي منافع تركيه و امنيت ملي اين كشور به شمار ميآيد.بر اساس اظهارات رفيق اريلماز و شماري ديگر از رهبران حزب جمهوريخواه خلق،سخنان اردوغان در اين زمينه در راستاي از بين بردن روابط بينالمللي و ايجاد مشكل براي كشور در عرصه قوانين بينالمللي به شمار ميآيد. رسانههاي جمعي تركيه و كشورهاي خارجي اين اطلاعات و سخنان را تأييد ميكنند در حالي كه هيچ مسئول دولتي تركيه آنها را رد نكرده است.در اين اظهارات اردوغان در خصوص استيضاح تهديد شده است .
احزاب سياسي تركيه و بازرگانان اين كشور با هشدار درباره پيامدهاي خطرناك مواضع دولت اردوغان در قبال سوريه خاطر نشان كردند اين مواضع با تحريك مستقيم غربي ها اتخاذ شده است.
"دولت باخشالي" رهبر حزب جنبش ملي گرايي، دولت كنوني تركيه به رهبري رجب طيب اردوغان را سخنگوي رسمي و نماينده قدرتها و طرحهاي امپرياليستي توصيف كرد كه سوريه و منطقه را هدف قرار داده است.باخشالي در خلال نشست پارلمان تركيه عنوان كرده است كه برخي تركيه را به بن بست خطرناك در سوريه سوق مي دهند، زيرا سقوط سوريه منجر به تحولات بسيار خطرناك
مي شود كه هيچ كس نمي تواند نتايج و پيامدها و تاثيرات آن بر تمام كشورهاي منطقه را پيش بيني كند.
باخشالي افزود: كشورهاي امپرياليستي در حال حاضر آنچه را از يكصد سال پيش در منطقه به آن دست مي زدند و طراحي مي كردند، تكرار مي كنند.وي درباره خطراتي كه به منافع تركيه با اجراي پروژه خاورميانه بزرگ وارد خواهد شد، هشدار داده است .حزب جنبش
ملي گراي تركيه از دولت اين كشور خواست از اينكه ابزار دست قدرتهاي امپرياليستي كه ايران و در نتيجه تركيه به عنوان هدف بزرگ اين طرحها را هدف قرار داده اند، خودداري كند.
از سوي ديگر، اوميت بوينار رئيس اتحاديه بازرگانان تركيه نيز گفت مواضع دولت رجب طيب اردوغان در قبال بحران سوريه، با تحريك مستقيم لندن، پاريس و ديگر پايتختهاي غربي اتخاذ شده است. بوينار با هشدار به دولت اردوغان درباره برحذر بودن از اين توطئه در عين حال تصريح كرد، تركيه با مشكلات اقتصادي جدي ناشي از بحران سوريه روبهرو است.
"كمال قيليچ دار اوغلو" رهبر حزب مخالف جمهوري خلق نيز صراحتا در پارلمان تركيه عنوان كرده بودكه دولت اردوغان عروسك خيمه شب بازي قدرتهاي جهاني است و سياستهايش در قبال سوريه خردمندانه نيست.در هر صورت به نظر مي رسد كه حزب جمهوريخواه خلق با همراهي برخي ديگر از احزاب مخالف در نظر دارد دولت رجب طيب اردوغان را در خصوص مواضعش در قبال سوريه تحت فشار قرار دهد .
اين اعتراضها در حالي بيان مي شود كه اين روزها اخبار گوناگوني در خصوص وضعيت سلامت رجب طيب اردوغان منتشر مي شود."يورگن گوتشليش" خبرنگار مجله آلماني اشپيگل در استانبول در مطلبي درباره وضعيت بيماري نخست وزير تركيه آورده است كه رجب طيب اردوغان، نخستوزير 57 ساله تركيه 26 نوامبر در كلينيك دانشگاه مرمره بعد از آندوسكوپي روده تحت عمل جراحي قرار گرفت. وي بعد از سپري كردن چند روز در اين كلينيك به خانه منتقل شد. اما اكنون دوره نقاهت دو سه روزه اردوغان به يك دوره دو هفتهاي تبديل شده است كه پايان اين دوره هنوز هم قابل پيش بيني نيست.
اردوغان از آن زمان تاكنون شركت در سه نشست كابينه را از دست داده است و از بسياري از قرارهاي ملاقات بسيار مهم كه در حالت عادي هرگز از آنها چشم پوشي نميكند، صرف نظر كرد. وي در كنگره تجارت بينالملل كه سال گذشته باراك اوباما، رئيس جمهوري آمريكا مبتكر طرح آن بود و جو بايدن، معاون رئيس جمهوري آمريكا براي شركت در آن به استانبول آمد، شركت نكرد. بايدن در اين سفر براي ملاقات با اردوغان به خانه شخصي وي رفت تا از نزديك و شخصا احوال اردوغان را جويا شود. علاوه بر اين طي روزهاي گذشته نيز امير قطر براي ديدار با اردوغان به منزل شخصي وي رفت. اين شواهد در كنار ديگر مسائل اين سئوال را بيش از پيش مطرح ميكند كه آيا استراحت طولاني مدت اردوغان تنها به دليل يك جراحي ساده است؟ در هر صورت منطقي نبودن جواب اين سئوال افزايش گمانه زنيها و گسترش شايعات در مورد اردوغان و آينده سياسي حزب "عدالت و توسعه" اين كشور را به دنبال داشته است چرا كه سياستمدار منضبطي چون اردوغان با انجام يك جراحي ساده اين گونه خانه نشين نميشود!اولين گمانهزنيها درخصوص وضعيت اردوغان از طرح بيماري سرطان براي وي خبر دارد. چيزي كه مقامات تركيه طي روزهاي گذشته به شدت آن را رد كردند. در هر صورت اردوغان به علت بيماري خود چند كنفرانس و نشست را از دست داده است و اين مسئله اي نيست كه بتوان به سادگي از كنار آن گذشت .با اين حال اردوغان روزهاي سختي را سپري مي كند واز اين پس شاهد تقابل بيشتر ميان احزاب مخالف دولت تركيه و حزب عدالت و توسعه در خصوص مسائل جاري در سوريه خواهيم بود.در اين خصوص سياست خارجي تركيه نياز به تغييري اساسي دارد.رجب طيب اردوغان و احمد داوود اوغلو طي ماههاي اخير ارتباطات گسترده اي با مقامات آمريكايي داشته و نقش
كاخ سفيد را در سياست خارجي خود پررنگ ساخته اند.
سه|ا|شنبه|ا|27|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]