واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اقتصاد اروپا با تحريم نفتي ايران به شرايط بحراني باز خواهد گشت
مدتي است كه بحث تحريم نفتي ايران و تلاش براي ايجاد وقفه در صادرات نفت اين كشور به منظور ايجاد محدوديت براي برنامه هستهاي كشورمان در ميان كشورهاي غربي مطرح شده است و اين در حالي است كه مسئله تحريم نفتي ايران با مخالفتهاي زيادي روبرو شده است، چرا كه كارشناسان بر اين باورند تحريم نفتي ايران به شدت به ضرر اقتصاد كشورهاي غربي به ويژه اتحاديه اروپا خواهد بود.
شبكه خبري آمريكايي انبيسي در گزارشي در مورد تبعات تحريم نفتي ايران با اين عنوان كه تحريم نفتي ايران باعث گسترش هر چه بيشتر فاجعه اقتصادي اروپا خواهد شد، آورده است: اگر تحريم نفتي ايران انجام شود، اين مسئله باعث افزايش شديد قيمت نفت و در نتيجه طاقت فرساتر شدن تلاش اروپا براي حل بحران اقتصادي اين اتحاديه خواهد شد.
بر اساس اين گزارش، تحليلگران و كارشناسان هشدار ميدهند كه اگرچه دولتهاي اروپايي به تازگي بر سر ممنوعيت وارد كردن نفت ايران به توافق رسيدهاند و چين اعلام كرده است كه از تحريمهاي ضد ايراني به رهبري آمريكا حمايت خواهد كرد، اما با وجود اين چندين كشور اروپايي به شدت نيازمند وارد كردن نفت از ايران هستند و در بين اين كشورها يونان به دليل اوضاع بسيار آشفته اقتصادي خود، اوضاع به مراتب نامساعد تري دارد. چرا كه 30 درصد از نفت مورد نياز خود را از ايران تامين ميكند.
با توجه به اين مسئله در صورتي كه تحريمها بر ضد نفت ايران اعمال شود، اين مسئله منجر به سقوط كامل اقتصاد يونان خواهد شد. از سوي ديگر در پي سقوط كامل اقتصاد يونان، اقتصاد كشورهاي همسايه آن تحت تاثير قرار خواهد گرفت و در نتيجه اروپا مجبور خواهد بود به دوران بحران و فاجعه اقتصادي خود بازگردد.
يكي از كارشناسان اقتصادي در اين باره ميگويد: بياييد فرض كنيم كه سران اروپا آنقدر احمق باشند كه با آمريكا در تحريم نفتي ايران مشاركت كنند. اين مسئله به اين معنا خواهد بود كه اروپا از روزانه 250 هزار بشكه نفت محروم خواهد شد. با وجود اين بيشترين و بدترين تاثير آن بر روي كشورهايي مانند ايتاليا و يونان خواهد بود، اما به نظر نميرسد يونانيها تمايلي براي فرستادن گردن خود به زير تيغ به خاطر اروپاييها باشند. چرا كه ايران يگانه كشوري است كه براي آنان نفت را بر اساس خواستهها و منافعشان تامين ميكند. اين مسئله قطعا اقتصاد يونان را نابود خواهد كرد.
در ادامه اين گزارش آمده است: درست است كه عربستان اعلام كرده است كمبود ناشي از تحريم نفت ايران را جبران خواهد كرد، اما كارشناسان و ناظرين بازار بر روي تحقق اين ادعاي عربستان به طور جدي ترديد دارند. در واقع تحليلگران بر اين باورند كه اين مسئله عربستان را مجبور خواهد كرد از تمامي ظرفيت نفتي خود استفاده كند و البته اين مسئله قيمت نفت را به شدت افزايش خواهد داد.
از سوي ديگر تحليلگران اين ترديد را مطرح ميكنند كه آيا عربستان در آينده ميتواند به جبران كمبود نفت در صورت تحريم ايران ادامه دهد، اين در حالي است كه بررسيهاي موسسه چتهامهاوس انگليس نشان ميدهد كه مصرف داخلي عربستان ميتواند موقعيت اين كشور را به عنوان بزرگترين توليدكننده نفت دنيا تحت الشعاع قرار دهد، و در نتيجه اين مسئله به بروز بحران نفتي در دنيا منجر خواهد شد. البته كارشناسان بر اين باورند كه تخمين دقيق ميزان ذخاير نفتي دنيا در شرايط كنوني بسيار سخت است، حتي كارشناسان زبده نفتي نيز نميتوانند نظر قطعي در مورد قيمت نفت در سال آينده ارائه دهند.
اما از سوي ديگر با توجه به تهديد ايران در مورد بستن تنگه هرمز، كارشناسان بر اين باورند كه بروز هر گونه درگيري ميان ايران و آمريكا ميتواند براي قيمت جهاني نفت بسيار فاجعه بار باشد. اگرچه برخي تحليلگران بر اين باور هستند كه احتمال كاهش تنشها ميان ايران و غرب تا پايان ماه جاري ميلادي وجود دارد.
از سويي بر اساس نظرخواهي به عمل آمده از سوي يكي از رسانههاي غربي، افكار عمومي و اكثر مخاطبان نظري منفي نسبت به تحريم نفتي ايران دارند. به گزارش ايرنا، پايگاه اطلاع رساني يورو نيوز با مطرح كردن اين پرسش كه «آيا با تصميم اتحاديه اروپا مبني بر تحريم نفتي ايران موافق هستيد»، مبادرت به نظرخواهي كرد.
برپايه اين گزارش تا لحظه مخابره خبر، 58 درصد از مخاطبان اين شبكه خبري پاسخي منفي به اين نظرخواهي دادند.
اين در حالي است كه فقط 38درصد موافق و 4درصد در اين باره نظري نداشتند.
گفتني است آلن ژوپه وزير امور خارجه فرانسه مدعي شد كه كشورهاي عضو اتحاديه اروپا در ارتباط با تحريم نفتي ايران به توافق كلي دست يافتهاند.
اين در حالي است كه برخي از اعضاي اين اتحاديه خواستار دادن فرصتي براي يافتن جايگزيني نفت ايران شدند.
فشار واشنگتن بر متحدان غربياش در برهه زماني بحران مالي و اقتصادي، مبني بر توافق بر تحريم نفت ايران، وضع اقتصادي را در بين اعضاي اين اتحاديه به مراتب بغرنجتر ساخته است.
برخي از كشورهاي عضو اتحاديه اروپا حداقل شش ماه و برخي مانند يونان تا يكسال خواستار به تعويق انداختن اعمال چنين تحريمي شدهاند.
پايگاه اطلاع رساني آسيا تايمز هم در گزارشي نوشت: تحريمهاي ضد ايراني آمريكا و اروپا قيمت جهاني نفت را به شدت افزايش و در نهايت سود بيشتري متوجه ايران و خسارات فراوانتري نصيب تحريم كنندگان خواهد كرد. به گزارش ايرنا از رسانههاي جهان، اين پايگاه اطلاعرساني با اشاره به آخرين دور تحريمهاي ضد ايراني آمريكا، از آن با عنوان «جنگ اقتصادي» ياد كرد كه با دستور مستقيم دولت «بنيامين نتانياهو»، نخستوزير رژيم صهيونيستي و لابي شوراي روابط عمومي آمريكايي - اسرائيلي موسوم به «آيپك» به امضاي «باراك اوباما»، رئيسجمهوري آمريكا، رسيد.
بر اساس اين گزارش، دولتهاي عضو اتحاديه اروپا با اشاره به ظرفيتهاي بيپايان نفت در حوزه اختيار خود مساله تحريم نفت ايران را مطرح كردهاند. آنها ترديد دارند كه تحريم نفتي ايران از چه زماني بايد آغاز شود؟ در نتيجه اين گفت و گوها و اخبار درز كرده به بازار نفت، قيمت آن به شدت افزايش و نفت خام برنت به حدود 114 دلار رسيده است.
كشورهاي عضو اتحاديه اروپا بعد از چين دومين خريدار عمده نفت ايران به شمار ميآيند. با وجود اين، گونتر اوتينگر، كميسيونر انرژي اتحاديه اروپا، اخيراً با اعتماد به نفس گفت، عربستان سعودي ميتواند كمبود نفت ايران را در بازار جبران كند. اما هر تحليلگر نفتي ميداند كه عربستان سعودي ظرفيت اضافه توليد را به ميزان كافي در اختيار ندارد و بايد از فروش نفت گران قيمت خود پول فراواني كسب كند. از اينها گذشته دربار سعودي مخالف با انقلاب، به شدت به اين منابع نياز دارد، تا براي پرهيز از هر نوع بروز انقلاب داخلي به مردم خود رشوه دهد.
علاوه بر اينها بايد تهديدهاي تهران براي بستن تنگه هرمز را هم در نظر گرفت. زيرا با اين اقدام يك ششم از نفت جهان و 70 درصد از توليدات نفت كشورهاي سازمان صادركننده نفت موسوم به اوپك به بازار نخواهد رسيد. تعجبي ندارد كه معاملهگران نفتي هرچه ميتوانند نفت ميخرند.
اين وضع باعث خواهد شد كه نفت در تابستان امسال مانند سال 2008 به 150 دلار در هر بشكه برسد.
بنابراين آنچه تحت عنوان بمب كنار جادهاي ساخت دست اسرائيل آغاز شد، اكنون به خودكشي جمعي اقتصادي تبديل شده است كه همه بخشهاي اقتصاد جهاني را تهديد ميكند. تعجبي ندارد كه علاءالدين بروجردي، رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس ايران، اخيرا هشدار داد غرب با اتخاذ تحريمهاي نفتي خطايي راهبردي مرتكب ميشود. اگر وضع به همين منوال پيش رود سال 2012 را بايد سال ركود گسترده اقتصاد جهاني بناميم. به نوشته آسيا تايمز، تحريمهاي جديد دشواريهايي را متوجه تهران ميكند، اما نه در سطح تحملناپذير. با وجود اين افراد غير مسؤول در كنگره آمريكا احتمالا در نهايت باور خواهند كرد كه حذف 5/2 ميليون بشكه صادرات نفتي ايران از بازار عواقب خطرناكي در بر خواهد داشت.
كشورهاي آسيايي به نفت بيشتري نياز دارند و بيشتر از ايران نفت ميخرند كه در مجموع باعث افزايش سرسام آور قيمت نفت ايران ميشود.
بنابر اين، اوباما به چه دليل اين قانون را امضا كرد؟ براي دولت او آمار محبوبيت بيشتر براي انتخابات اهميت دارد. همه نامزدهاي جمهوري خواه از حمله به ايران و جنگ عليه اين كشور صحبت ميكنند و بسياري از راي دهندگان آمريكايي به اندازه كافي بياطلاع هستند كه اين سخنان را ميپذيرند.
با وجود اين كمتر فردي حساب ميكند كه اقتصادهاي آمريكا و اروپا مطمئناً در صورت بهبود اقتصادي ناچيز در سال جديد ميلادي، با نفت 120 دلار بار ديگر ركود را تجربه ميكنند.
سه|ا|شنبه|ا|27|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]