واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: پاي درس اخلاق آيتالله خوشوقت؛ خط ويژهاي كه خدا براي حركت انسان ايجاد كرده كداماست؟
آيتالله خوشوقت با بيان اينكه كار قرآن هدايت انسانهاست، گفت: چون انسان بايد در خط ويژهاي باشد و مثل حيوان زندگي نكند، خداوند براي انسان خط ويژهاي براي حركت ايجاد كرده است.
به گزارش خبرنگار دين و انديشه «خبرگزاري دانشجو»، آيتالله خوشوقت در ابتداي جلسه درس اخلاق كه پنجشنبه، 22 دي ماه در مسجد اعظم قم برگزار شد، به تفسير آيه مباركه «ان هذا القرآن يهدي للتي هي أقوم» پرداخت.
وي با اشاره به آيه «شهر رمضان الذي انزل فيه القرآن هدي لناس» گفت: قرآن خودش را اين گونه معرفي كرده كه خداوند قرآن را به منظور هدايت انسان ها فرستاده است.
خط ويژهاي كه خداوند براي حركت انسان ايجاد كرده كدام است؟
اين استاد اخلاق با بيان اينكه كار قرآن هدايت انسان هاست، پس قرآن به دنبال انسان ها مي گردد تا آنها را هدايت كند، گفت: چون انسان بايد در خط ويژه اي باشد و مثل حيوان زندگي نكند، خداوند براي انسان خط ويژهاي براي حركت ايجاد كرده است.
خوشوقت در ادامه به واژه «اقوم» به معني چيزي كه قيامش شديد است، اشاره كرد و افزود: اين آيه مي فرمايد قرآن به راهي هدايت مي كند كه هميشه سرپاست و اشتباه در آن راه ندارد؛ راهي كه اول آن عبد قرار دارد و آخر آن خدا.
وي با بيان اينكه خداوند هميشه مالك و انسان هم هميشه مملوك و بنده است، گفت: انسان عبد و بنده، گاهي صالح و گاهي طالح بوده، اما خدا همواره، خدا و مالك بوده است.
اين استاد اخلاق با اشاره به چگونگي هدايت قرآن گفت: در بطن قرآن آمده كه هدايت همان كاركردهاي انسان به منظور پيشرفت در مسير هدفي است كه به عنوان غايت معين شده و در واقع همان معبود متعال و خداوند است.
انسان راه قرآن را طي ميكند تا به خداوند برسد
خوشوقت ادامه داد: هدف بايد خدا باشد؛ در حقيقت قله، خداوند است كه انسان با عبادت به او مي رسد؛ انسان راه قرآن را طي مي كند تا به خداوند برسد؛ همه بايد به سوي خدا حركت كنند كه با غير عبادت ممكن نمي شود.
وي در ادامه با اشاره به اينكه هر كاري غير از عبادت ما را به عروج نمي رساند، گفت: نماز و روزه نيز از اين رو كه خداوند فرموده، باعث عروج انسان مي شود.
اين استاد اخلاق با بيان اينكه هر كاري كه به خاطر خدا باشد بالا مي رود، گفت: اگر در كاري منفعت انسان مورد نظر باشد آن كار بالا نمي رود و فاعل آن در همان نقطه باقي مي ماند.
خوشوقت با اشاره به فرمايش قرآن مبني بر اينكه انس و جن را آفريديم تا خدا را عبادت كنند، گفت: اگر انسان كاري را به خاطر خودش انجام دهد، زميني مي ماند.
وي در ادامه با اشاره به اينكه فرمان رسيده است كه بايد با اخلاص به حرف خدا گوش دهيم، افزود: طاعت و عبادت بايد با اخلاص باشد يعني نبايد روزه بگيريم كه لاغر شويم يا پولدار شويم يا قصدمان جلب رضايت مردم باشد.
اعمال با اخلاص، انسان را بالا ميبرد
اين استاد اخلاق در ادامه با بيان اينكه اگر به خاطر خدا به فرامين او چشم گفتيم اعمالمان بالا مي رود، گفت: اعمال با اخلاص، انسان را بالا مي برد؛ عده اي اخلاص را در عبادات رعايت مي كنند و عده اي هم اخلاص برايشان ملكه ذهن شده و همه كارهايشان را به خاطر خدا انجام مي دهند و با همه اعمال به سوي قله هرم مي روند؛ لحظه به لحظه بالا مي روند و اين خلاصه هدايت قرآن است.
خوشوقت با اشاره به پنج سالي كه امام علي (ع) حكومت ظاهري را پذيرفت، گفت: حضرت علي (ع) مي دانست كه نمي شود انسان ها و جامعه را كامل درست كرد، اما اين حكومت داري فرصتي شد تا حضرت صحبت هاي مهمي كه در نهج البلاغه ثبت شده را مطرح كنند. در نهج البلاغه درباره همه چيز صحبت شده است، يكي از اين مباحث معرفي قرآن است؛ از منظر نهج البلاغه انسان هايي كه مورد نصيحت قرار مي گيرند دو دسته هستند كه عده اي آنچه به نفع آنهاست را برمي گيرند.
وي با بيان اينكه قرآن خيرخواه و هدايتگر بوده، راه هدايت است، گمراهي در آن راه ندارد و دروغ در كارش نيست، گفت: هر كس قرآن بخواند يكي از اين دو چيز نصيبش مي گردد؛ اگر راه را گم كرده پيدا مي كند و اگر در راه درست است، نزديكتر مي شود.
هر كس قرآن نخواند در هدايت فقير محض است
اين استاد اخلاق با اشاره به اينكه قرآن كتاب هدايت است، افزود: قرآن تمام نيازهاي انسان را پاسخگوست، هر كس قرآن بخواند راهش درست مي شود و هر كس قرآن نخواند در هدايت فقير محض است.
وي با اشاره به ابتلاي انسان به بيماري هاي بسيار، قبل از هدايت و انس پيدا كردن با خدا گفت: انسان با قرآن خواندن از همه بيماري ها دور مي شود؛ قرآن خواندن در شدايد، فقر و پولداري و به طور كلي در مراحل مختلف زندگي به درد مي خورد.
قرآن انسان را از همه امراض شفا ميدهد
خوشوقت با اشاره به اينكه بزرگترين بيماري شرك و نفاق است، افزود: اگر انسان قرآن بخواند از بيماري ها نجات مي يابد؛ چرا كه قرآن انسان را از همه امراض شفا مي دهد.
وي با اشاره به عظمت قرآن در نزد خداوند گفت: قرآن شايستگي واسطگي بين انسان ها و خداوند را براي رسيدن به حاجات دارد؛ به همين دليل انسان در شب هاي قدر، قرآن را واسطه مي كند.
اين استاد اخلاق ادامه داد: محبت قرآن اسباب عروج و رسيدن به خداوند است؛ علاقه باعث مي شود انسان به دستورات قرآن عمل كند و بالا رود و به خدا نزديك شود؛ اين بزرگ را نبايد كوچك كرد و نبايد وسيله پول گرفتن قرار داد.
بالاترين هدايتها در قرآن است
خوشوقت با بيان اينكه هيچ واسطه اي مثل قرآن انسان را به خدا نزديك نمي كند و در جهت خدا قرار نمي دهد، گفت: بالاترين هدايت ها در قرآن است؛ چرا كه آخرين سخن خداست
وي با تاكيد بر اينكه مسئله امامت حرف قرآن است، گفت: خدا مجوز هدايت را به پيامبر و امام داده است؛ مثلاً در واقعه غدير كه ولايت و امامت در قرآن است و از آن جدا نيست.
بايد انسان كشاورز قرآن باشد
اين استاد اخلاق به شفاعت قرآن در روز قيامت گفت: قرآن هم شافع و هم مشفع است؛ چرا كه بعضي شفيعا روز قيامت از شفاعت رد ميشوند، ولي قرآن همواره شفاعتش مقبول است؛ قرآن حرفش راست است و خدا آن را مي پذيرد، بنابراين بايد انسان كشاورز قرآن باشد با قرآن كار كند و اگر فهميد عمل كند.
قرآن را خيرخواه خود تلقي كنيد
خوشوقت در پايان گفت: بسيار مشخص است كه قرآن از طرف كسي است كه حكيم و عليم و قدير است، بنابراين اگر قرآن حرفي زد او را خيرخواه خود تلقي كنيد؛ چون به نفع شماست ولو تلخ باشد؛ همچنين اگر فكري داريد كه خلاف قرآن است، بدانيد حرف شما باطل و حرف قرآن حق است.
سه|ا|شنبه|ا|27|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 232]