واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: نسخه امنيتي متفاوت از عراق براي افغانستان
خروج ناموفق امريكا از عراق و به دنبال آن خروج تدريجي از افغانستان و آغاز گفتگوهاي صلح با طالبان... آيا امريكا نسخه پيشنهادي ديگري براي افغانستان دارد؟
ديپلماسي ايراني: خروج نيروهاي امريكايي از عراق در امريكا با جشن و شادي مردم ايالات متحده همراه شد و باراك اوباما بابت تحقق وعده اش مبني بر خروج نيروها بر خود باليد و در آستانه شروع رقابت هاي رياست جمهوري در كشورش، خود را مردي خوش قول و ثابت قدم معرفي كرد. اما در آن سو كشور عراق از فرداي روز خروج خارجي ها يك روز آرامش به خود نديده و موجي از اختلاف ها و تنش ها را شاهد بوده است.
قرار بود عراق مدلي از دموكراسي موزاييكي لبنان را تجربه كند و قدرت در اين كشور ميان گروه ها و مذاهب تقسيم شود و به تدريج ساختاري دموكراتيك و مبتني بر همين تقسيم بندي موزاييكي را به اجرا درآورد اما به محض خروج نيروهايي امريكايي از اين كشور، اختلافات سر باز كرد و ائتلاف سني ها از هم پاشيد و دولت نيز با بحران روبرو شد. متعاقب اين اختلافات، وقوع حوادث تروريستي پياپي در عراق بر وخامت اوضاع افزوده و موجب تشديد نگراني ها از وضعيت دولت و امنيت شده است.
از سوي ديگر افغانستان نيز كه ده سال صحنه جنگ ميان نيروهاي بين المللي و شورشيان طالبان و القاعده بوده، به زودي مطابق وعده جامعه جهاني، خالي از نيروهاي خارجي خواهد شد ولي در اينجا استراتژي ديگري در شرف طرح ريزي و تحقق است. هم حامد كرزي و هم قدرت هاي غربي از ماه ها پيش به دنبال انعقاد تفاهم نامه هايي استراتژيك براي حضور نيروها و امكانات غربي در افغانستان هستند تا توانايي مقابله با شورش ها و جنگ افزوري هايي را كه به گفته آنها با حمايت پنهان لايه هايي از ارتش و استخبارات پاكستان همراه است داشته باشند و مانع از بين رفتن دموكراسي نوپا و ديگر دستاوردهاي جنگ ده ساله در اين كشور شوند.
اگرچه هنوز جزئياتي از پيمان هاي استراتژيك احتمالي افغانستان با قدرت هاي بزرگي چون امريكا، فرانسه، بريتانيا و آلمان منتشر نشده و همه چيز در حد توافقات اوليه و كليات به سر مي برد اما انتظار مي رود كه قراردادهاي مزبور واجد جنبه هاي امنيتي و لجستيكي و نيز آموزشي و فرهنگي بلندمدتي باشند تا افغانستان را چون عراق، در مخمصه مخالفان و بنيادگرايان تنها نگذارند.
وزارت خارجه افغانستان هفته پيش اعلام كرد كه قرار است گفتگوها در مورد امضاي سند همكاري هاي استراتژيك با ايالات متحده در همين ماه در كابل آغاز شود و درباره جزئيات و موارد مورد اختلاف آن بحث و بررسي صورت بگيرد.
در كنار اختلاف هاي گذشته ميان ايالات متحده و افغانستان بر سر امضاي سند همكاري هاي استراتژيك، برخي از پيشنهادهاي لويه جرگه عنعنوي افغانستان نيز موجب شده تا شرايط سخت تري در برابر دور تازه گفتگوها ميان دو كشور قرار گيرد.
با اين وجود جانان موسي زي سخنگوي وزارت خارجه افغانستان گفته است مذاكرات مربوط به تفاهم نامه استراتژيك كابل - واشنگتن، از سوي سفير امريكا در كابل و مشاور شوراي امنيت ملي افغانستان ميان هيات هاي دو كشور به پيش مي رود. به گفته وي، عمده مطالبات و شروط افغان ها كاملا روشن شده است ولي با اين حال مشاور امنيت ملي، معاون سياسي وزارت خارجه و برخي ديگر از مقام هاي افغان در تركيب هيات هاي گفتگوي دوجانبه قرار دارند و مذاكرات را در كابل پيش مي برند.
هر چند پيش از اين مقام هاي دو كشور گفته اند كه مسائل مورد اختلاف بر سر امضاي اين پيمان استراتژيك حل شده است اما هنوز در برخي مسائل موافقتي به دست نيامده است. يكي از اين موضوعات اقدام به عمليات هاي شبانه از سوي نيروهاي امريكايي در افغانستان و حملات خودسرانه و بدون هماهنگي آنها به خانه هاي افغان هاست كه حكومت افغانستان همواره مخالف آن بوده و خواستار توقف اش شده است. از سوي ديگر امريكا مايل است تا اين همكاري ها در چارچوب يك اعلاميه تنظيم شود اما افغانستان تاكيد دارد كه اين سند به صورت يك پيمان امضا شود.
درحال حاضر، مقام هاي افغان از آمادگي خود براي آغاز دور تازه مذاكره با مقام هاي امريكايي در مورد امضاي سند همكاري هاي استراتژيك خبر مي دهند ولي حامد كرزي ادامه عمليات هاي شبانه نيروهاي ائتلاف را يكي از موانع اساسي در راه امضاي اين سند عنوان كرده است. رئيس جمهور افغانستان همچنين از امريكايي ها خواسته است كه تمام مسئوليت هاي زندان بگرام را به دولت بسپارند.
با اين حال به نظر مي رسد تجربه عراق از يكسو و احتمال آغاز گفتگو با طالبان از سوي ديگر، دو دليل عمده باشد براي انعقاد همكاري هاي درازمدت افغانستان با بريتانيا، فرانسه، آلمان، امريكا و حتي ايتاليا تا از اين طريق، زمينه هاي بكارگيري سياست "فشار و گفتگو" در قبال مخالفان و جلوگيري از آشفتگي هاي امنيتي و سياسي در اين كشور فراهم باشد.
سه|ا|شنبه|ا|27|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]