واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مدير عامل شركت بورس درگفت و گوي تفصيلي با فارس / قسمت پايانيپذيرش شركتهاي ايراني در بورس مالزي فعلا منتفي است
خبرگزاري فارس: حسن قاليباف اصل در قسمت دوم گفت و گوي تفصيلي با فارس از بازنگري در برنامه راهبردي شركت بورس، پيگيري تشكيل بورس اسلامي ، نياز بورس بين المللي به قانون ، منتفي شدن پذيرش شركت هاي ايراني در بورس مالزي ، عرضه اوراق مشاركت در بورس، مكانيزم بيمه سهام ، سخت گيري در پذيرش شركت ها سخن مي گويد.
حسن قاليباف اصل كه از آبان ماه به اين سو به عنوان دومين مديرعامل شركت بورس سكان بالاترين مقام اجرايي بازار سرمايه را به عهده دارد در قسمت دوم گفت و گوي تفصيلي خود خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس از بازنگري در برنامه راهبردي شركت بورس، پيگيري تشكيل بورس اسلامي ، نياز بورس بين المللي به قانون ، منتفي شدن پذيرش شركت هاي ايراني در بورس مالزي ، عرضه اوراق مشاركت در بورس، مكانيزم بيمه سهام ، سخت گيري در پذيرش شركت ها سخن مي گويد و وضعيت افزايش سرمايه و پوشش سود سهام شركت بورس را تشريح
مي كند كه در ادامه مي خوانيد:
*برنامه راهبردي شركت بورس بازنگري مي شود
فارس: شركت بورس يك برنامه راهبردي براي 5 سال آينده تهيه كرده و در آن افق سال 1393 را با بورس 322 ميليارد دلاري ترسيم كرده بود. آيا شما به چنين افقي و آماري اعتقاد داريد؟
قاليباف: آن برنامه راهبردي در شرايط خيلي خوبي تهيه شده بود و به نظر ميرسد خيلي خوش بينانه تهيه شده كه در حال بازنگري است. ضمن اينكه اعتقاد دارم هر شركت و بنگاه و سازماني به برنامه راهبردي نياز دارد . اين برنامه راهبردي با جامعه حرف ميزند و انتظارات يك سازمان و شرايط بررسي تحقق راهبردها را اعلام ميكند و نقطه حركت سازمان را مشخص ميكند كه ديدگاه نسبتا جديدي است.
فارس: اين بازنگري در چه حوزههايي در حال انجام است يا اعمال خواهد شد؟
قاليباف: در همه حوزهها از جمله اهداف، برنامهها، چشمانداز، ماموريت، جايگاه بازار سرمايه و اهداف كمي . چون اهداف كمي در شرايط مطلوبي و همزمان رشد قيمتها جهاني محصولات ديده شده بود و عدد 322 ميليارد دلاري در نتيجه رشد ارزش بازار سهام به 73 ميليارد دلار اعلام شده بود در حالي كه الان ارزش بازار حدود 47 ميليارد دلار است و موقعيت كنوني با آن موقع اصلا قايل مقايسه نيست.
فارس: با اين اوصاف آيا براي 5 سال آينده برآوردي از تعداد شركتهاي پذيرفته شده در بورس و ارزش بازار سهام كردهايد؟
قاليباف: اين موارد در حال بررسي است. يعني برنامه راهبردي اگر نهايي شود اين دسته اهداف كمي را اعلام ميكنيم.
فارس: فكر ميكنيد تا چه زماني اعلام مي شود؟
قاليباف: قسمت برنامهريزي شركت بورس در حال بررسي است و اميدوارم تا پايان سال بتوانيم ارايه كنيم.
* پيگير بورس اسلامي هستيم
فارس: آيا در اين برنامه راهبردي جديد راهاندازي مركز مالي ايران و بورس كشورهاي اسلامي ديده شده؟
قاليباف: بورس اسلامي را در حال پيگيري هستيم . ولي به هر حال يك طرف اين موضوع ما هستيم و يك طرف كشورهاي ديگر. از طرف ما تمايل زيادي براي تاسيس بورس اسلامي وجود دارد اما از طرف آنها نه.
اما به هر حال پيگير راهاندازي بورس اسلامي هستيم . در اين رابطه كارگروهي نيز به رياست بورس ايران تشكيل شده است.
فارس: برنامهتان براي عملياتي كردن بورس اسلامي چيست؟
قاليباف: بورس اسلامي طرح بزرگي است و ابعاد مختلفي از جمله محل تاسيس آن، واحد پول ، چگونگي پذيرش شركتها، سهامداران آن، سامانه معاملاتي، قوانين مقرراتي و نهاد ناظر و .... دارد كه كار عظيمي است . در حال بررسي آن هستيم.
فارس: يعني اين بورس ميتواند نقش و جايگاهي چون بورس يورونكست (بورس كشورهاي اروپايي) را داشته باشد؟
قاليباف: تجربه بورسهاي منطقه اي وجود دارد و ميتواند يك مدل باشد.
*بين المللي كردن بورس تهران به قانون نياز دارد
فارس: براي بينالمللي كردن بورس تهران چه برنامهاي داريد؟ ايا اصلا به آن اعتقاد داريد؟
قاليباف: براي بينالمللي كردن بورس ايران بايد به وضعيت كشور نيز نگاه كنيم . اينكه چقدر توانستهايم سرمايهگذار خارجي جذب كنيم.
فارس: چقدر؟
قاليباف: عددي نيست . تاكنون بسياري از مذاكرات اوليه سرمايهگذاران خارجي با سازمان سرمايه گذاري خارجي به نتيجهاي نرسيده است. زماني كه در سرمايهگذاري اميد بودم شايد هر ماه با يك سرمايهگذار خارجي جلسه برگزار ميكرديم. خيليهايشان هم جدي بودند و حتي به انتخاب كارگزار هم ميرسيد اما عملا هيچ كدام از اين موارد به نتيجهاي نرسيد. خود آنها پيگير نبودند. قوانين سرمايهگذار خارجي در بورس بايد تسهيل شود. مثلا " يكي از مقررات موجود عدم فروش يك سهم خريداري شده توسط سرمايهگذار خارجي تا سه سال است. اما شوراي عالي بورس يك آئيننامه پيشنهادي را بررسي ميكند كه بر اساس آن شرايط سرمايهگذار خارجي در بورس تسهيل خواهد شد.
اين موضوع ميتواند كمك كند اما بايد شرايط متعددي فراهم شود تا سرمايهگذار خارجي را در بورس جذب كنيم. اين در حالي است كه علاوه بر تاسيس بورس بينالمللي در كيش ، موضوع راهاندازي تابلوي ارزي نيز در حال بررسي است.
براي بينالمللي كردن بورس در كيش هرچند مطالعاتي انجام شده اما مهمتر از آن بحث قانوني آن است. چرا كه فعلا " در اين مورد قانوني وجود ندارد.
فارس: اين قانون را بايد چه ارگاني تهيه و تدوين كند؟
قاليباف : يا از طرف سازمان بورس بايد پيشنهادي مطرح شود و يا اينكه از جانب شوراي مناطق آزاد طرحي را بدهد . ما هر دو رويه را پيگيري مي كنيم .
*بورس مالزي قانون پذيرش شركت هاي خارجي ندارد
فارس: عرضه سهام شركتهاي ايراني در بورس ديگر كشورها به كجا انجاميد؟ از گذشته تا كنون حضور شركتهايي چون ايران خودرو، سرمايهگذاري غدير، ملي مس و فولاد مباركه در بورسهاي فرانكفورت، بحرين و مالزي و ... مطرح بود اما عملا " هيچ نتيجهاي حاصل نشده است.
قاليباف: براي حضور شركتهاي ايراني در بورس مالزي تلاش زيادي شد اما اصلا " مالزي درباره پذيرش يك شركت خارجي در بورس هيچ مقرراتي نداشت.
فارس: اما بر اساس مستندات موجود ، يكي از قوانين پذيرش شركتهاي خارجي در بورس مالزي حضور يك نفر مالزيايي در هيئت مديره شركتها است كه...
قاليباف: من به شما مي گويم آنها هيچ مقرراتي را نداشتند. فعاليت زيادي صورت گرفت اما آنها نگفته بودند مقرراتي ندارند. وقتي به اخر پذيرش يك شركت ايراني رسيديم گفتند ما مقرراتي را در اين زمينه نداديم.
فارس: پس با اين اوصاف پذيرش ملي مس و فولاد مباركه در بورس مالزي منتفي شد؟
قاليباف: مسئولان بورس مالزي در حال تدوين مقررات مربوطه هستند. ما تفاهمنامههايي را با بورسهاي مالزي و قبرس امضاء كردهايم و در حال امضاء تفاهمنامهاي با بورس كره جنوبي هستيم. يكي از مواردي كه در اين تفاهم نامهها ديده شده پذيرش و فهرست متقابل شركتهاي دو كشور در بورس است . البته اين كار بورسها نيست و ما تسهيل ميكنيم. يعني وقتي چنين تفاهم نامهاي امضاء شد شركتهاي تامين سرمايه ميتوانند فعال شوند.
فارس: فهرست متقابل شركتها با بورس كدام كشور جدي است؟
قاليباف: فعلا " با هيچ كشوري . در اين وضعيت حاكم بر دنيا و ايران كسي به اين موضوع فكر نميكند.
*عرضه اوراق مشاركت
فارس: يكي از برنامههاي سازمان و شركت بورس عرضه اوراق مشاركت به عنوان محصول جديد است . به گفته معاونت نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار (سيدعلي حسيني) اين برنامه در حال پيگيري است. آيا به عنوان بالاترين مقام اجرايي بازار سرمايه كشور فكر مي كنيد به كارگيري اين ابزار در بورس قابل اجرا است؟
قاليباف: در سامانه جديد، معامله اوراق مشاركت پيش بيني شده و اين محصول در بورس ايران قابل معامله است. اما الان توسط بانكها بازخريد ميشوند. براي امكان معامله آن در بورس موضوع مالياتي آن مطرح است كه در لايحه توسعه نهادها و ابزارهاي مالي اين موضوع ديده شده تا اوراق مشاركت به مانند سهام از پرداخت ماليات معاف شوند. اگر تصويب شود كار ما را خيلي راحت ميكند.
فارس: پس فكر ميكنيد معامله اوراق مشاركت در بورس به طور انبوه قابل اجرا است؟
قاليباف: بله. يكي از موارد تنوع در ابزار بورس كشور همين اوراق مشاركت است. سرمايهگذاري كه وارد بورس ميشود بايد بتواند سهام، اوراق مشاركت و ساير اوراق را معامله كند.
*دو نوع بيمه سهام در بورس
فارس: بحثي كه اين روزها مطرح شده بيمه سهام است. در گذشته بيمه ايران كارهايي را در اين زمينه بيمه اعتباري انجام داده، اخيرا " هم شما با شركت بيمه آسيا كارهايي را در خصوص بيمه سهام در حال انجام دادن هستيد. بيمه سهام را توضيح ميدهيد و آيا اين طرح قابل اجرا است؟
قاليباف: ما دو طرح بيمه سهام داريم. بيمه اعتباري سهام از جانب بيمه ايران مطرح شده . بيمه سهام را نيز بيمه آسيا مطرح كرده است.
ما هم گفتهايم در حوزه بورس نظراتمان را اعلام ميكنيم. جلساتي را هم با مديران بيمه آسيا برگزار كردهايم و قرار شد نظراتمان بدهيم . منتها بيمه سهام شركت بيمه آسيا عمدتا " مربوط به سهام خرد است . بيمه تجاري نيست و به حمايت دولت نيز ن?از دارد. چون اگر شركت هاي بيمه ايي از لحاظ تجاري به آن نگاه كنند سراغش نميروند. اما بيمه اعتباري سهام كاملا تجاري بوده و به نفع صنعت بيمه و بازار سرمايه است.
فارس: آيا مكانيزمهاي اجرايي اين دو نوع بيمه ديده شده؟
قاليباف: به نظرم بيمه اعتباري جلوتر و قابل اجراتر است. در اين نوع بيمه، سهام مردم وثيقه ميشود و تا
70-60 درصد بيمه اعتباري ميتوان از بانك وام گرفت.
فارس: بيمه سهام چطور؟ ايا بر روي محدوده خاصي از قيمت سهام بيمه ميشود؟
قاليباف: جزئيات اين نوع بيمه را هنوز شركت بيمه آسيا باز نكرده است.
فارس: فكر ميكنيد كه بيمه سهام تا پايان سال جاري عملياتي شود؟
قاليباف: مسئولان بيمه آسيا پيگيري ميكنند . اما اينكه امسال به كار گرفته شود به حمايت دولت و طي فرايند نياز دارد. اين موضوع چندان در اختيار شركت بورس نيست و توسط شركت بيمه آسيا پيگيري ميشود.
فارس: تعريف شاخصهاي جديد و اصلاح شاخصهاي كنوني به كجا انجاميد؟
قاليباف: شاخص هاي كنوني بازنگري نميشوند بلكه بر اساس شناور آزاد سهام تعريف خواهند شد تا در كنار شاخصهاي جديدي ( شاخص اصل 44 و 50 و 30 شركت بازارهاي اول و دوم )به كار گرفته شوند.هر موقع سازمان بورس اين شاخصهاي پيشنهادي شركت بورس را تصويب كند از آنها استفاده خواهيم كرد.
*در پذيرش شركت ها سخت گيرم
فارس: اگر موافقيد درباره وضعيت پذيرش شركتهاي جديد در بورس گفتگويي داشته باشيم.
قاليباف: پذيرش شركتها در بورس را سخت ميگيرم. چون شركت ها در بوس بايد شفاف باشند و اطلاعات شان را بدهند تا ما بررسي كنيم. امكان دارد يكسري اطلاعات جديد هم بخواهيم. چون تنها جايي كه ميتوان بيشترين شفاف سازي را كرد موقع پذيرش است.
فارس: آيا در اين شرايط بازار به عرضه سهام بانك ملت اعتقاد داريد؟
قاليباف: به نظرم اقدام مثبت و مطلوبي است. ببينيد براي اتحاد دو بازار پول و سرمايه لازم است بانكهاي مشمول واگذاري وارد بورس شوند. ورود بانكها به بازار سرمايه كمك خواهند كرد. چون مزيتهاي بانكها وارد بورس خواهند شد و تركيب سبد سهام بورس را افزايش خواهند داد.
فارس: پذيرش هلدينگ پتروشيمي با سرمايه 4 هزار ميليارد توماني به كجا انجاميد؟
قاليباف: اين شركت درخواست پذيرش خود را به شركت بورس داده . جلساتي نيز با مسئولان اين شركت برگزار كردهايم. اين شركت ، هلدينگ بزرگي است كه داراي طرحها و شركتهاي قابل توجهي است اما پذيرش و درج آن نياز به زمان و پيگيري خودشان نيز مربوط است. اگر اطلاعات درخواستي را بدهند در اسرع وقت پذيرش خواهند شد.
*مهمترين برنامه در 40 روز پاياني سال و وضعيت نماد مخابرات
فارس: با توجه به اينكه تا پايان سال حدود 40 روز باقي مانده چه برنامه مهمي را براي پيگيري داريد و چه كارهايي را بايد انجام دهيد؟
قاليباف: با توجه به راهاندازي سامانه جديد كه امكانات و تواناييهاي زيادي دارد، تثبيت آن و رفع نقاط ضعف و مشكلات آن يكي از موارد است.
از سوي ديگر در حوزه پذيرش و عرضه برنامه داريم كه حداقل يك شركت را كه كمترين آسيب را از بحران ديده وارد بورس كنيم.
فارس: درباره بازگشايي نماد مخابرات چه مي گوييد؟ برخي ميگويند سازمان و شركت بورس در تاخير بازگشايي نماد مخابرات نقش دارند تا بتوانند شاخص بورس را كنترل كنند. آيا اين ديدگاه صحت دارد؟
قاليباف: نه. شركت مخابرات شركت بزرگي است . اتفاقا باز شدن نماد آن ميتواندبه بازار كمك كند.
*افزايش سرمايه شركت بورس؛ شايد وقتي ديگر
فارس: درباره سرمايه شركت بورس و پذيرش آن در بازار سهام چه نظري داريد؟
قاليباف: نميدانم پذيرش شركت بورس در بازار سهام از چه زماني مطرح شده ولي با توجه به محدوديت سهامداري و عدم مالكيت بيش از 5/2 درصدهر فردي از آن، مورد تصويب سازمان بورس قرار گرفته است.
فارس: آيا افزايش سرمايه شركت بورس را پيگيري و اعمال ميكنيد؟
قاليباف: مجمع قبلي با اين اقدام مخالفت كرد. به نظرم بايد گزارش توجيهي جديدي تهيه شود. چون درخواست دادهايم كه ساختمان 19 طبقه بورس را خريداري كنيم و منتظر موافقت سازمان و شوراي عالي بورس هستيم كه قيمت كارشناسي اين ساختمان مشخص شود تا ميزان نياز به افزايش سرمايه شركت بورس محرز شود.
فارس: نظرتان درباره راهاندازي مركز مالي ايران كه شركت بورس پيگير آن بود چيست؟
قاليباف: به نظرم راهاندازي مركزي ايران در حد ايده بود. به نظر ميرسد بيشتر از آن كه كار شركت بورس باشد كار ديگر ارگانهايي چون سازمان بورس، بانك و بيمه مركزي است. ضمن اينكه گزارش توجيهي ميخواهد.البته مذاكرات اوليه گذشته با شهرداري را ادامه ميدهيم . اگر روزي شهرداري موافقت كند ممكن است آن موقع درباره افزايش سرمايه شركت بورس فكر كنيم.
فارس: فعلا " وضعيت پوشش سودآوري شركت بورس مطلوب است و از 53 تومان سود پيشبيني شده هر سهم حدود 42 تومان پوشش داده شده.فكر مي كنيد تا پايان سال كل سود شركت بورس را محقق كنيد؟
قاليباف: حجم معاملات پائين آمده و در چند ماه گذشته عرضه جديدي هم نداشتهايم اما اميدوارم باقي سود را پوشش بدهيم.
گفت و گو از علي رضايي زاده
انتهاي پيام
شنبه|ا|26|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]