واضح آرشیو وب فارسی:ابرار: خودسوزي مرد بيكار مقابل مجلس
سرمايه، نگار حسيني: پيش از ظهر ديروز، يك جانباز شيميايي پس از موفق نشدن براي ملاقات با نماينده حوزه انتخابي اش، مقابل مجلس شوراي اسلامي خود را به آتش كشيد و جان سپرد. هرچند تا لحظه نوشتن اين گزارش هنوز جانباز بودن اين فرد اثبات نشده است اما موضوع از آنجا اهميت بيشتري مي يابد كه بعد از گذشت كمتر از سه هفته از خودسوزي يكي از اهالي بم مقابل ساختمان رياست جمهوري، اين دومين باري است كه در بهمن ماه سال جاري شهروندان ايراني مقابل ساختمان هاي حكومتي دست به خودسوزي مي زنند. چند سال پيش نيز جانباز ديگري در اعتراض به وضع معيشتي خودسوزي كرده بود. آتش... مرگ ساعت 30:11 دقيقه ديروز مردي حدوداً 50 ساله به ساختمان اداري و محل ملاقات هاي مجلس مراجعه كرده و خواستار ملاقات با نماينده حوزه انتخابي اش مي شود. «وي پس از عدم موفقيت در ملاقات با اين نماينده و خروج از مجلس، در خيابان روبه روي مجلس خود را به آتش مي كشد.»اين روايتي است كه محمد علي پرتوي عضو كميسيون اجتماعي مجلس و نماينده سردشت در مجلس شوراي اسلامي به «سرمايه» مي گويد: «پس از انتقال مجروح به بيمارستان و جان سپردن او، پسر اين مرد همراه نامه اي به مجلس مراجعه مي كند و سراغ پدرش را مي گيرد...»
بيكاري و بي توجهي مسوولان
در نامه اي كه اين قرباني نوشته دليل خودسوزي را بيكاري عنوان كرده است و اينكه كسي توجهي به او نمي كند. بيكاري و بي توجهي مسوولان اجرايي نكته اي است كه به اعتقاد محمدعلي پرتوي عضو كميسيون اجتماعي مجلس از مهم ترين نكاتي است كه منجر به درخواست ملاقات با نمايندگان مي شود: «دليل درخواست براي ملاقات با نمايندگان مجلس معمولاً كم كاري مسوولان اجرايي است يعني اگر مسوولان به وظايف خود عمل كنند، نيازي نيست افراد آنقدر مستاصل شوند كه به نمايندگان شان مراجعه كنند.»او اضافه مي كند: «اين فرد جوياي كار بوده و اگر مسوولان اجرايي مشكل او را حل كرده بودند قطعاً كار به اينجا نمي رسيد.»پرتوي البته فراموش نمي كند كه بگويد: «ملاقات با نمايندگان مجلس نه تنها حق جانبازان بلكه حق تمامي شهروندان است.»
تذكر به دستگاه هاي اجرايي
با در نظر گرفتن اينكه قرباني خودسوزي ظهر ديروز، به دليل مسائل معيشتي و بيكاري اقدام به خودسوزي كرده است، عضو كميسيون اجتماعي مجلس مي گويد: «در اين مورد بايد به دستگاه هاي اجرايي تذكر داده شود.»پرتوي مي گويد: «دولت براي راه اندازي بنگاه هاي زودبازده در شهرستان ها اعتبار زيادي اختصاص داده و خانواده شهدا و جانبازان را در اولويت گذاشته، با اين حساب معلوم نيست چرا كسي ممكن است از بيكاري به جايي برسد كه اقدام به خودسوزي كند.»
چرا خودسوزي
«خودكشي در مغايرت تمام با طبيعت است كه با آن مساله حفظ بقا و باقي ماندن به عنوان تداوم وجودي زير سوال مي رود.»
شيوا دولت آبادي روانشناس، با بيان اين مطلب مي گويد: «انتخاب نوع خودكشي نيز بخش ديگر اين قضيه است. پرتظاهرات ترين نوع اعتراض همراه با خودكشي، خودسوزي است در واقع پيام اين نوع خودكشي بسيار فراتر از خودكشي است. كسي كه خودسوزي مي كند، مي خواهد بگويد من مي ميرم اما ديگران را دريابيد. در واقع در اين شكل فرد به جايي از ناتواني براي اداره خود و پذيرش مسووليت هاي حيات مي رسد كه اصل بديهي حفظ خود را زير پا مي گذارد.» اما كسي كه خودسوزي كرده چه مي خواسته بگويد؟ دولت آبادي در اين باره مي گويد: «ما اصولاً بين اقدام به خودكشي و خودكشي تفكيك قائل مي شويم و آن عبارت از اين است كه افرادي كه براي اعلام نياز به توجه خودكشي مي كنند طوري آن را برنامه ريزي مي كنند كه به مرگ منجر نشود اما خودسوزي به طور خاص تركيبي است از اعلام وضعيت خود به علاوه اعلام وضعيت پايان.» اما قرباني ظهر ديروز روبه روي مجلس دليل خودسوزي خود را بيكاري عنوان كرده بود. اينكه چگونه فقر فرد را به جايي مي رساند كه به خودكشي آن هم در شكل خودسوزي منجر شود را دولت آبادي اينگونه تحليل مي كند: «معمولاً آدم ها به خاطر عزت نفس مدت ها فقر را پنهان و آن را اداره مي كنند. عزت نفس سرمايه اي است كه انسان را وادار مي كند در درازمدت فشار فقر را تحمل كند اما وقتي فشار به حدي مي رسد كه همه مرزها پيموده شده، فرد عملاً به بن بست مي رسد.»
به اعتقاد دولت آبادي رها شدن از سوزش دروني ناشي از فقر و بيكاري و ناتواني در برآورده سازي مطالبات ديگراني كه چشمشان به درآمد و فعاليت شخص است، انگيزه اي كه منجر به خودسوزي مي شود.
يکشنبه|ا|27|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابرار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]