واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: حلواي سنتي، ره آوردي از ديار كهن فيروزآباد
گزارش از خبرنگار كيهان در فارس
هر منطقه اي از كشور عزيزمان ايران، محصولات و توليداتي دارد كه به عنوان شناسنامه فرهنگي آن ديار به شمار مي رود. در اين ميان شهرستان فيروزآباد از توابع استان فارس از جمله مناطقي است كه در كنار توليد محصولات زراعي و باغي و دست آورهاي هنري، به لحاظ برخورداري از يك سوغات مطرح و شاخص باعث شده هنر آفرينان صنايع دستي و هنرآشپزي اين شهرستان در اقصي نقاط كشور و حتي برخي نقاط جهان مطرح شوند.
حلواي سنتي (عاري از هرگونه مواد افزودني شيميايي و اسانس هاي غيرطبيعي) با طعم و مزه اي منحصر به فرد، توانسته در ذائقه مردم جايگاهي خاص پيدا كند. در اين بين براي آشنايي بيشتر با صنعت حلواسازي سنتي اين شهرستان پاي صحبت يكي از پيشكسوتان اين هنر، به نام «حاج حمزه جعفرزاده» نشستم و از تاريخچه حلواسازي در فيروزآباد پرسيدم. جعفرزاده گفت: در سال 1315 در خانواده اي متدين كه همگي با حلواسازي و شيرين كردن ذائقه مردم سروكار داشتند ديده به جهان گشودم و از همان اوان جواني به واسطه شغل آبا و اجدادي به اين كار متمايل شدم و در كنار پدرم مشغول به فعاليت شدم و تا جايي كه به ياد دارم 4نسل قبل از من هم به اين كار اشتغال داشته اند و اولين قنادي و شيريني سازي را هم پدران ما در فيروزآباد داشتند.
وقتي از مراحل و مواد اوليه تهيه حلوا پرسيدم، پاسخ داد: اصلي ترين مواد اوليه كنجد است كه در مناطق گرمسير كشت مي شود و با مشكلات زيادي از توليدكنندگان خريداري مي كنيم و در ساليان اخير نيز به واسطه خشك سالي توليد اين محصول كم شده و كشاورزان به علت بالا بودن هزينه توليد رغبتي براي كاشت آن ندارند. ديگر مواد مورد نياز: شيره خرما (خرماي چكه) است كه از نواحي (دالكي، خشت، كنار تخته و كازرون) تهيه مي كنيم، هل و شكر سفيد هم لازم داريم. براي توليد حلوا، ابتدا كنجد را 24 ساعت در آب خالص خيسانده و بعد از آن در محلول آب نمك قرار مي دهيم تا شسته و تميز شود. كنجد در اين مرحله به واسطه پوست كندن سفيد مي شود. كنجد سفيد شده را در كوره حرارت مي دهيم تا بو داده شود، پس از سرد شدن، كنجد بو داده شده را در آسياب مخصوص مي ريزيم تا شيره آن كه همان (ارده) است توليد شود. ارده حاصله را با شيره خرما و شكر مخلوط كرده و «حلواي خالص» توليد مي شود. از حاج جعفرزاده سؤال كردم؛ چند نوع حلوا داريم و چه توليدات ديگري داريد؟ كه در جواب اين سؤال اظهار داشت:ما در كارگاه حلواي شكري، ارده اي (كشي)، حلواي نان كنجدي، حلواي قند شكن و حلواي معجون توليد مي كنيم وقتي تفاوت اين توليدات را سؤال كردم گفت: مواد اوليه همه آنها ارده و شيره خرما است و تفاوت آن ها در استفاده از ميزان شكر است و اخيراً به واسطه بيماري ديابتي كه همه گير شده است اقدام به توليد حلواي رژيمي كرده ايم كه براي اين نوع حلوا، شيره خرما قندزدايي مي شود و حلواي حاصله بدون قند است و اين نوع حلوا، مورد تاييد اكثر اطباء و پزشكان قرارگرفته و بيماران ديابتي را به مصرف آن سفارش مي كنند.
وقتي ميزان توليد روزانه را پرسيدم، پاسخ داد: روزانه حدود 400 تا 500كيلو توليد داريم چنانچه امكانات داشته باشيم مي توان توليد را افزايش داد طوري كه تاكنون براي 5نفر در اين كارگاه ايجاد اشتغال شده است. حاج جعفرزاده در ادامه افزود: در فيروزآباد 3كارگاه سنتي در حال توليد هستند و امكان صنعتي كردن كارگاه وجود داردكه نياز به تسهيلات و اعتبارات دارد و آمادگي داريم چنانچه مسئولان محترم شهرستان همكاري كرده و زمين و تسهيلات در اختيار قرارداده شود كارگاه را صنعتي كرده و در اين زمينه فعاليت كنيم. امروز حلواي توليدي ما به كشورهاي آمريكا اروپا، انگليس، كشورهاي همسايه عربي هم مي رود. اين پيش كسوت صنعت حلواسازي در رابطه با زمان فعاليت و توليد حلوا گفت: كار ما از اواخر تابستان كه هوا رو به خنكي مي رود شروع و با گرم شدن هوا در فصل بهار استقبال كم مي شود. وي خصوصيات يك حلواي مرغوب را «تردبودن، خوش طعم و مرغوب بودن» ذكر و گفت: اگر امكانات بسته بندي مناسب و زيبا و توليد فراوان داشته باشيم، مي توانيم بازار حلواي ايران را تسخير كنيم. و با ايجاد اشتغال جوانان جوياي كار را جذب كرده و با آموزش، نيروهاي تخصصي اين رشته را تأمين كنيم.
وقتي در باره نحوه تهيه حلوا در قديم كه امكانات و تجهيزات امروزه نبود پرسيدم، حاج جعفرزاده اظهار داشت: كنجد سفيد شده را در ميان سنگ هاي آسياب كه به وسيله الاغ يا اسب به حركت درمي آمد قرار مي داديم و به وسيله حركت سنگ ها براثر رفت و آمد اسب، كنجدها خرد مي شد و ارده توليد مي شد.
دوشنبه|ا|26|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]